Στροφή προς την Ανατολή: Orbán και Xi ανακοινώνουν σημαντικές οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Ουγγαρίας και Κίνας

Freepen.gr - Η σύνοδος κορυφής Κίνας-Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη κατέληξε σε πολύ επιτυχημένες συμφωνίες, με 18 υπογραφές, ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó. Στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road, η ουγγρική και η κινεζική κυβέρνηση έχουν καταρτίσει κατάλογο έργων που θα υλοποιηθούν από κοινού, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων και εξελίξεων, αναφέρει το rmx.news.

Σε ομιλία του για τον εορτασμό της εκρηκτικής ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ουγγαρίας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán περιέγραψε την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και το τι μέλλει γενέσθαι.

"Κυρίες και κύριοι, αν συγκρίνουμε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με αυτές πριν από 20 χρόνια, βλέπουμε ότι η αξία του εμπορίου μας ήταν 3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την τελευταία επίσκεψη του Κινέζου προέδρου και τώρα είναι 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο. Τότε, υπήρχε μόνο μία πτήση μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα επτά μεγάλες πόλεις μπορούν να προσεγγιστούν απευθείας από τη Βουδαπέστη. Τότε, οι δύο χώρες μιλούσαν για φιλική συνεργασία, φιλική συνεργασία χωρίς καμία δέσμευση εκτός από χειρονομίες, και σήμερα η ανακοίνωσή μας που εκδόθηκε από κοινού με τον πρόεδρο μιλάει για μια στρατηγική εταιρική σχέση, όπως λένε, μια εταιρική σχέση σύντηξης".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, με τη σειρά του, μίλησε για τις συγκεκριμένες οικονομικές συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης-ορόσημο του Κινέζου ηγέτη Σι. Σημείωσε ότι μεγάλα κινεζικά εργοστάσια κατασκευάζονται κυρίως στην ανατολική Ουγγαρία, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων πωλείται στη δυτική Ευρώπη. Προκειμένου οι μεταφορές να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και γρήγορες, απαιτούνται νέες σιδηροδρομικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας μεγάλης σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία θα είναι ουσιαστικά προσανατολισμένη στις εμπορευματικές μεταφορές και θα παρακάμπτει τη Βουδαπέστη. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως οι προετοιμασίες για την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δακτυλίου που θα παρακάμπτει τη Βουδαπέστη θα ξεκινήσουν στο πλαίσιο μιας κοινής σινοουγγρικής ανάπτυξης.

Θα ξεκινήσουν επίσης οι προετοιμασίες για μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας που θα παρέχει γρήγορη και άνετη πρόσβαση από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Βουδαπέστης. Ο αριθμός των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ουγγαρίας έχει αυξηθεί δραματικά, με επτά μεγάλες κινεζικές πόλεις να είναι πλέον προσβάσιμες από τη Βουδαπέστη.

Έχει επίσης συμφωνηθεί να αναπτυχθεί το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, ώστε τα οχήματα αυτά να μπορούν να φορτίζονται το ταχύτερο δυνατό σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της χώρας.

Μαζί με τη Σερβία και τους Κινέζους εταίρους, θα κατασκευαστεί μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας η πιο σύγχρονη, μεγαλύτερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη διάβαση διαχείρισης της κυκλοφορίας και διέλευσης στην Ευρώπη.

Προετοιμάζουν επίσης από κοινού μια επένδυση για την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών. Η Ουγγαρία, η Σερβία και οι Κινέζοι εταίροι διερευνούν τη δυνατότητα ταχύτερης δυνατής κατασκευής αγωγού πετρελαίου μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας. Οι γεωργικές εξαγωγές επεκτείνονται επίσης, επιτρέποντας την εξαγωγή υλικού αναπαραγωγής κερασιών και βοοειδών από την Ουγγαρία στην Κίνα.

Ο Szijjártó χαρακτήρισε την τελευταία ανακοίνωση ως μια ποιοτικά νέα διάσταση στις διμερείς σχέσεις. Η Ουγγαρία συμφώνησε με την Κίνα να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας για ολόκληρη την πυρηνική βιομηχανία, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο φθηνότερος, ασφαλέστερος και αποδοτικότερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να εφαρμοστεί σωστά και από τις δύο χώρες.

"Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη και τα αποτελέσματα είναι αντάξια μιας ιστορικής επίσκεψης", κατέληξε ο Szijjártó.

Ο Orbán σημείωσε επίσης την τεράστια αύξηση των κινεζικών επενδύσεων κατά τη διάρκεια των ετών.

"Πριν από είκοσι χρόνια, δεν μπορούσες να βρεις κινεζικές επενδύσεις στην Ουγγαρία παρά μόνο με μεγεθυντικό φακό. Και σήμερα, λέω πως πέρυσι, τα τρία τέταρτα όλων των επενδύσεων στην Ουγγαρία προήλθαν από την Κίνα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6,4 τρισεκατομμύρια HUF (16,4 δισεκατομμύρια ευρώ) κινεζικών επενδύσεων στην Ουγγαρία", δήλωσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail