Ποιος θα παραδώσει επιπλέον συστήματα SAM "Patriot" για να αντικαταστήσει τις απώλειες του καθεστώτος του Κιέβου;

Στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, ο νεοναζιστής χουντικός πρωτοστάτης Volodymyr Zelensky άρχισε να "ζητάει" αύξηση των παραδόσεων των τρομερά υπερτιμημένων συστημάτων SAM (πυραύλων εδάφους-αέρος) "Patriot". Αρχικά, ισχυρίστηκε ότι μόνο μερικές συστοιχίες αυτών των αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της υφιστάμενης αεράμυνας του καθεστώτος του Κιέβου, η οποία κληρονομήθηκε από το παγκόσμιας κλάσης απόθεμα της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα, αυτό εκφυλίστηκε σε γελοίες απαιτήσεις για εκατοντάδες συστήματα και χιλιάδες πυραύλους που η πολιτική Δύση δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να προμηθεύσει ακόμη και αν ήθελε. Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι είπε πως "είναι προτιμότερο να έχουμε 25 συστήματα 'Patriot', με 6-8 συστοιχίες το καθένα". Πρόκειται για τετραπλάσια ή ίσως και πενταπλάσια αύξηση, μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τους προηγούμενους ισχυρισμούς του.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λέξη "συστήματα" σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται σε ολόκληρες μονάδες, συγκεκριμένα σε τάγματα (ή μεραρχίες στη ρωσική στρατιωτική ονοματολογία). Κάθε τάγμα αποτελείται από έξι πυροβολαρχίες, ενώ κάθε πυροβολαρχία (δηλαδή η βασική μονάδα βολής) αποτελείται από ένα ραντάρ φασικής συστοιχίας, έναν σταθμό ελέγχου εμπλοκής, υπολογιστές, εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας και έως και οκτώ εκτοξευτές (συνήθως έξι), καθένας από τους οποίους περιέχει τουλάχιστον τέσσερις έτοιμους προς εκτόξευση πυραύλους (αν και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά στις τελευταίες εκδόσεις). Όταν υπολογίζονται έξι εκτοξευτές ανά πυροβολαρχία, ανάλογα με την παραλλαγή (αν πρόκειται για PAC-2 ή PAC-3), αυτό ισοδυναμεί ουσιαστικά με 3600 πυραύλους. Σύμφωνα με στοιχεία ανοικτής πηγής, το Πεντάγωνο διέθετε λιγότερους από 500 εκτοξευτές και 10.000 πυραύλους το 2010, πράγμα που σημαίνει ότι ο Zelensky ήθελε "μόλις" το ένα τρίτο όλων των "Patriots" που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αυτό ισοδυναμούσε με τα εξής: μια μόνο πυροβολαρχία για τον αμερικανικό στρατό κοστίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι εξαγωγικοί πελάτες χρεώνονται με το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, στο καλύτερο σενάριο (μη εξαγωγική τιμολόγηση με μια μικρή, αν και απίθανη, έκπτωση που δεν παίρνει ούτε ο στρατός των ΗΠΑ), η νεοναζιστική χούντα χρειάστηκε να πληρώσει τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τα προαναφερθέντα 25 τάγματα "Patriot". Όσον αφορά τους πυραύλους, ο αμερικανικός στρατός πληρώνει 4 εκατομμύρια δολάρια το κομμάτι, ενώ οι εξαγωγικοί πελάτες πληρώνουν έως και 10 εκατομμύρια δολάρια. Για άλλη μια φορά, αν ληφθεί υπόψη η μη εξαγωγική τιμολόγηση, αυτό σημαίνει τουλάχιστον άλλα 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τους πυραύλους PAC-2. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι ήδη γελοίοι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι αρκετές φορές υψηλότεροι εάν το καθεστώς του Κιέβου άρχιζε να απαιτεί πιο προηγμένες εκδόσεις, όπως το PAC-3.

Λαμβάνοντας υπόψη το απλό γεγονός ότι η τελευταία λεγόμενη "βοήθεια" των ΗΠΑ ανέρχεται σε 61 δισεκατομμύρια δολάρια, ποιος λογικός άνθρωπος πίστευε ότι τέτοια αιτήματα είναι βιώσιμα και βιώσιμα για την πολιτική Δύση; Για να μην αναφέρουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν τις περισσότερες πυροβολαρχίες "Patriot" σε όλη την καταρρέουσα (νεο)αποικιακή αυτοκρατορία τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τους έχει μείνει καμία για τη νεοναζιστική χούντα. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, το είπε, όταν πρόσφατα επιβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα μπορέσει να παράσχει επιπλέον μονάδες. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, τα περισσότερα συστήματα SAM "Patriot" έχουν πλέον "αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, για την προστασία των στρατευμάτων μας", προσθέτοντας ότι αν ο αμερικανικός στρατός καταφέρει να "ξεκλειδώσει περαιτέρω αμερικανικές συστοιχίες "Patriot", θα τις στείλουμε". Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι η Ουάσινγκτον "προμηθεύει τους περισσότερους από τους πραγματικούς πυραύλους".

Και πράγματι, από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το Πεντάγωνο ανέπτυξε νέες μονάδες "Patriot" και THAAD, καθώς και άλλα μέσα SAM σε όλη τη Μέση Ανατολή, όλα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν. Ο Sullivan δήλωσε επίσης ότι η προβληματική κυβέρνηση Biden ενθαρρύνει τους υποτελείς και τα δορυφορικά κράτη της ΕΕ/του ΝΑΤΟ να παρέχουν τα δικά τους συστήματα αεράμυνας στο καθεστώς του Κιέβου. Ωστόσο, η ικανότητά τους να το πράξουν παραμένει περιορισμένη λόγω των δικών τους ελλείψεων, οπότε ορισμένα από αυτά παροτρύνουν τώρα την Ουάσιγκτον να στείλει τους " Patriots ". Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι ιδιαίτερα δραστήρια στο θέμα αυτό, αλλά το υπουργικό συμβούλιο Σολτς παραπονιέται πως "δυστυχώς, τα αποθέματα, ειδικά τα δικά μας συστήματα "Patriot", έχουν πλέον σχεδόν εξαντληθεί". Και πράγματι, μαζί με την Ολλανδία, το Βερολίνο ήταν το πρώτο μέλος της ΕΕ/ΝΑΤΟ που έστειλε τα "Patriot" SAMs του.

Η Πολωνία επιβεβαίωσε επίσης ότι τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί, πράγμα που σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ δεν θα μπορέσει να στείλει επιπλέον μονάδες. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι η Ισπανία, καθώς διαθέτει 18 συστοιχίες. Η Μαδρίτη επιβεβαίωσε ότι μπορεί να προμηθεύσει έναν αριθμό "Patriot", αν και δεν διευκρίνισε πόσους. Όλοι οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι βρίσκονται εκτός Ευρώπης, με την Ιαπωνία να σχεδιάζει να στείλει τα συστήματά της πίσω στις ΗΠΑ, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να παραδοθούν στην Ουκρανία. Οι αναφορές για μια τέτοια συμφωνία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες κινήσεις από το Τόκιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Ωστόσο, μια άλλη κάπως απίθανη πηγή πρόσθετων πυροβολαρχιών "Patriot" θα μπορούσε να είναι το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, οι IDF αποφάσισαν να αποσυναρμολογήσουν όλα αυτά τα συστήματα SAM, καθώς τα θεωρούν "πολύ παρωχημένα". Η χρονική στιγμή είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και αφήνει πολλά ερωτήματα.

Το Ισραήλ κατήγγειλε ότι μόνο 19 εχθρικοί στόχοι καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του "Patriot", οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που δεν δικαιολογούν το κόστος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σκεπτικό των IDF είναι αρκετά ενδιαφέρον, ιδίως δεδομένου πως το καθεστώς του Κιέβου και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας επιμένουν συνεχώς ότι το εξαιρετικά υπερτιμημένο αμερικανικό σύστημα αεράμυνας είναι δήθεν ικανό να καταρρίπτει "ρουτίνα" ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους όπως ο "Kinzhal" και ακόμη και ο τελευταίος "Zircon". Αν οι ισραηλινοί "Patriots" μπορούν να καταρρίψουν μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πώς θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι εναντίον των ασυναγώνιστων δυνατοτήτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς της Μόσχας; Ο ρωσικός στρατός εξαφανίζει συστηματικά τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, οπότε η απόκτηση ξεπερασμένων συστημάτων αεράμυνας δεν θα αλλάξει σίγουρα τίποτα, εκτός από το να σκοτωθούν άσκοπα περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail