Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Η Γαλλία έστειλε επισήμως τα πρώτα της στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής Stephen Bryen σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από τους Asia Times.
Ο Bryen έγραψε ακόμη πως οι δυνάμεις κινητοποιήθηκαν «για την υποστήριξη της ουκρανικής 54ης ανεξάρτητης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στο Σλαβιάνσκ».
Οι στρατιώτες θα προέρχονταν από το 3ο Σύνταγμα Πεζικού, ένα από τα κύρια τμήματα της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων. Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το θέμα.
«Αυτά τα στρατεύματα τοποθετούνται απευθείας σε μια καυτή περιοχή μάχης και προορίζονται να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αντισταθούν στις ρωσικές προόδους στο Ντονμπάς. Οι πρώτοι 100 είναι ειδικοί στο πυροβολικό και στην επιτήρηση", υποστήριξε ο Bryen.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 1.500 στρατιώτες της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.
Ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αναρωτήθηκε αν η «ρωσική κόκκινη γραμμή για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» ή αν «οι Ρώσοι το βλέπουν αυτό ως έναρξη ενός ευρύτερου πολέμου πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας;».
Την ίδια στιγμή, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε στις 5 Μαΐου πως το ΝΑΤΟ - «με πολύ εμπιστευτικό τρόπο και χωρίς επίσημη δήλωση - καθόρισε τουλάχιστον δύο κόκκινες γραμμές, πέρα από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει άμεση παρέμβαση της συμμαχίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία». Η εφημερίδα τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει άμεσα στρατιωτικό του απόσπασμα στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διευκρίνισε πρόσφατα ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα από την Ευρώπη στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε τη δήλωση του Μακρόν ως «πολύ επικίνδυνη», η οποία επικρίθηκε επίσης από τα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης και από πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Σύμφωνα με τη La Repubblica, η πρώτη «κόκκινη γραμμή» περιστρέφεται γύρω από την πιθανότητα διείσδυσης της Ρωσίας στην αμυντική γραμμή του Κιέβου και αναφέρεται στην «άμεση ή έμμεση εμπλοκή τρίτων» στη σύγκρουση. Αυτό θα συνέβαινε όταν οι ουκρανικές δυνάμεις «δε θα μπορούσαν πλέον να ελέγχουν πλήρως» τα σύνορα, γεγονός που θα δημιουργούσε συνθήκες για να διεισδύσει ο ρωσικός στρατός στο διάδρομο μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας.
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «τότε το Μινσκ θα εμπλακεί άμεσα σε μια στρατιωτική διαμάχη» και «τα στρατεύματα και το οπλοστάσιό του θα έχουν καθοριστική σημασία για τη Μόσχα».
Η δεύτερη «κόκκινη γραμμή», σύμφωνα με το δημοσίευμα, «συνεπάγεται στρατιωτική πρόκληση κατά των κρατών της Βαλτικής ή της Πολωνίας ή στοχευμένη επίθεση κατά της Μολδαβίας».
Επιπλέον, οι δυτικές αρχές ανησυχούσαν έντονα για την κατάσταση στο μέτωπο και τις «δυσμενείς συνθήκες» για το Κίεβο.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση, παρέχοντας όπλα και εκπαιδεύοντας τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το ΝΑΤΟ, οι δραστηριότητες του οποίου κοντά στα σύνορα της Ρωσίας έχουν ενταθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, αποσκοπούν στην αντιπαράθεση. Το Κρεμλίνο έχει συνεχώς διευκρινίσει πως η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν και δε θα επιτεθεί σε κανέναν, αλλά δε θα αγνοήσει ενέργειες δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.
Ο Μακρόν προφανώς δοκιμάζει την αποφασιστικότητα και τα όρια της Μόσχας με την ανάπτυξη της Λεγεώνας των Ξένων, αλλοδαπών στο γαλλικό στρατό που θα δικαιούνται τη γαλλική υπηκοότητα μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με τον Bryen, για δύο λόγους: Για να μπορεί ο Μακρόν «να φέρεται σαν σκληρός τύπος χωρίς να συναντά μεγάλη εσωτερική αντίδραση» και ως μια μικροπρεπή εκδίκηση για «τα γαλλικά στρατεύματα, σχεδόν όλα από τη Λεγεώνα, που διώχθηκαν από τη Σαχέλια Αφρική και αντικαταστάθηκαν από Ρώσους», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Γαλλία να χάσει «επιρροή» και να πληγούν «τα υπερπόντια μεταλλευτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα».
Το πιο σημαντικό, όμως, ειδικά υπό το φως των δύο κόκκινων γραμμών που επιβλήθηκαν, πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη της Γαλλικής Λεγεώνας από τον Μακρόν, δεδομένου ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ; Ο Bryen υποστηρίζει πως «οι Γάλλοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν υποστήριξη από το ΝΑΤΟ βάσει του περίφημου άρθρου 5, του στοιχείου της συλλογικής ασφάλειας της Συνθήκης του ΝΑΤΟ» και πως «εάν οι Ρώσοι επιτεθούν στα γαλλικά στρατεύματα εκτός Ουκρανίας, θα είναι δικαιολογημένο, επειδή η Γαλλία αποφάσισε να είναι μαχητής, και η επιβολή μιας ψηφοφορίας στο άρθρο 5 φαίνεται να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη».
Οι δύο κόκκινες σημαίες που περιγράφονται από το ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνουν την περίπτωση που στρατεύματα υπό γαλλική σημαία σκοτωθούν από ρωσικές δυνάμεις, πράγμα που σημαίνει ότι αν η ελπίδα του Μακρόν είναι να σύρει ολόκληρη τη συμμαχία σε σύγκρουση με τη Ρωσία, δεν θα το πετύχει, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την απελπισία του να διατηρήσει τη Γαλλία σχετική στο διεθνές σκηνικό, αφού η Ρωσία ταπείνωσε τη νεοαποικιακή ατζέντα του Γάλλου προέδρου στην Αφρική.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr