Οι BRICS έρχονται στην Ευρώπη

Το νέο ελπιδοφόρο κράτος που επιδιώκει να μπει στους BRICS, που από το 2009 επιδιώκει επί μακρόν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περιορισμένη πρόοδο, στρέφει το βλέμμα του προς το μπλοκ, μια συμμαχία που διευρύνει ενεργά τα μέλη της και επικεντρώνεται στην απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ ως το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα. Τον τελευταίο καιρό, η ομάδα BRICS -που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική- έχει αυξήσει τις προσκλήσεις της σε έθνη που ευθυγραμμίζονται με τις οικονομικές στρατηγικές της. Η μετατόπιση αυτή συντονίζεται με μια ευρύτερη παγκόσμια κίνηση μεταξύ των χωρών να διαφοροποιήσουν τις διεθνείς οικονομικές τους εξαρτήσεις.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χώρα αυτή είναι η Σερβία, η οποία βρίσκεται στο κατώφλι μιας άνευ προηγουμένου ευκαιρίας. Πέρυσι, μετά την έγκριση του σερβικού κοινοβουλίου -με επικεφαλής το Κίνημα των Σοσιαλιστών- η χώρα εξέφρασε επίσημα την πρόθεσή της να ενταχθεί στις BRICS. Η κίνηση αυτή, που υποστηρίχθηκε ευρέως εντός της Σερβίας, τοποθετεί τη χώρα να γίνει ενδεχομένως το πρώτο ευρωπαϊκό μέλος αυτού του μπλοκ με μεγάλη επιρροή.

Επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως τα BRICS ανταποδίδουν το ενδιαφέρον της Σερβίας. Η ομάδα φέρεται να απηύθυνε πρόσκληση στη Σερβία να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί στη Ρωσία αργότερα φέτος. Η χειρονομία αυτή είναι σημαντική, σηματοδοτώντας μια πιθανή επέκταση των BRICS στην Ευρώπη με τη Σερβία να πρωτοστατεί.

Εάν η Σερβία εξασφαλίσει την ιδιότητα του μέλους στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής, όχι μόνο θα σηματοδοτήσει μια στρατηγική στροφή στη διεθνή της ευθυγράμμιση, αλλά και θα δημιουργήσει ένα ιστορικό προηγούμενο ως το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που θα ενταχθεί στο μπλοκ των BRICS.

Σε πρόσφατη ενημέρωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομικές προοπτικές της Σερβίας εμφανίζονται καλύτερες από τις προηγούμενες προβλέψεις. Για το 2024, η εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας αυξήθηκε από 3,0% σε 3,5%. Η δυναμική δεν σταματά εκεί- οι προβλέψεις επιταχύνονται στο 3,8% το 2025 και κορυφώνονται στο 4,0% μέχρι το 2026.

Πέρα από την απλή ανάπτυξη, το δημοσιονομικό τοπίο πρόκειται να γνωρίσει ποικίλες αλλαγές. Ο πληθωρισμός στη Σερβία έχει προσδιοριστεί στο 5% για το τρέχον έτος, αλλά αναμένεται να μειωθεί στο 3,5% έως το 2025 και περαιτέρω στο 3,2% το 2026. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διευρυνθεί, από 2,6% του ΑΕΠ σε 3,6% φέτος, χωρίς να υπάρχουν άμεσα σημάδια συρρίκνωσης. Θετικά, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σερβίας προβλέπεται να μειωθεί, από 2,2% του ΑΕΠ πέρυσι σε 2,0% το 2024, και να μειωθεί περαιτέρω στο 1,5% τα επόμενα έτη.

Από την ίδρυσή της το 2009, η BRICS έχει γίνει μάρτυρας μιας κυρίαρχης εμπορικής σχέσης με επίκεντρο την Κίνα, ενώ οι άλλες χώρες-μέλη φάνηκε να παίζουν απλώς υποστηρικτικό ρόλο. Ωστόσο, με την εκτίναξη της οικονομίας της Ινδίας προς τα εμπρός, αρχίζει να ισοπεδώνει τους όρους ανταγωνισμού εντός του μπλοκ.

Παρά τους στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών BRICS, το ενδοομιλικό τους εμπόριο ωχριά σε σύγκριση με τον όγκο του ατομικού τους εμπορίου με την Κίνα. Η δυναμική αυτή περιπλέκεται περαιτέρω από τη διεκδικητική εξωτερική πολιτική της Κίνας, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής στις συναλλαγές της στα Ηνωμένα Έθνη, όπου συχνά διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, εκτός από μερικές περιπτώσεις, όπως η στάση της Βραζιλίας στην Ουκρανία το 2022. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα δεν ήταν πρόθυμη να προσθέσει περισσότερα νέα μέλη στο μπλοκ.

Ωστόσο, η στρατηγική της Ινδίας περιλαμβάνει τη διεύρυνση των μελών των BRICS, ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα οικονομιών, από οικονομικά εύρωστα έθνη έως εκείνα που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, μαζί με βασικές χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πρόκληση για τις BRICS έγκειται στη διαχείριση αυτής της ποικιλομορφίας χωρίς να χάσει από τα μάτια της τους συλλογικούς της στόχους μετά τη διεύρυνση.

Εκτός από αυτές τις προσπάθειες επέκτασης, οι BRICS υποστηρίζουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η ομάδα πιέζει για μια πιο δίκαιη εκπροσώπηση και υπερασπίζεται τη χρήση τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο για να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από τα κυρίαρχα παγκόσμια νομίσματα.

Η επιτυχία αυτού του διευρυμένου BRICS θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσει τις εσωτερικές διαφορές και από το πόσο αποτελεσματικά θα μπορέσει να τοποθετηθεί στην παγκόσμια σκηνή. Η αλληλεπίδραση της επιρροής της Κίνας και των αντιδράσεων από άλλα έθνη των BRICS, ιδίως την Ινδία, θα καθορίσει σημαντικά τη μελλοντική δυναμική του μπλοκ.

Αυτή η επέκταση θα μπορούσε είτε να εδραιώσει τους BRICS ως μια τρομερή παγκόσμια συμμαχία είτε να παρουσιάσει πολύπλοκες προκλήσεις, ιδίως για χώρες όπως η Ινδία που προσανατολίζονται στην ανταγωνιστική τους στάση έναντι της Κίνας. Όσον αφορά τη Σερβία, η ένταξη στους BRICS θα μπορούσε να σημαίνει ευθυγράμμιση με ένα ισχυρό και ποικιλόμορφο σύνολο χωρών, ανοίγοντας ενδεχομένως νέες γεωπολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες. Το αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας θα αποκαλύψει αν η Σερβία μπορεί πράγματι να επωφεληθεί από αυτή τη σημαντική αλλαγή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail