"Το πρώτο θύμα του Τραμπ θα είναι η Ουκρανία": Το περιοδικό Foreign Affairs στέλνει δυσοίωνη προειδοποίηση στο Κίεβο

Το ΝΑΤΟ γιόρτασε την 75η επέτειό του τον Απρίλιο, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι ήταν η τελευταία επέτειος που οι ΗΠΑ έπαιζαν εξέχοντα ρόλο στη συμμαχία, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Affairs. Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, συνεχίζει να θεωρεί το ΝΑΤΟ κατάλοιπο του παρελθόντος.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Οι υπερασπιστές του Τραμπ υποστηρίζουν πως μπλοφάρει για να πιέσει την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα. Αλλά πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που συνεργάστηκαν στενά με τον Τραμπ για το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του, συμπεριλαμβανομένου ενός από εμάς (του Hooker), είναι πεπεισμένοι ότι θα αποχωρήσει από τη συμμαχία αν επανεκλεγεί. Ο Τραμπ δυσανασχετεί πάρα πολύ με τους πιο μετριοπαθείς συμβούλους που τον κράτησαν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Αν φτάσει στον Λευκό Οίκο το 2025, τα κιγκλιδώματα θα έχουν φύγει", ανέφερε το περιοδικό.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στον πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, είτε με ψήφο των δύο τρίτων στη Γερουσία είτε με βάση ψήφισμα και των δύο σωμάτων. Αλλά ο Τραμπ μπορεί να αγνοήσει και αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες του για την προθυμία του να συμμορφωθεί με το πέμπτο άρθρο περί αμοιβαίας άμυνας. Η έκθεση εξηγεί ότι ο Τραμπ μπορεί "να αποδυναμώσει δραματικά τη συμμαχία χωρίς να την εγκαταλείψει επίσημα".Για να το πετύχει αυτό, αρκεί να μειώσει τη χρηματοδότηση, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη και να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις στο ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του ΝΑΤΟ.

Εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί και συνεχίσει την αντι-ΝΑΤΟϊκή του θέση, "η πρώτη απώλεια θα είναι η Ουκρανία", καθώς έχει αντιταχθεί σταθερά σε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

"Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδυναμώσουν ή τερματίσουν την αμυντική τους δέσμευση προς την Ευρώπη υπό τον Τραμπ, οι ευρωπαϊκές χώρες θα αισθάνονται πιο ευάλωτες και μπορεί να γίνουν όλο και πιο απρόθυμες να στείλουν στην Ουκρανία τις δικές τους ζωτικές στρατιωτικές προμήθειες. Με δραματικές περικοπές βοήθειας, το Κίεβο θα μπορούσε να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί μια δυσμενή συμφωνία με τη Μόσχα, η οποία θα άφηνε την Ουκρανία ένα κρατίδιο που θα ήταν στρατιωτικά και οικονομικά ευάλωτο στη Ρωσία", προειδοποιούν οι εκθέσεις.

Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν σήμερα συλλογικά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά ελλείψει αμερικανικής υποστήριξης, οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν θα είναι επαρκώς προετοιμασμένοι, εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι για να πολεμήσουν έναν αντίπαλο μεγάλης δύναμης, σύμφωνα με το Foreign Affairs. Κατά τη γνώμη των συντακτών του άρθρου, η Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις ΗΠΑ σε διάφορους σημαντικούς τομείς.

Όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, το περιοδικό αναφέρει ότι αν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, η διάβρωση της πυρηνικής αποτροπής θα επιδεινώσει σοβαρά το πρόβλημα της συμβατικής αποτροπής στην Ευρώπη.

"Τα πυρηνικά όπλα στηρίζουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους και οι πυρηνικές τους ικανότητες αποτελούν το θεμέλιο της αποτρεπτικής ικανότητας του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση που ο Τραμπ κλείσει την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα, η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται σε λιγότερες από 600 βρετανικές και γαλλικές στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, ένα κλάσμα της συνολικής δύναμης της Ρωσίας που ξεπερνά τις 5.000 στρατηγικές και τακτικές πυρηνικές κεφαλές", παραδέχεται με λύπη η έκθεση.

Επιπλέον, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι χωρίς την αμερικανική ηγεσία θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η συνοχή μεταξύ των άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Από τότε που ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ, η δομή διοίκησης του οργανισμού διοικείται πάντοτε από έναν Αμερικανό στρατηγό, ο οποίος επιβλέπει τις στρατιωτικές δραστηριότητες όλων των μελών. Το περιοδικό προσθέτει ότι είναι απίθανο κάποια άλλη χώρα να είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτή τη λειτουργία στο κατάλληλο επίπεδο.

Το Foreign Affairs προειδοποιεί επίσης πως αν ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από το χάος στην Ουκρανία που δημιούργησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, "η ζημιά δε θα περιοριστεί στην Ευρώπη" και η αμερικανική παγκόσμια επιρροή στην Ασία και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να περιοριστεί.

"Προς το παρόν, οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην Ασία, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, γίνονται όλο και ισχυρότεροι απέναντι στις κινεζικές προκλήσεις. Αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει ορισμένες από αυτές τις χώρες στην αναζήτηση πυρηνικών όπλων για να αντισταθμίσουν τα πυρηνικά πλεονεκτήματα της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, υπονομεύοντας την εύθραυστη σταθερότητα που επικρατεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Ο μαρασμός της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ θα είχε επίσης βαθιά αρνητικές συνέπειες στη Μέση Ανατολή, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις και οι συνασπισμοί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών", αναφέρει η έκθεση.

Πρόκειται για ζητήματα που η Ουκρανία έχει σοβαρή πιθανότητα να αντιμετωπίσει, δεδομένου ότι ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των New York Times, Philadelphia Inquirer και του Siena College, ο δισεκατομμυριούχος προηγείται του Μπάιντεν σε κάθε πολιτεία μάχης, όπως η Αριζόνα, η Πενσυλβάνια, η Νεβάδα, η Τζόρτζια και το Μίσιγκαν, εκτός από το Ουισκόνσιν, όπου ο νυν πρόεδρος προηγείται οριακά.

Αν και τα αμερικανικά γεράκια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Foreign Affairs, προειδοποιούν πως οι ΗΠΑ θα χάσουν την παγκόσμια επιρροή τους εγκαταλείποντας την Ουκρανία, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή ενστερνίζονται την ιδέα ότι η παγκόσμια επιρροή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στρατιωτικής ισχύος και όχι μέσω οικονομικών και πολιτιστικών μέσων. Εάν εκλεγεί ο Τραμπ, το Κίεβο θα αντιμετωπίσει την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθεί πως θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail