Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για την «πόλη στην έρημο» NEOM παραπαίει εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Αντιμέτωπο με οικονομικές, υλικοτεχνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, το Ριάντ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το φιλόδοξο σχέδιό του, τη Γραμμή [The Line], και να επανεξετάσει κριτικά την «οικονομική εξομάλυνση» με το Ισραήλ.

Το NEOM της Σαουδικής Αραβίας, μια εκτεταμένη ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας στη βορειοδυτική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, που ξεκίνησε το 2017, παρουσιάστηκε ως το στολίδι του Οράματος 2030.

Giorgio Cafiero - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το φουτουριστικό μεγαλεπήβολο έργο στην έρημο, που εκτείνεται σε ορισμένα εδάφη της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, θεωρήθηκε ως ένα τολμηρό άλμα προς την οικονομική διαφοροποίηση υπό την ηγεσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS). Όμως, οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναποδιές δημιούργησαν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα ορισμένων από τα στοιχεία του NEOM.

Αφού αρχικά εξυμνήθηκε για τον επαναστατικό σχεδιασμό του, το The Line, μια γραμμική πόλη εντός του NEOM, επρόκειτο να επαναπροσδιορίσει την αστική διαβίωση. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν μια δραματική μείωση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Bloomberg αποκάλυψε μια τεράστια μείωση της έκτασης της μητρόπολης - από 105 σε 1,5 μίλια - και μια μείωση των πιθανών κατοίκων από 1,5 εκατομμύρια σε λιγότερους από 300.000 μέχρι το 2030. Επιπλέον, οι αβεβαιότητες χρηματοδότησης και οι μειώσεις του εργατικού δυναμικού υποδηλώνουν ένα έργο σε κίνδυνο.

Αν και η προσαρμογή αυτή δεν σημαίνει συνολική αποτυχία του «Οράματος 2030», επιβάλλει την επανεκτίμηση των πιο φιλόδοξων στοιχείων του σχεδίου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η αρχική κλίμακα της γραμμής ήταν υπερβολικά αισιόδοξη, καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αστικές υποδομές για ένα τόσο καινοτόμο εγχείρημα. Οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής αστάθειας και των ανεπαρκών άμεσων ξένων επενδύσεων, περιπλέκουν περαιτέρω το μέλλον του ΝΕΟΜ.



Όχι τόσο απλό

Η δραστική συρρίκνωση της γραμμής «φαίνεται να είναι μια επανεκτίμηση της δυνατότητας υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος», λέει στο The Cradle ο Dr Robert Mogielnicki, ανώτερος μόνιμος μελετητής στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχουν πολλές πειραματικές, παγκοσμίως πρωτοποριακές διαστάσεις στο πλαίσιο του γιγαντιαίου έργου NEOM, και ορισμένες από αυτές θα χρειαστούν τελικά αναπροσαρμογή ή επανεξέταση».

Μιλώντας επίσης στο The Cradle, ο Δρ Kristian Coates Ulrichsen, συνεργάτης του Ινστιτούτου Baker στο Πανεπιστήμιο Rice, πιστεύει ότι η συρρίκνωση του έργου είναι καλό πράγμα:

Οι αναφορές πως η Γραμμή μπορεί να μειωθεί σημαντικά είναι στην πραγματικότητα μια θετική κίνηση, εάν προσδίδει μεγαλύτερο ρεαλισμό σε ένα έργο του οποίου η αρχική κλίμακα φαινόταν ευφάνταστη και δύσκολο να μεταφραστεί στην πραγματικότητα. Ο μεγαλύτερος ρεαλισμός στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των γιγαντιαίων έργων που συνδέονται με το Όραμα 2030 είναι καλό πράγμα και σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα έργα να βγουν από το σχεδιαστήριο.

Δεδομένων των οικονομικών και χρηματοοικονομικών παραγόντων, η γραμμή δεν ήταν ποτέ εφικτή όπως είχε αρχικά παρουσιαστεί. Τελικά, το ποσό του πλούτου που παράγουν οι Σαουδάραβες από το πετρέλαιο δεν είναι αρκετό για να χρηματοδοτήσει το πιο φιλόδοξο από τα έργα του Οράματος 2030 του MbS. Και το Ριάντ δεν μπόρεσε να προσελκύσει τα επίπεδα των άμεσων ξένων επενδύσεων που απαιτούνται για να καταστούν αυτά τα εξαιρετικά ακριβά έργα ματαιοδοξίας πραγματοποιήσιμα.
«Το τεράστιο εύρος της [Γραμμής] πάντα μου φαινόταν και σε πολλούς άλλους παρατηρητές ως φιλοδοξία παρά ως ρεαλισμός», εξηγεί ο Gordon Gray, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τυνησία.

Μιλώντας στο The Cradle, ο Ryan Bohl, αναλυτής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην εταιρεία πληροφοριών κινδύνου RANE, λέει:
Θα έλεγα ότι οι στόχοι για τη Γραμμή ήταν εξ αρχής μη ρεαλιστικοί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία αστική υποδομή στην περιοχή, και είναι πολύ δύσκολο για τις πόλεις να ξεκινήσουν από το μηδέν με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από το ύψος των επενδύσεων που έχουν γίνει. Ακόμα και αν η Σαουδική Αραβία είχε κάνει, για παράδειγμα, κάτι ακραίο, όπως να ανακηρύξει τη ΝΕΟΜ ως τη νέα της πρωτεύουσα, πιθανότατα θα δυσκολευόταν να προσελκύσει κατοίκους, όπως έχουμε δει από άλλα ιστορικά παραδείγματα, όπως η μεταφορά της πρωτεύουσας της Βραζιλίας στη Μπραζίλια.
Παρ' όλα αυτά, η Γραμμή και άλλα μοναδικά έργα είχαν έναν σκοπό που δεν αφορούσε απαραίτητα την πραγματική υλοποίηση των ίδιων των έργων. «Ο σκοπός του The Line, ειδικότερα, ήταν να δημιουργήσει έναν λόγο για να μιλήσουν οι άνθρωποι - να μιλήσουν πραγματικά για τη Σαουδική Αραβία, να δημιουργήσουν μια μαζική δημόσια συζήτηση παγκοσμίως, όπου οι άνθρωποι λένε πως συμβαίνει κάτι εκπληκτικό στην έρημο», λέει στο The Cradle ο Dr Andreas Krieg, αναπληρωτής καθηγητής στο King's College του Λονδίνου.

Προσελκύει την προσοχή. Αυτού του είδους ο διάλογος - θετικός ή αρνητικός - δημιουργεί αίσθηση. Αυτός ο θόρυβος έπρεπε να προσελκύσει επενδυτές που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτό, να βοηθήσουν τη Σαουδική Αραβία να χτίσει μια πόλη του μέλλοντος και να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι εντελώς παράξενο και απολύτως αντισυμβατικό.

Γάζα: ένα πρόβλημα στα έργα

Η ηγεσία στο Ριάντ έχει κατανοήσει ότι η επιτυχία του Οράματος 2030 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσέλκυση σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων στο Βασίλειο. Τελικά, η σταθερότητα στη Σαουδική Αραβία και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ασίας είναι ζωτικής σημασίας.

Κατά συνέπεια, η πρόσφατη εξωτερική πολιτική του Ριάντ ήταν λιγότερο ιδεολογική, εστιάζοντας αντίθετα στη διατήρηση φιλικών σχέσεων με όλους τους σημαντικούς παίκτες στη Δυτική Ασία για την προώθηση των επιχειρηματικών, εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ριάντ εργάστηκε για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το κίνημα αντίστασης Ansarallah της Υεμένης, κατέβαλε προσπάθειες για τη διατήρηση της σαουδαραβικής-ιρανικής αποκλιμάκωσης του 2023, στην οποία μεσολάβησε το Πεκίνο, αποκατέστησε τις σχέσεις με το Κατάρ και τη Συρία και διόρθωσε τους φράχτες με την Τουρκία.

Επομένως, πέρα από τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς περιορισμούς που απαιτούν την επανεκτίμηση των πιο φιλόδοξων σχεδίων του Οράματος 2030, όπως η Γραμμή, ο βάναυσος εξάμηνος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και η επέκταση της σύγκρουσης αυτής στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν δημιουργήσει αντίθετους ανέμους για τα γεωοικονομικά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως εξηγεί στο The Cradle ο Arhama Siddiqa, ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Ισλαμαμπάντ:

Δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, οι επενδυτές μπορεί να διστάσουν να υποστηρίξουν ένα έργο μεγάλης κλίμακας όπως το NEOM λόγω των αντιληπτών κινδύνων. Ακόμη και αν η άμεση απειλή για την ασφάλεια του NEOM είναι ελάχιστη, η συνολική αστάθεια στην περιοχή μπορεί να αποτρέψει τους επενδυτές από το να δεσμεύσουν σημαντικούς πόρους σε ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα. Επιπλέον, η ευρύτερη σύγκρουση [στη Δυτική Ασία] περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο αβεβαιότητας. Η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών για την ασφάλεια θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Σαουδική Αραβία να διαθέσει περισσότερους πόρους για περιφερειακά μέτρα ασφαλείας, εκτρέποντας ενδεχομένως κεφάλαια από το έργο NEOM.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ατζέντα οικονομικής διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας είναι ευάλωτη στις ναυτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Το NEOM και άλλα έργα στην Ερυθρά Θάλασσα απαιτούν την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τον Κόλπο του Άντεν μέσω του Bab al-Mandab και μέχρι τη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας.

Η πιθανή επέκταση του πολέμου στη Γάζα σε αυτή τη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στους Σαουδάραβες αξιωματούχους σχετικά με τον αντίκτυπο στο Όραμα 2030 του Βασιλείου.

Αυτή η δυναμική βοηθά να εξηγηθεί η απογοήτευση του Ριάντ με το Λευκό Οίκο επειδή δεν αξιοποίησε την επιρροή του στο Ισραήλ για να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αυτό έχει οδηγήσει στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να απέχει από τη συμμετοχή σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ασφαλείας και στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και την Υεμένη.

Η σύνδεση Ισραήλ-ΝΕΟΜ

Η γεωγραφική εγγύτητα του Ισραήλ στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, η τεχνολογική του πρόοδος και η έντονη κουλτούρα νεοφυών επιχειρήσεων τοποθετούν το κράτος κατοχής ως έναν πολλά υποσχόμενο εταίρο για το Όραμα 2030 και το σχέδιο NEOM, ιδίως στη βιοτεχνολογία, την κυβερνοασφάλεια και τη μεταποίηση.

Γράφοντας το Μάρτιο του 2021, ο Δρ Ali Dogan, προηγουμένως ερευνητής στο Leibniz-Zentrum Moderner Orient, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσει η Σαουδική Αραβία τον NEOM».

Ο Δρ Mohammad Yaghi, ερευνητής στο γερμανικό Konrad Adenauer Stiftung, ανέφερε ομοίως πως ο NEOM «απαιτεί ειρήνη και συντονισμό με το Ισραήλ, ειδικά αν η πόλη έχει πιθανότητες να γίνει τουριστικό αξιοθέατο».

Ωστόσο, ο ηγετικός ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στον ισλαμικό κόσμο, που αποτυπώνεται στον τίτλο του μονάρχη ως «θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών», καθιστά οποιαδήποτε επίσημη εξομάλυνση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ εξαιρετικά ευαίσθητη.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ενώ τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανοιχτές σχέσεις με το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία θα συνέχιζε να εμπλέκεται κρυφά, διασφαλίζοντας πως βασικές συνεργασίες όπως αυτές που φημολογούνται στον τομέα της τεχνολογίας θα μπορούσαν να προχωρήσουν διακριτικά.

Ένα παράδειγμα ήταν τον Ιούνιο του 2020, όταν δημιουργήθηκε διαμάχη σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας με μια ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας, την οποία η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε αργότερα.

Ωστόσο, σχεδόν επτά μήνες μετά την εκστρατεία του Ισραήλ για τον αφανισμό της Γάζας, μπορεί η Σαουδική Αραβία να εξακολουθεί να προσβλέπει στο Τελ Αβίβ ως εταίρο στη ΝΕΟΜ;

Φαίνεται ότι εν μέσω των συνεχιζόμενων κρίσεων στην περιοχή, κυρίως της γενοκτονίας της Γάζας, το Ριάντ πρέπει να προσέξει να μη θεωρηθεί πως συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς με συγκαλυμμένους τρόπους, και η πλήρης εξομάλυνση φαίνεται να μην είναι στο τραπέζι για το ορατό μέλλον. 

Παρ' όλα αυτά, αφού καταλαγιάσει η σκόνη στη Γάζα και ηρεμήσει η κρίση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα διατηρήσει το ενδιαφέρον της για την προώθηση των δεσμών με το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας «οικονομικής εξομάλυνσης» μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό για το μέλλον του Οράματος 2030, ιδίως στη ΝΕΟΜ.

Αλλά η άνευ προηγουμένου στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα θα αλλάξει πιθανότατα τη Δυτική Ασία με πολλούς τρόπους για τις επόμενες δεκαετίες. Ακόμη και μετά το τέλος του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα, η οργή προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

Χωρίς αμφιβολία, η σύνδεση Ισραήλ-ΝΕΟΜ θα γίνεται όλο και πιο ευαίσθητη και αμφιλεγόμενη, τόσο στο Βασίλειο όσο και στην ευρύτερη περιοχή - ένας παράγοντας που η ηγεσία στο Ριάντ δεν μπορεί να απορρίψει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail