Ο ρωσικός στρατός θέτει σε υπηρεσία τον ICBM Bulava

Photo: flickr.com by Министерство обороны Украины is licensed under Attribution-Share Alike 2.0 Generic
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Bulava τέθηκε σε υπηρεσία

Freepen.gr - Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Bulava θαλάσσιας βάσης τέθηκε σε υπηρεσία. Οι εργασίες για τον πύραυλο ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αρκετές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του βαλλιστικού πυραύλου Bulava κατέληξαν σε αποτυχία.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Bulava θαλάσσιας βάσης, δήλωσε ο Γιούρι Σολομόνοφ, γενικός σχεδιαστής του Ινστιτούτου Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας, όπως μεταδίδει το TASS.

«Στις 7 Μαΐου του τρέχοντος έτους, υπογράφηκε διάταγμα για να τεθεί σε υπηρεσία το πυραυλικό σύστημα Bulava», είπε.

Ο Bulava είναι ένας ρωσικός πύραυλος τριών σταδίων στερεού καυσίμου που έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίζει τα πυρηνοκίνητα πυραυλικά υποβρύχια Project 955 Borei, όπως τα Knyaz Vladimir και Vladimir Monomakh. Ένα υποβρύχιο αυτής της κατηγορίας φέρει 16 τέτοιους πυραύλους. Το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου Bulava είναι 9.300 χιλιόμετρα. Μπορεί να φέρει έως και δέκα ατομικά στοχευμένες πυρηνικές μονάδες υπερηχητικών ελιγμών, ικανές να αλλάζουν την πορεία πτήσης σε ύψος και κατεύθυνση.

Η Ρωσία αναπτύσσει τον πύραυλο από το 1998. Από το 2006 έως το 2009 πραγματοποιήθηκαν αρκετές ανεπιτυχείς εκτοξεύσεις. Ορισμένες από αυτές τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις κατέληξαν σε εκρήξεις. Μια άλλη ανεπιτυχής εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το 2013. Το 2010, ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχος Βλαντιμίρ Βισότσκι, δήλωσε ότι ο λόγος για τις ανεπιτυχείς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ήταν η παραβίαση της τεχνολογίας παραγωγής.

Μέχρι το τέλος του 2022, οι Ρώσοι ειδικοί είχαν πραγματοποιήσει 40 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του πυραύλου. Όλες οι εκτοξεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το 2013 ήταν επιτυχείς.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο πύραυλος Bulava εκτοξεύθηκε από το υποβρύχιο Emperor Alexander III. Ο πύραυλος έπληξε στόχους στο πεδίο εκπαίδευσης Kura στην Καμτσάτκα.

Ο πύραυλος Bulava σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας.


* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail