Bloomberg: Υπήρξε μια στοίχιση της ρωσικής κοινωνίας πίσω από το στρατό

The American Abrams, which is considered the “best weapon”. Photo: VK
Freepen.gr - Οι Ρώσοι μαθαίνουν να ζουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τη μεγαλύτερη σύγκρουση της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να αναδιαμορφώσει τη Ρωσία, συνδυάζοντας τον έντονο εθνικισμό που περιλαμβάνει ένα ισχυρό μείγμα σοβιετικής και αυτοκρατορικής νοσταλγίας με μια εντεινόμενη καταστολή των προδοτών.

Ως αποτέλεσμα, ο Πούτιν αντιμετωπίζει μικρή εσωτερική πίεση για να τερματίσει τις μάχες, αποτελώντας πρόκληση για τους συμμάχους της Ουκρανίας, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν το κόστος για τη Ρωσία από τη συνέχιση του πολέμου που διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο του, εκπλήσσει το Bloomberg.

Ο πόλεμος έχει διαπεράσει κάθε επίπεδο της ρωσικής κοινωνίας. Σε πολλά σχολεία, τα παιδιά στέλνουν δώρα και γράμματα στους στρατιώτες της πρώτης γραμμής και παρακολουθούν ειδικά μαθήματα όπου οι δάσκαλοι τυμπανίζουν το μήνυμα του Κρεμλίνου ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση στην Ουκρανία.

Οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές είναι συχνά γεμάτες με πολεμικά θέματα, παρουσιάζοντας αυτούς που πολεμούν στην Ουκρανία ως διαδόχους της γενιάς που νίκησε τη ναζιστική γερμανική εισβολή στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».

Οι εκστρατείες στρατολόγησης του στρατού προσφέρουν προσοδοφόρα μπόνους υπογραφής και μισθούς για όσους θα «γίνουν άντρες» και θα καταταγούν ως συμβασιούχοι στρατιώτες.

Ο Platon Mamatov, 41 ετών, υπέγραψε συμβόλαιο τον Απρίλιο για να επιστρέψει στην Ουκρανία, αφού πέρασε έξι μήνες στο μέτωπο πέρυσι. Είπε ότι οι άνθρωποι στη γενέτειρά του, την πόλη των Ουραλίων Αικατερίνμπουργκ, τον πλησιάζουν συχνά για να του προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη όταν τον βλέπουν με στολή. Υπάρχει μια «ενοποίηση της κοινωνίας» πίσω από τον στρατό, είπε.

«Όλοι συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για πόλεμο και πως τους αφορά όλους», είπε. «Συνοριακά εδάφη βομβαρδίζονται καθημερινά, εργοστάσια καίγονται στο εσωτερικό της Ρωσίας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν, κηδείες και ανάπηροι επιστρέφουν από το μέτωπο».

Ο Πούτιν δήλωσε την πρόθεσή του να διαμορφώσει μια νέα πολιτική και επιχειρηματική ελίτ από εκείνους «που απέδειξαν την πίστη τους στη Ρωσία» στον πόλεμο, λίγο πριν κερδίσει μια πέμπτη θητεία με ποσοστό ρεκόρ 87% στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Το Κρεμλίνο παρουσίασε την προκαθορισμένη εκλογή στην οποία δεν αντιμετώπισε πραγματικό ανταγωνισμό ως απόδειξη ότι το κοινό υποστηρίζει πλήρως την αναμέτρηση του Πούτιν με τη Δύση.

Οι κυρώσεις απέτυχαν «να δημιουργήσουν αρκετή οικονομική δυσφορία σε προσωπικό επίπεδο, να εκθέσουν στους Ρώσους τη σχέση μεταξύ των πολέμων που εξαπολύουν και της διάβρωσης της δικής τους ευημερίας», δήλωσε η Μαρία Σνέγκοβαγια, ανώτερη συνεργάτης του Προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσινγκτον. Ο αντίκτυπος στο βιοτικό επίπεδο των Ρώσων είναι «πολύ μικρός για να αλλάξει ριζικά η διάθεση της κοινής γνώμης», είπε η ίδια.

Πράγματι, καθώς η Ρωσία προσαρμοζόταν στις πρωτοφανείς κυρώσεις που δεν κατάφεραν να καταρρεύσουν την οικονομία της, πολλοί Ρώσοι βρήκαν μια οικονομική θετική πλευρά στον πόλεμο.

Η οικονομία της Ρωσίας αναπτύσσεται δυναμικά προς το παρόν, καθώς η κυβέρνηση διοχετεύει χρήματα στην αμυντική βιομηχανία και προσπαθεί να προστατεύσει τις εγχώριες επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να αποκομίζει έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, στρέφοντας το ενδιαφέρον του σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, αφού η Ευρώπη απέφυγε τη ρωσική ενέργεια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημόσια υποστήριξη προς τον Πούτιν παραμένει υψηλή, με το 87% να εγκρίνει την ηγεσία του και το 76% να υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία σε έρευνα του Μαρτίου.

Ο Μαμάτοφ, πρώην πολιτικός στρατηγός, δήλωσε πως συγκεντρώνει χρήματα από τους Ρώσους μέσω ενός καναλιού Telegram για να αγοράσει αντικείμενα όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλεξίσφαιρα γιλέκα και φάρμακα για τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής. Οι δωρεές αυξάνονται κάθε μήνα, είπε, επειδή οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για «τον κοινό μας πόλεμο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail