Bloomberg: Η οικονομία της Ρωσίας είναι τόσο ανθεκτική, που κινδυνεύει να υπερθερμανθεί

Freepen.gr - Η κυβέρνηση της Ρωσίας υπογράμμισε την ισχυρή εγχώρια ζήτηση ενισχύοντας την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2024 την Τρίτη. Αν και κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να απορρίψουν την κίνηση αυτή ως γεωπολιτική μαγκιά μπροστά στην αύξηση της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η ρωσική οικονομική ισχύς είναι πραγματική, αναφέρει το Bloomberg.

Στην πραγματικότητα, η νέα πρόβλεψη της Μόσχας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% βρίσκεται κάτω από την τελευταία (επίσης αναβαθμισμένη) πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Και πάλι θα μπορούσε να μπει κανείς στον πειρασμό να αποδώσει αυτή την ανθεκτικότητα σε μια μαζική αύξηση της άμυνας. Αλλά το ΔΝΤ με έδρα την Ουάσιγκτον είχε σχεδόν την ίδια εκτίμηση με την ομάδα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν: η ισχυρή αγορά εργασίας και οι ταχείες αυξήσεις των μισθών συμβάλλουν στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών. Το Ταμείο προειδοποίησε μάλιστα πως «υπάρχουν κάποια σημάδια υπερθέρμανσης», με την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ.

Τι γίνεται με όλες τις δυτικές κυρώσεις, τη μαζική μετανάστευση ρωσικών ταλέντων και την αποχώρηση ορισμένων παγκόσμιων εταιρικών κολοσσών; Το Bloomberg Economics προσφέρει κάποιες πληροφορίες:

Οι κυρώσεις για τη ρωσική ενέργεια δεν είναι τόσο αυστηρές όσο ήταν, ας πούμε, για τη Βενεζουέλα και το Ιράν, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη Δύση που δε θέλει να επιδεινώσει το δικό της σοκ του κόστους ζωής με μια περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Τα ρωσικά νοικοκυριά εξακολουθούν να έχουν αυτοπεποίθηση χάρη σε μια σφιχτή αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας στο 2,8%. Ένα σε μεγάλο βαθμό εθελοντικό μοντέλο στρατολόγησης, που χρησιμοποιεί χρηματικά κίνητρα, έχει επιτρέψει στους καταναλωτές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεχίσουν.

Ορισμένες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν παραμείνει στη θέση τους.

Θα συνεχίσει λοιπόν η οικονομία της Ρωσίας να χτυπάει κόκκινο;

Η Μόσχα χρειάζεται οι τιμές του αργού να παραμείνουν γύρω στα τρέχοντα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι για να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της ισοσκελισμένο - μια πτώση στα 60 δολάρια, ας πούμε, θα μπορούσε να δυσκολέψει τα πράγματα.
 
Το ΔΝΤ βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8% το επόμενο έτος και προειδοποίησε ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Ρωσίας έχει μειωθεί σε περίπου 1,25% από 1,7% πριν από τον πόλεμο.

«Αυτό θα σήμαινε πως το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ρωσίας μπορεί να μη συγκλίνει πλέον προς τα δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα».

Αλλά προς το παρόν, η Ρωσία προχωράει ακάθεκτη.
 
* πληροφορίες interaffairs.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail