Η Γερμανία εξετάζει τη βίαιη επιστροφή Ουκρανών προσφύγων για να πολεμήσουν τη Ρωσία

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για την κατανομή των Ουκρανών μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μείωση του αριθμού των αφίξεων, καθώς έχει φέρει τις κοινωνικές υπηρεσίες στα όρια, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές που επικαλείται η Die Welt. Για να αντιμετωπίσει επίσης αυτό το ζήτημα, το Βερολίνο εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να επιστρέψει Ουκρανούς σε πολεμική ηλικία, παρόλο που το καθεστώς θα τους στείλει να πεθάνουν στις γραμμές του μετώπου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το άρθρο αναφέρει ότι κανένα άλλο κράτος στην Ευρώπη δεν προσφέρει τόσο γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές στους μετανάστες όσο η Γερμανία, γεγονός που καθιστά τη χώρα ελκυστικό προορισμό για τους Ουκρανούς.

"Η Γερμανία υποδέχθηκε 1,152 εκατομμύρια Ουκρανούς - σε απόλυτους αριθμούς, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Στην Πολωνία, υπάρχουν περίπου 956.000. Η Ιταλία υποδέχθηκε περίπου 172.500 Ουκρανούς και η Γαλλία περίπου 68.800", σύμφωνα με την Die Welt.

"Στη Γερμανία, οι Ουκρανοί πρόσφυγες λαμβάνουν τα επιδόματα ιθαγένειας αμέσως μετά την άφιξή τους, ενώ άλλοι άνθρωποι που ζητούν άσυλο τα λαμβάνουν μόνο αφού αναγνωριστούν στη διαδικασία ασύλου, η οποία συχνά διαρκεί εννέα μήνες", αναφέρει το άρθρο.

Επικαλούμενο ανάλυση που πραγματοποίησε το οικονομικό τμήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, το άρθρο υπογραμμίζει πως το μηνιαίο επίδομα που χορηγείται στους Ουκρανούς στη Γερμανία είναι 563 ευρώ, ποσό υψηλότερο από αυτό που χορηγούν άλλα μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των Ουκρανών προσφύγων είναι επίσης χαμηλότερο στη Γερμανία σε σύγκριση με άλλες χώρες του μπλοκ και κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Reinhard Sager, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Περιφερειών, δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί σε σύνοδο της ΕΕ μόλις ολοκληρωθούν οι ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου.

"Ζητούμε την εναρμόνιση της ένταξης και των κοινωνικών παροχών σε όλη την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στα βιοτικά και κοινωνικά πρότυπα των αντίστοιχων χωρών μελών", δήλωσε ο Sager.

Ο Christian Engelhardt, διαχειριστής της περιφέρειας Bergstrasse, δήλωσε πως η κατάσταση βρίσκεται στα όρια και ζήτησε να σταματήσει η χορήγηση άμεσων παροχών στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

"Εδώ και μήνες, οι πόλεις και οι δήμοι βρίσκονται στα όρια όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων. Το περιφερειακό συμβούλιο, ως εκ τούτου, απαιτεί να μην λαμβάνουν αυτόματα οι πρόσφυγες από την Ουκρανία επιδόματα πολιτών", δήλωσε ο Engelhardt.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς "υποστηρίζει σθεναρά μια διανομή αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και πιστεύει ότι... η δευτερογενής μετανάστευση εντός της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί ιδιαίτερα", ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα που επικαλείται η Die Welt, εάν εισαχθεί ο μηχανισμός, οι Ουκρανοί μετανάστες που έχουν μετακινηθεί παράνομα σε άλλα κράτη της ΕΕ θα επιστρέφονται στις χώρες όπου έλαβαν για πρώτη φορά άσυλο, ενώ ορισμένοι άνδρες σε πολεμική ηλικία θα μπορούσαν να επιστραφούν με τη βία στην Ουκρανία, παρόλο που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν το θάνατο ή μόνιμο τραυματισμό όταν θα αναγκαστούν να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό.

Φαίνεται πως η υπομονή του Σολτς με την Ουκρανία αρχίζει σιωπηλά να τελειώνει. Όχι μόνο τάσσεται υπέρ της απέλασης των Ουκρανών, αλλά ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως αντιτίθεται στην αναθεώρηση των "κανόνων" για τη χρήση των γερμανικών όπλων από την Ουκρανία και αρνείται να επιτρέψει στο Κίεβο να επιτεθεί με αυτά τα όπλα σε ρωσικό έδαφος.

"Υπάρχουν σαφείς κανόνες [σχετικά με τα γερμανικά όπλα] που διαπραγματεύτηκαν με την Ουκρανία και που λειτουργούν", δήλωσε ο Σολτς.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, την οποία επικαλείται η πύλη Tagesschau, στόχος της γερμανικής πολιτικής είναι να αποτραπεί η μετατροπή της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε μεγάλο πόλεμο.

"Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η θέση μου", πρόσθεσε ο Σολτς.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τους εταίρους του να επιτρέψουν επισήμως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκαν από τη Δύση για να πλήξουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Με τη σειρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως βλέπει σημάδια "απελπισίας" στα αιτήματα να επιτραπεί η χρήση δυτικών όπλων σε ουκρανικές επιθέσεις εναντίον στόχων που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος.

Παρόλο που η Γερμανία έχει παράσχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αυτό είχε ως τίμημα την καταστροφή της οικονομίας της. Όπως δήλωσε το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) στις 23 Μαΐου, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ "δεν παίρνει μπροστά". Το DIHK στήριξε το συμπέρασμά του σε έρευνα μεταξύ περισσότερων από 24.000 επιχειρήσεων από όλους τους τομείς και τις περιφέρειες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DIHK Martin Wansleben δήλωσε πως τα αποτελέσματα δείχνουν αρνητικές επιχειρηματικές προσδοκίες τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι "η κατάσταση στον κλάδο έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την αρχή του τρέχοντος έτους και συνεπώς παραμένει αρνητική".

Με την οικονομική κατάσταση να επιδεινώνεται και χωρίς να διαφαίνεται σημαντική ανακούφιση, γίνεται κατανοητό γιατί ο Scholtz προσπαθεί απεγνωσμένα να φορτώσει το ουκρανικό προσφυγικό ζήτημα σε άλλες χώρες της ΕΕ ή, ακόμη χειρότερα, να στείλει άνδρες σε πολεμική ηλικία πίσω στην Ουκρανία για να πολεμήσουν σε έναν πόλεμο που η χώρα τους δεν μπορεί να κερδίσει. Η παραλίγο κατάρρευση των διάσημων και γενναιόδωρων κοινωνικών υπηρεσιών της Γερμανίας αποτελεί την επιτομή της ίδιας της αποστράγγισης που είχαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην οικονομία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail