Η Δύση ανησυχεί, γι' αυτό ο Μπλίνκεν πραγματοποίησε επείγουσα επίσκεψη στο Κίεβο

Ukraine's Foreign Minister Dmytro Kuleba (L) shakes hands with US Secretary of State Antony Blinken (R) prior to their talks in Kyiv, on May 15, 2024. Brendan SΜΙΑLOWSKI/ΑFΡ
Το ξαφνικό ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία διαψεύδει την ανησυχία της Δύσης για τις πρόσφατες ρωσικές προόδους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παραδέχθηκε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο. Υποσχέθηκε πως δε θα αφήσει την Ουκρανία χωρίς υποστήριξη, υποσχόμενος ότι σύντομα θα έρθουν οι επόμενες παρτίδες δυτικών όπλων - ιδίως συστήματα αεράμυνας. Επανέλαβε επίσης πως η μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι και ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Του Dmitry Drize, πολιτικού παρατηρητή στο Kommersant FM - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η άφιξη του Blinken ήταν απροσδόκητη και πρόδιδε το κρίσιμο στάδιο στο οποίο είχε φθάσει η σύγκρουση. Οι ΗΠΑ παροτρύνουν το Κίεβο να πραγματοποιήσει μια αποτελεσματική επιστράτευση και φαίνεται να ελπίζουν ότι η κοινωνία θα αναδιοργανωθεί με κάποιο τρόπο. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα: τι πιστεύουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί ότι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια και πώς θέλουν να είναι τα πράγματα; Αλλά ας συνεχίσουμε.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, ο Όλαφ Σολτς απευθυνόταν σε δημοσιογράφους. Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την Ουκρανία. Προηγουμένως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε πως η απειλή πυρηνικού πολέμου μπορεί να είναι τώρα ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, πριν από 60 και πλέον χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση κατά μήκος ενός νέου τμήματος του μετώπου στην περιοχή του Χάρκοβο. Η ουκρανική πλευρά μας διαβεβαιώνει ότι η ίδια η πόλη Χάρκοβο δεν κινδυνεύει. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα λεγόμενο cordon sanitaire γύρω από τα σύνορά της, ή ίσως προσπαθεί να εκτρέψει ουκρανικές μονάδες από άλλες κατευθύνσεις. Δεν έχει νόημα να μπούμε σε πολεμική για το θέμα αυτό, αλλά η θέση περί "κρίσιμης κατάστασης" ακούγεται όλο και πιο συχνά και πιο δυνατά. Και πολλοί άνθρωποι θέτουν αιχμηρά ερωτήματα στις αρχές του Κιέβου, λες και όλα ήταν γνωστά εκ των προτέρων, και οι οχυρώσεις είχαν υποσχεθεί να κατασκευαστούν, αλλά για κάποιο λόγο δεν έγιναν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Δυτικοί έχουν σαφώς ξυπνήσει και έχουν έρθει στα συγκαλά τους, κάτι που είναι λογικό. Αν μιλάς για έξι μήνες, εκστομίζεις κάθε είδους πολιτικές ευγένειες και δεν παραδίδεις όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες, όπως θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν κάνεις μια σωστή επιστράτευση.

Και τώρα έφτασαν, έστω και αργά. Την ίδια στιγμή, η συνάντηση της G7 στη γραφική πόλη Μπρίντιζι της Ιταλίας απέχει μόλις ένα μήνα. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Ουκρανία στο Bürgenstock της Ελβετίας και η επετειακή σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Και δε θα έχουν υπάρξει σημαντικές πολεμικές ή πολιτικές επιτυχίες για να γιορτάσουν. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος βρίσκεται επίσης, παραδόξως, στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής. Θα μπορούσε κανείς να πει στους πρώην δυτικούς εταίρους μας: "Εσείς φταίτε, κύριοι".

Καταλήγουμε λοιπόν σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα. Αν δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτευχθούν με κάποιο τρόπο. Το ερώτημα είναι πώς. Η απάντηση είναι προφανής: ανταποκρινόμενοι στην αύξηση των διακυβευμάτων. Θα θέλαμε απλώς να επισημάνουμε πως κανείς δε μιλάει για ένα ειρηνικό σενάριο- ο επόμενος γύρος της αντιπαράθεσης έχει φτάσει. Ίσως οδηγήσει σε μια ξαφνική ειρηνική λύση, αλλά δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Ένα άλλο πράγμα που θα θέλαμε να επισημάνουμε είναι ότι η Δυτική Ευρώπη είναι πρακτικά ανίσχυρη χωρίς την Αμερική, όσο κι αν ο Εμανουέλ Μακρόν απειλεί με εισβολή. Και δεύτερον, σύμφωνα με τη Δύση, η Ουκρανία δεν μπορεί ή τουλάχιστον δεν πρέπει να χάσει.

* Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Kommersant.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail