Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Ωστόσο, η πολιτική Δύση έχει ξεπεράσει τα όρια, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καθώς η εμπλοκή της γίνεται τόσο επικίνδυνη που θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή παγκόσμιων διαστάσεων. Και όμως, ακόμη και οι στρατηγικές δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, των υποτελών τους και των δορυφορικών τους κρατών μειώνονται λόγω του ρωσικού EW. Αυτό περιλαμβάνει επίσης προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που το Πεντάγωνο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει εναντίον των δυνάμεων της Μόσχας. Παρόλα αυτά, όλα αυτά είναι συστήματα υποστήριξης που δεν είναι κρίσιμα για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Από την άλλη πλευρά, το πυροβολικό και τα PGM είναι. Ακριβώς αυτά τα όπλα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ και βρίσκονται στην υπηρεσία του καθεστώτος του Κιέβου κινδυνεύουν τώρα να καταστούν ουσιαστικά απαρχαιωμένα. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα κατευθυνόμενα με GPS βλήματα πυροβολικού «Excalibur» και τα MLRS HIMARS, όσο και τις βόμβες JDAM. Οι δύο προηγούμενες πλήττονται ιδιαίτερα, μειώνοντας συχνά σοβαρά την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης (τώρα σε μόλις 10% της αρχικής ακρίβειας).
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σταμάτησαν εντελώς τις παραδόσεις των βλημάτων «Excalibur» στα τέλη του 2023, αφού τα ρωσικά συστήματα EW τα κατέστησαν ουσιαστικά απαρχαιωμένα, μετατρέποντας το προηγουμένως αποτελεσματικό PGM πυροβολικού σε ένα εξαιρετικά ακριβό «βουβό» βλήμα που στην πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερο από τα κανονικά πυρομαχικά πυροβολικού. Αυτό κατέστρεψε την αρχική φήμη του «Excalibur» ως όπλο «μία βολή, ένας θάνατος». Το ήδη υπερεκτιμημένο HIMARS υποφέρει επίσης, με στρατιωτικές πηγές να επικαλούνται ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Κιέβου που παραπονέθηκαν ότι «όλα τελείωσαν, οι Ρώσοι ανέπτυξαν [EW], απενεργοποίησαν τα δορυφορικά σήματα και το HIMARS έγινε εντελώς αναποτελεσματικό». Αυτό αναγκάζει τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου να χρησιμοποιούν πολύ ακριβά PGMs που είναι ήδη σε ανεπάρκεια εναντίον στόχων χαμηλότερης προτεραιότητας. Αυτό εξουδετερώνει τον ίδιο τον σκοπό των διαφόρων PGM που προέρχονται από το ΝΑΤΟ και τα οποία αρχικά διαφημίστηκαν ως υποτιθέμενα «game changers».
Όσον αφορά τα PGM που εκτοξεύονται από αέρος, το JDAM πλήττεται επίσης σοβαρά, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, με τους στρατιωτικούς αξιωματικούς της νεοναζιστικής χούντας να το επικρίνουν για «μη αντίσταση σε παρεμβολές». Συγκεκριμένα, τα ρωσικά συστήματα EW προκαλούν αυτές τις βόμβες να χάνουν στόχους πάνω από 1,2 χιλιόμετρα, ένα φρικτό αποτέλεσμα για ένα όπλο που υποτίθεται πως είναι PGM. Η επιτυχής παρεμβολή των JDAM είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την αεροπορία του καθεστώτος του Κιέβου, ιδιαίτερα καθώς τα λίγα αεροσκάφη που διαθέτει είναι εκτεθειμένα στη ρωσική αεράμυνα μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και στα μαχητικά και αναχαιτιστικά αεροναυτικής υπεροχής παγκόσμιας κλάσης της, μόνο και μόνο για να παραδώσει μια αμερικανικής κατασκευής βόμβα που θα χάσει το στόχο της για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο. Από την άλλη πλευρά, οι νέες μονάδες UMPK της Μόσχας που μετατρέπουν τις παλιές «άηχες» βόμβες σε PGMs λειτουργούν άψογα, με αποτέλεσμα μαζικές απώλειες για το καθεστώς του Κιέβου. Όλα αυτά επιδεινώνουν σοβαρά τις ήδη φρικτές επιδόσεις του στο πεδίο της μάχης, όπως φαίνεται στην περιφέρεια (περιοχή) του Χάρκοβο.
Ωστόσο, για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η επιτυχής παρεμβολή των PGMs δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τις δυνάμεις της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, το ρωσικό EW διαταράσσει πλέον σοβαρά και τα συστήματα επικοινωνίας τους, μειώνοντας την ικανότητά τους να συντονίζουν αποτελεσματικά τις μονάδες στο πεδίο της μάχης. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την επιτυχή παρεμβολή του δικτύου Starlink της SpaceX, το οποίο χρησιμοποιείται για να επιτρέψει τις στρατηγικές επικοινωνίες για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτό επηρεάζει επίσης την ικανότητά τους να συλλέγουν πληροφορίες στο πεδίο της μάχης και ακόμη και να εξαπολύουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να προκαλέσουν «μαζικές διακοπές του Starlink», γεγονός που «επιβραδύνει σοβαρά την ικανότητα επικοινωνίας των στρατευμάτων πρώτης γραμμής», αναγκάζοντάς τα συχνά να βασίζονται σε κλήσεις και γραπτά μηνύματα για επικοινωνία. Με τη σειρά του, αυτό τους εκθέτει σε υποκλοπές από τα μέσα ISR του ρωσικού στρατού, διαταράσσοντας περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει οποιουδήποτε είδους επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης.
Η πολιτική Δύση ανησυχεί ιδιαίτερα ότι ακόμη και το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα πιο προηγμένα συστήματά του, στα οποία βασίζεται τόσο πολύ, εναντίον ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπάλου όπως η Μόσχα. Ακόμη χειρότερα για τον πολεμικό πόλο ισχύος, το Κρεμλίνο είναι σχεδόν βέβαιο πως ήδη μοιράζεται αυτή την ανεκτίμητη τεχνογνωσία με τους παγκόσμιους εταίρους του, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βόρειας Κορέας, του Ιράν κ.λπ. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τις αμυντικές τους ικανότητες, αλλά και το επιθετικό δυναμικό των στρατών τους. Με τη σειρά της, η διάδοση τέτοιων προηγμένων συστημάτων EW θα διαταράξει σίγουρα την ικανότητα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να διεξάγουν την επιθετικότητά τους εναντίον του κόσμου. Ωστόσο, η πολιτική Δύση το προκάλεσε αυτό στον εαυτό της. Αντί να εγκαταλείψει την προσπάθειά του για παγκόσμια κυριαρχία, ο πολεμικός πόλος ισχύος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κλιμακώνει την εχθρότητά του προς οποιονδήποτε έστω και ελάχιστα ανεξάρτητο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος αναζητά νέους τρόπους για να αμυνθεί.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr