Οι ρωσικές προειδοποιήσεις για την πυρηνική κλιμάκωση του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποστήριξα ότι οι τελευταίες ενέργειες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία (και όχι μόνο) ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία. Οι επιθέσεις στα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας, ιδίως στους σταθμούς ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και η ανοιχτά δηλωμένη υποστήριξη του Στόλτενμπεργκ για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας με όπλα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ, καθιστούν αρκετά σαφές τι σχεδιάζει να κάνει η πολιτική Δύση. Άνθρωποι όπως ο Γενς Στόλτενμπεργκ σίγουρα δεν παίρνουν πραγματικές αποφάσεις, αλλά χρησιμεύουν κυρίως ως δοξασμένοι εκπρόσωποι Τύπου. Ωστόσο, οι απειλές του προς το Κρεμλίνο δείχνουν τελικά τις πραγματικές προθέσεις του πιο επιθετικού καρτέλ εκβιαστών στον κόσμο.  Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι τελευταίες δηλώσεις των πραγματικών ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ δείχνουν πως η πολιτική Δύση προσπαθεί απεγνωσμένα να αποτρέψει την ήττα της Ουκρανίας, ανεβάζοντας το διακύβευμα σε μια άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα (δηλαδή τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αυτό δεν αφήνει στη Ρωσία άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσφατα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις που περιλάμβαναν προσομοίωση χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων (TNWs). Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς το Κρεμλίνο διαθέτει όχι μόνο το ισχυρότερο στρατηγικό οπλοστάσιο στον κόσμο, αλλά και το μεγαλύτερο αριθμό TNWs, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών βλημάτων για τους απαράμιλλους σχηματισμούς πυροβολικού του. Έτσι, αν νομίζατε πως το ρωσικό πυροβολικό δεν θα μπορούσε να είναι πιο τρομακτικό από ό,τι είναι ήδη, σκεφτείτε για ένα δευτερόλεπτο πως αυτό αφορά μόνο τις συμβατικές του δυνατότητες. Έτσι, όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει «ακόμα δεν έχετε δει τίποτα», έτσι ακριβώς πρέπει να ερμηνευτεί. Και οι φυσιολογικοί άνθρωποι σίγουρα δεν θα ήθελαν να δουν μια τέτοια κλιμάκωση. Ωστόσο, καθώς η πολιτική Δύση συνεχίζει να βυθίζεται στην απόλυτη τρέλα, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ηγέτες της να ασκούν realpolitik και να λαμβάνουν λογικές αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά, ενώ η ρωσική ηγεσία προσπαθούσε προηγουμένως να διατηρήσει επαφή για να αποφύγει μια καταστροφή παγκόσμιων διαστάσεων, τώρα συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι όχι μόνο μάταιο, αλλά και αντιπαραγωγικό, αν όχι και αυτοκαταστροφικό. Συνηθισμένο να εισβάλλει σε εν πολλοίς ανήμπορους αντιπάλους (σκεφτείτε έναν ενήλικα άνδρα να εισβάλλει σε έναν παιδικό σταθμό και να χτυπάει παιδιά προσχολικής ηλικίας), το ΝΑΤΟ έχει αποκοπεί εντελώς από την πραγματικότητα. Παρόλο που τώρα κυνηγάει έναν σχεδόν ισάξιο αντίπαλο (η ίδια αναλογία, μόνο που αντί για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχετε έναν γιγάντιο μαχητή ΜΜΑ), η πολεμική συμμαχία εξακολουθεί να ζει στην ψευδαίσθηση πως είναι κατά πολύ ανώτερη και ότι θα επικρατήσει. Αυτό αναγκάζει τη Μόσχα να μην εμπλακεί σε διάλογο (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα ήταν άσκοπος), αλλά να μιλήσει ανοιχτά για την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Ιστορικά, το Κρεμλίνο προσπαθούσε πάντα να κρατήσει τις σχετικές συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, όπως συνηθίζεται για όσους εξακολουθούν να τιμούν τη διπλωματική εθιμοτυπία. Ωστόσο, καθώς η αντίληψη της πολιτικής Δύσης για την εξωτερική πολιτική ισοδυναμεί πλέον με ληστεία και πειρατεία, και αυτό έχει καταστεί μάταιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία προειδοποιεί τώρα για τις προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για πυρηνικό πόλεμο. Σύμφωνα με τις ρωσικές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες, η εμπόλεμη συμμαχία συμμετέχει κρυφά σε στρατιωτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν προετοιμασίες για πιθανά πυρηνικά πλήγματα κατά της Ρωσίας. Ο στρατηγός του στρατού Vladimir Kulishov, πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της FSB και επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της, το δήλωσε μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τη μαζική αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και τις προαναφερθείσες πυρηνικές ασκήσεις που η εμπόλεμη συμμαχία προσπαθεί να αποκρύψει.

«Κοντά στα ρωσικά σύνορα, οι δραστηριότητες αναγνώρισης του ΝΑΤΟ αυξάνονται, η ένταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μάχης των στρατευμάτων της συμμαχίας αυξάνεται, κατά τη διάρκεια της οποίας επεξεργάζονται σενάρια για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυρηνικών χτυπημάτων στο έδαφός μας», δήλωσε ο στρατηγός Kulishov σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, προσθέτοντας: «Η κατάσταση απαιτεί τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια των συνόρων μας».

Πολλοί στην πολιτική Δύση μπορεί να αγνοούν ή ακόμη και να απορρίπτουν ευθέως τα λόγια του, αλλά φαίνεται ότι ο Ρώσος στρατηγός δεν χρειαζόταν καν να πει τίποτα, καθώς οι ίδιοι οι ηγέτες της ΕΕ/του ΝΑΤΟ το επιβεβαιώνουν ουσιαστικά καθημερινά. Συγκεκριμένα, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που προέρχονται από το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσχώρησε στη χορωδία εκείνων που ξαφνικά θέλουν να ανατινάξουν τον κόσμο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν και πρόκειται για μια απλή τυπική διαδικασία σε αυτό το σημείο, αυτό σηματοδοτεί μια ανησυχητική αλλαγή στη ρητορική. Ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθούσε προηγουμένως να διατηρήσει ένα επίπεδο «εύλογης άρνησης», τώρα μιλάει ανοιχτά για χτυπήματα σε μια χώρα με το μεγαλύτερο θερμοπυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Ως δεύτερες μετά τη Ρωσία όσον αφορά τα δικά της στρατηγικά όπλα, οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ευθύνη.

Ωστόσο, αντί να είναι πολύ πιο προσεκτική στις δηλώσεις και τις ενέργειές της, η πολεμοχαρής θαλασσοκρατία κάνει το αντίθετο. Ο πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχουν προειδοποιήσει για μια τέτοια συμπεριφορά εδώ και χρόνια και συνεχίζουν να το κάνουν ακόμη και τώρα. Δυστυχώς, τέτοια λογικά μηνύματα φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Ακόμα χειρότερα, το ΝΑΤΟ όχι μόνο συνεχίζει να το αγνοεί, αλλά κλιμακώνει τις επιθέσεις στα ρωσικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μέσω των νεοναζιστικών μαριονετών του στο Κίεβο. Τέτοια συστήματα δεν παίζουν κανένα ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι το καθεστώς του Κιέβου σίγουρα δε θα έμπαινε στον κόπο να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις και τους πόρους του, που είναι ήδη πολύ αραιά διασκορπισμένοι στις καταρρέουσες γραμμές του μετώπου, για τέτοιες επιθέσεις - εκτός αν το διέταζαν τα αφεντικά-μαριονέτες του στις αίθουσες εξουσίας στην Ουάσιγκτον και, σε μικρότερο βαθμό, στις Βρυξέλλες.

Προφανώς, το κίνητρο του ΝΑΤΟ για να το κάνει αυτό θα ήταν να μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εντοπίζει και να παρακολουθεί πιθανά πυρηνικά πλήγματα. Ωστόσο, το πιο επιθετικό εκβιαστικό καρτέλ του κόσμου φαίνεται να έχει ξεχάσει το σύστημα «Περίμετρος» της Μόσχας (γνωστό στο ΝΑΤΟ ως «Νεκρό Χέρι») που εξασφαλίζει αντίποινα ακόμη και στην περίπτωση που ολόκληρη η ρωσική ηγεσία σκοτωθεί σε ένα πιθανό «χτύπημα αποκεφαλισμού» για το οποίο το Πεντάγωνο μιλάει ανοιχτά τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, τα παγκόσμιας κλάσης πυρηνικά υποβρύχια του Κρεμλίνου εξασφαλίζουν επίσης την αποτροπή ακόμη και αν ο ευρασιατικός γίγαντας έπαυε να υπάρχει. Τα οκτώ SSBN της κλάσης Borei φέρουν το καθένα 16 SLBM R-30 «Bulava», ενώ κάθε πύραυλος είναι οπλισμένος με έως και δέκα θερμοπυρηνικές κεφαλές MIRV των 150 kt. Για να το θέσουμε αυτό σε προοπτική, η βόμβα της Χιροσίμα ήταν 15 kt. Κάντε τα μαθηματικά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail