pixabay / designerpoint |
Βρετανικές επιχειρήσεις, όπως η μάρκα καλλυντικών Avon και η εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Reckitt, καθώς και η γαλλική εταιρεία παραγωγής βιομηχανικού αερίου Air Liquide, συγκαταλέγονται μεταξύ των 2.173 υπερπόντιων επιχειρήσεων που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία από τις 5 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου. Περίπου 1.600 επιχειρήσεις είτε αποχώρησαν είτε περιόρισαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, προστίθεται.
Δεκάδες δυτικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά αμέσως μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Renault, οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell και British Petroleum, η αλυσίδα fast-food McDonald's και ο σουηδικός γίγαντας επίπλων IKEA είναι μεταξύ εκείνων που ολοκλήρωσαν την έξοδό τους.
Οι εταιρείες που έφυγαν τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης το είδαν «ηθική επιταγή» να το πράξουν, δήλωσε στους FT στέλεχος που συνεργάζεται με δυτικές εταιρείες στη Ρωσία. Ωστόσο, έκτοτε υπήρξε «αξιοσημείωτη αλλαγή στο κλίμα», πρόσθεσε.
«Το σημερινό κύμα αφορά περισσότερο το 'Πρέπει πραγματικά να φύγετε; Θέλετε να φύγετε; Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν χτίσει τέσσερα, πέντε εργοστάσια επί 30 χρόνια. Δεν πρόκειται να τα πουλήσουν αυτά με έκπτωση 90%", ανέφερε το πρακτορείο το στέλεχος.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων σε Ρώσους αγοραστές από δυτικές εταιρείες απαιτεί την έγκριση κυβερνητικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε υποχρεωτική έκπτωση 50% στην πώληση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε εταιρείες από «μη φιλικές» χώρες και έναν ελάχιστο «φόρο εξόδου» 15%, όπως μετέδωσαν προηγουμένως ρωσικά μέσα ενημέρωσης.