Η Ρωσία ανακαλύπτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βρετανικό έδαφος της Ανταρκτικής

Freepen.gr -
Η Ρωσία έχει βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βρετανική περιοχή της Ανταρκτικής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γεωτρήσεις στην προστατευόμενη περιοχή.

Τα αποθέματα που αποκαλύφθηκαν περιέχουν πετρέλαιο αξίας περίπου 511 δισεκατομμυρίων βαρελιών, που ισοδυναμεί με περίπου 10 φορές την παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία 50 χρόνια.

Η ανακάλυψη, ανά ρωσικό ερευνητικό πλοίο, αποκαλύφθηκε σε στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου Περιβάλλοντος του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα. Η επιτροπή αξιολογούσε ερωτήματα σχετικά με την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πλοία που ανήκουν στη Rosgeo του Κρεμλίνου, τη μεγαλύτερη εταιρεία γεωλογικών ερευνών στη Ρωσία.

Η Ανταρκτική προστατεύεται επί του παρόντος από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η οποία απαγορεύει κάθε πετρελαϊκή ανάπτυξη στην περιοχή και δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει ότι η περιοχή χρησιμοποιείται «αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς» και πως «δεν θα γίνει σκηνικό ή αντικείμενο διεθνούς διχόνοιας».

Η επιτροπή άκουσε τον υπουργό David Rutley, ο οποίος διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η Ρωσία διεξάγει επιστημονική έρευνα στην περιοχή. «Η Ρωσία επιβεβαίωσε πρόσφατα τη δέσμευσή της στα βασικά στοιχεία της συνθήκης», είπε.

Ωστόσο, ο Klaus Dodds, καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway, υποστήριξε ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ανταρκτικής ήταν «αναμφισβήτητα στο πιο δύσκολο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990».



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail