Η αποκοπή της Παλαιστίνης από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα ήταν "καταστροφική" - FT

GΕΤΤΥ Images / Anadolu / Contributor
Freepen.gr - Δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για "οικονομική καταστροφή" στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εάν το Ισραήλ δεν ανανεώσει ένα τραπεζικό waiver ζωτικής σημασίας για την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη.

Το waiver, στο οποίο βασίζονται οι ισραηλινές τράπεζες για να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τις παλαιστινιακές ομόλογες τράπεζες, πρόκειται να λήξει την 1η Ιουλίου. Επιτρέπει τις πληρωμές για ζωτικές υπηρεσίες και μισθούς που συνδέονται με την ΠΑ και διευκολύνει την εισαγωγή τροφίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τρεις δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT πως χωρίς το waiver, οι ισραηλινές τράπεζες θα σταματήσουν να συναλλάσσονται με παλαιστινιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δυσχεραίνοντας σοβαρά την ικανότητα της ΠΑ να λειτουργεί και παραλύοντας την οικονομική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως υποστήριξαν.

Η μη ανανέωση του waiver "θα αποβεί εις βάρος όχι μόνο των παλαιστινιακών συμφερόντων αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας του Ισραήλ και της περιοχής", δήλωσε ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος.

"Το σημείο που θέτουμε... είναι ότι δεν θα έπρεπε να απειλείτε την πρόσβαση των ανθρώπων σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σε μια τέτοια στιγμή, ειδικά στη Δυτική Όχθη", πρόσθεσε το πρόσωπο αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail