Η Ρωσία παράγει πυροβολικό φθηνότερα και τρεις φορές ταχύτερα από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου

Η Ρωσία παράγει βλήματα πυροβολικού περίπου τρεις φορές ταχύτερα από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας και με το ένα τέταρτο περίπου του κόστους, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το Sky News. Αυτή η έλλειψη πυροβολικού αναδεικνύει τα ευρύτερα ζητήματα όπλων που αντιμετωπίζει το καθεστώς του Κιέβου, με την απελπισία να επισφραγίζεται από την παράνομη χρήση χημικών όπλων κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Company και μετέδωσε το Sky News αναδεικνύουν τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τον δυτικό εξοπλισμό και τα πυρομαχικά για να κρατήσουν τις γραμμές επαφής με τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι επεδίωξαν να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών για να εγγυηθούν τις ροές εφοδιασμού της Ουκρανίας. Ωστόσο, η ικανότητά τους να κατασκευάζουν πυρομαχικά πυροβολικού εξακολουθεί να υπολείπεται της ρωσικής. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία διατηρεί την κυριαρχία της παρά το γεγονός πως αντιμετωπίζει κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ανταγωνίζεται τη συνδυασμένη οικονομική προσπάθεια της Δύσης που θεωρητικά θα έπρεπε να ξεπερνά τη Μόσχα.

Ως αποτέλεσμα, υπογραμμίζει το άρθρο, οι Ουκρανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου λένε ότι για κάθε βολή που έριχναν στις ρωσικές θέσεις, τα ρωσικά στρατεύματα απαντούσαν με περίπου πέντε βλήματα πίσω.

Το Sky News ανέφερε ότι τα ρωσικά εργοστάσια αναμένεται να κατασκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν περίπου 4,5 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού φέτος, σε σύγκριση με τη συνδυασμένη παραγωγή περίπου 1,3 εκατομμυρίων βλημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το μέσο κόστος παραγωγής ανά βλήμα των 155 χιλιοστών που παρήγαγαν οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν περίπου 4.000 δολάρια ανά μονάδα, αν και διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Αυτό συγκρίνεται με ένα αναφερόμενο ρωσικό κόστος παραγωγής της τάξης των 1.000 δολαρίων ανά βλήμα των 152 χιλιοστών που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, το πυροβολικό είναι μόνο μία από τις πολλές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, γεγονός που καθιστά τη συνέχιση της σύγκρουσης πολύ δύσκολη για τις δυνάμεις του Κιέβου. Υπό αυτή την έννοια, η Μόσχα έχει εκφράσει την προθυμία της για μια ειρηνική και με διαπραγμάτευση έξοδο από τη σύγκρουση που έχει ήδη στοιχίσει χιλιάδες ζωές. Το Κίεβο συνεχίζει να απορρίπτει αυτές τις εξελίξεις.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά των δυτικών προμηθειών όπλων στο Κίεβο, λέγοντας πως οι ξένες αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν όπλα θα αποτελούσαν νόμιμους στόχους για τις δυνάμεις της μόλις περάσουν τα σύνορα. Επιπλέον, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι εμπλέκονται ήδη άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όχι μόνο μέσω της προμήθειας όπλων αλλά και μέσω της εκπαίδευσης προσωπικού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Με την έλλειψη όπλων να δημιουργεί μια όλο και πιο απελπιστική κατάσταση για το Κίεβο, η Ουάσιγκτον επιτρέπει στο καθεστώς να χρησιμοποιεί τοξικές ουσίες και χημικούς παράγοντες κατά των ρωσικών δυνάμεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής άμυνας, η Ουάσινγκτον αναπτύσσει νέα χημικά πυρομαχικά και συστήματα για τη χρήση χημικών όπλων κατά των ρωσικών στρατευμάτων, εκτός από τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων.

«Μιλάμε για νάρκες, βλήματα πυροβολικού και βλήματα αρμάτων- τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια διατίθενται ετησίως για την αγορά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου ανέφερε επίσης στο δελτίο Τύπου ότι η Μόσχα έχει καταγράψει και επιβεβαιώσει περιπτώσεις χρήσης από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πυρομαχικών που περιέχουν ερεθιστικές χημικές ουσίες.

«Για παράδειγμα, χειροβομβίδες αερίου αμερικανικής κατασκευής με την ουσία CS [αλονιτρίλιο] χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στις κατευθύνσεις Κράσνι Λιμάν και Μπογκουσλάβ», πρόσθεσε ο Κιρίλοφ.

Η χρήση τέτοιων όπλων είναι μια επίδειξη της απελπισίας του Κιέβου, η οποία επιτείνεται από το ζήτημα ότι η Ουκρανία δεν έχει πλέον τις δυνατότητες να δημιουργήσει όπλα ούτε την ικανότητα να εγκαταστήσει μια τέτοια βιομηχανία στο έδαφός της, δεδομένου πως η Ρωσία θα της επιτεθεί και θα την καταστρέψει αμέσως πριν μπορέσει να παράγει ή να αναπτύξει οποιοδήποτε όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον Ρώσων στρατιωτών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να παράγει όπλα, συμπεριλαμβανομένου αρκετού πυροβολικού, η Ουκρανία χρησιμοποιεί και τα λίγα που διαθέτει σε επιθέσεις εναντίον της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, οι οποίες δεν επιτυγχάνουν τίποτα προς την κατεύθυνση μιας ουκρανικής νίκης και μόνο τρομοκρατούν τους αμάχους.

Λόγω των αδιάκοπων επιθέσεων της Ουκρανίας κατά των Ρώσων πολιτών και της χρήσης χημικών όπλων κατά των ρωσικών στρατευμάτων, η Μόσχα φοβάται ότι αυτά τα χημικά όπλα θα μπορούσαν τελικά να εξαπολυθούν στην περιοχή Μπέλγκοροντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρίνισε στις 28 Μαΐου πως ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να δημιουργεί μια νεκρή ζώνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αφού υπενθύμισε ότι πριν από έξι μήνες είχε δηλώσει δημοσίως ότι αν η Ουκρανία συνέχιζε να πλήττει κατοικημένες περιοχές, η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη.

«Έχουμε προχωρήσει σε αυτό» είπε ο Πούτιν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα» να επιτεθεί σε «στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος», γεγονός που ενθάρρυνε το καθεστώς του Κιέβου να στοχεύσει πολιτικές υποδομές στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης πως «ορισμένοι σύμμαχοι» έχουν άρει αντίστοιχους περιορισμούς στα πλήγματα και πιστεύει ότι «είναι καιρός να αρθούν και άλλοι περιορισμοί».

Η απερίσκεπτη ενθάρρυνση του Στόλτενμπεργκ θα παρατείνει μόνο τη σύγκρουση, καθώς το καθεστώς του Κιέβου παραμένει πεισματάρικο, ή μάλλον παραληρηματικό, στην πεποίθηση ότι με κάποιο τρόπο ο ανώτερος ρωσικός στρατός μπορεί να ξεπεραστεί παρά την έλλειψη πυροβολικού, άλλων σημαντικών όπλων και ανθρώπινου δυναμικού. Παρ' όλα αυτά, ο Στόλτενμπεργκ παρέμεινε σιωπηλός σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail