Η G7 δεν μπορεί να συμφωνήσει για την κατάσχεση ρωσικών χρημάτων - Ουάσινγκτον

YouTube/Brookings Institution/screenshot
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ θέλουν να κατασχέσουν τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά κεφάλαια και να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, αλλά για ορισμένα κράτη μέλη της G7 αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο αρχιτέκτονας του Λευκού Οίκου για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της δέσμευσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Αυτή θα ήταν η πιο αποτελεσματική και ισχυρή επιλογή για όλους μας στην G7», δήλωσε ο Σινγκ την Τρίτη, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Brookings Institution.

«Αλλά η κατάσχεση [του] κεφαλαίου αποτελεί κόκκινη γραμμή για πολλούς από τους εταίρους μας στην G7», δήλωσε ο Singh, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε συναίνεση ως G7» για τη λήψη αυτού του βήματος. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί αμοιβαία απάντηση σε οποιαδήποτε «κλοπή» από τη Δύση.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της κίνησης, ο Singh είπε στο ακροατήριο του Brookings ότι η «ιστορική απόφαση» για το πάγωμα των κρατικών κεφαλαίων «δεν οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από τα νομίσματα της G7», οπότε η κατάσχεση των τόκων επ' αυτού -όπως έχουν ήδη συμφωνήσει να κάνουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ- ήταν απλώς η συνεκτίμηση «του κινδύνου που έχει ήδη αναληφθεί».

Η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια να κάθεται και να περιμένει, δήλωσε ο Σινγκ, επειδή η Ουκρανία βρίσκεται σε «δεινή» κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

«Εάν έχουμε έναν τρόπο να δράσουμε με αλληλεγγύη, και με ταχύτητα, και σε αξιοσημείωτη κλίμακα - την οποία θα όριζα ως τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια - αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Singh.

Πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος ελπίζει πως αυτό θα συμβεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Ιταλία, όχι μόνο για να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία, αλλά και για να σταλεί «ένα μήνυμα στον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ] Πούτιν ότι δεν πρόκειται να κουραστούμε και πως αυτός δεν πρόκειται να μας ξεπεράσει, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο υπόλοιπο του έτους».

Στην παρουσίασή του στο Brookings, ο Σινγκ αποκάλυψε επίσης ότι η ομιλία του Βλαντίμιρ Ζελένσκι τον Φεβρουάριο του 2022 δημιούργησε το «συναισθηματικό πρόσημο» για να συμφωνήσει η ΕΕ στη «φάση του σοκ και του δέους της εκστρατείας κυρώσεων», η οποία είχε ως στόχο τη συντριβή του ρωσικού νομίσματος.

Ο Singh παραδέχθηκε πως ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε, αλλά επέμεινε ότι οι κυρώσεις λειτούργησαν επειδή η τρέχουσα κατάσταση ήταν καλύτερη από τα «αντιφατικά γεγονότα» - πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν συμβεί διαφορετικά, αλλά δεν συνέβησαν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail