Η προαγωγή του Shoigu έχει απόλυτη λογική αν τη δει κανείς από την οπτική γωνία του Πούτιν

Πολλοί παρατηρητές έμειναν έκπληκτοι όταν την Κυριακή κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο πρόεδρος Πούτιν απομακρύνει τον Σεργκέι Σοϊγκού από τη θέση του υπουργού Άμυνας, ενώ ακόμη περισσότεροι παραξενεύτηκαν όταν αποδείχθηκε ότι στη συνέχεια θα αντικαταστήσει τον Νικολάι Πατρούσεφ ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που ισοδυναμεί με προαγωγή. Όσοι αξιολογούν διαφορετικά την πορεία της καριέρας του Shoigu και θεωρούν πως πρόκειται για υποβιβασμό, είναι ανέντιμοι, καθώς οι ίδιοι άνθρωποι προηγουμένως εξήραν την επιρροή του Patrushev στο πρώην πλέον πόστο του.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η καριέρα του Πατρούσεφ δεν τελειώνει, ωστόσο, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι σύντομα θα διοριστεί σε νέα θέση. Οι παρατηρητές μπορούν μόνο να εικάσουν ποια θα είναι αυτή, αλλά ο Πατρούσεφ υπήρξε ένας από τους πιο πιστούς και έμπιστους φίλους του προέδρου Πούτιν για δεκαετίες, οπότε είναι απίθανο ο Ρώσος ηγέτης να τον υποβιβάσει. Ο Shoigu είναι επίσης ένας άλλος στενός και έμπιστος φίλος του, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προάγεται στη νέα του θέση, η οποία περιλαμβάνει επίσης την ανάληψη της θέσης του αναπληρωτή επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανικής επιτροπής.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι από τους υποστηρικτές της ειδικής επιχείρησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έχουν ξινίσει με τον Σόιγκου τα τελευταία δύο χρόνια, κατηγορώντας τον για το σίριαλ των αποτυχιών του τέλους του 2022, που έθεσε τις βάσεις για την αλματώδη άνοδο του Γεβγκένι Πριγκόζιν πριν πετάξει πολύ κοντά στον ήλιο κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού. Αν και είναι κατανοητό γιατί κάποια καλοπροαίρετη κριτική θα κατευθυνόταν προς το πρόσωπό του ως υπουργού Άμυνας, ήταν πάντα άδικο να ρίχνει κανείς την ευθύνη εξ ολοκλήρου στην αγκαλιά του.

Ο Shoigu δεν είναι στρατιωτικός, αλλά τεχνοκράτης που διορίστηκε από τον πρόεδρο Πούτιν πριν από μια δεκαετία, το 2012, για να επιβλέψει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζε τότε. Προφανώς έμαθε πολλά στη δουλειά του, αλλά έπρεπε πάντα να βασίζεται σε πιο έμπειρους επαγγελματίες όπως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ και άλλα μόνιμα μέλη της στρατιωτικής γραφειοκρατίας της Ρωσίας όταν έπαιρνε σημαντικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, αλλά είναι σημαντικό να το έχουν κατά νου οι παρατηρητές.

Εξάλλου, πολλοί άνθρωποι έχουν πιθανώς ακούσει τη φράση "Αν δε θέλετε να μιλήσετε με τον Λαβρόφ, θα μιλήσετε με τον Σόιγκου", για την οποία ρωτήθηκε πρόσφατα ο ίδιος ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον περασμένο μήνα. Είναι τουλάχιστον αρκετών ετών, αλλά υπονοούσε πως όσοι δε συμμορφώνονται με τα διπλωματικά αιτήματα της Ρωσίας κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές της δυνάμεις. Η ουσία που κρύβεται πίσω από αυτό είναι σωστή, αλλά άθελά του χρησίμευσε για να υπερτονίσει την στρατιωτική εμπειρογνωμοσύνη του Shoigu, δημιουργώντας έτσι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την εμπειρία και τον ρόλο του.  

Σε αντίθεση με τον Shoigu, ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας στον τομέα του, όχι ένας τεχνοκράτης. Το καθεστώς διασημότητάς του μεταξύ πολλών βασίζεται επομένως στην αξία του, όχι στον μύθο. Αυτή η διευκρίνιση δεν έχει σκοπό να υποτιμήσει τον Shoigu με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά αποκλειστικά και μόνο να τονίσει την ακούσια ανακρίβεια της προαναφερθείσας φράσης. Η κατανόηση του ανθρώπου πίσω από τον μύθο βοηθά τους παρατηρητές να κατανοήσουν γιατί ορισμένοι από τους υποστηρικτές της ειδικής επιχείρησης αισθάνονται τόσο έντονα γι' αυτόν με θετικούς και αρνητικούς τρόπους.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ούτε ήρωας ούτε κακοποιός, όπως πιστεύει το κάθε στρατόπεδο, αλλά απλώς ένας πιστός τεχνοκράτης τον οποίο εμπιστεύεται ο πρόεδρος Πούτιν παρά τις ανατροπές της ειδικής επιχείρησης. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, το τελευταίο στάδιο της εκστρατείας απαιτεί έναν οικονομικό εμπειρογνώμονα όπως ο Αντρέι Μπελούσοφ για να εισάγει την καινοτομία στις ένοπλες δυνάμεις, εξ ου και ο λόγος για τον οποίο ο Σόιγκου απομακρύνθηκε από τη θέση του για να προαχθεί στη συνέχεια σε Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας με ακόμη μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι πριν.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές της ειδικής επιχείρησης θα δυσαρεστηθούν φυσικά με αυτή την εξέλιξη, ειδικά αν υποστήριξαν τον Πριγκόζιν αντί του Σόιγκου κατά τη διάρκεια του περσινού δράματος, αλλά η κρίση του προέδρου Πούτιν κατά το τελευταίο σχεδόν τέταρτο του αιώνα ήταν αρκετά σωστή και θα πρέπει συνεπώς να γίνει σεβαστή από τους καλοθελητές. Είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες της προαγωγής του, όχι μόνο επειδή η επόμενη θέση του Πατρούσεφ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, οπότε όλοι θα πρέπει να περιμένουν λίγο πριν βιαστούν να κρίνουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail