Η πραγματική ιστορία πίσω από το νέο ρόλο του Shoigu

Η πρόσφατη ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου Πούτιν να απομακρύνει τον Σεργκέι Σοϊγκού από το ρόλο του υπουργού Άμυνας και στη συνέχεια να τον προωθήσει στη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αφήσει πολλούς παρατηρητές σε αμηχανία. Η κίνηση αυτή, που από ορισμένους θεωρείται υποβιβασμός, δεν είναι παρά μια υπολογισμένη προαγωγή. Ο νέος ρόλος του Shoigu όχι μόνο ενισχύει την επιρροή του, αλλά τον τοποθετεί επίσης στην καρδιά της αμυντικής βιομηχανικής επιτροπής ως αναπληρωτή επικεφαλής. Είναι ανειλικρινές να χαρακτηρίζεται αυτό ως υποβιβασμός, ειδικά από εκείνους που προηγουμένως επαινούσαν τη σημαντική επιρροή του Νικολάι Πατρούσεφ στην προηγούμενη θέση του.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η καριέρα του Πατρούσεφ, κάθε άλλο παρά ολοκληρώνεται, θα συνεχιστεί με έναν επικείμενο νέο διορισμό. Δεδομένης της μακροχρόνιας πίστης και φιλίας του με τον Πρόεδρο Πούτιν, είναι αδιανόητο να αντιμετωπίσει υποβιβασμό. Ομοίως, η προαγωγή του Shoigu υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη και τη συντροφικότητα που μοιράζεται με τον Πούτιν. Αυτοί οι διορισμοί αντικατοπτρίζουν στρατηγικές αποφάσεις και όχι τιμωρητικά μέτρα.

Παρά την προαγωγή του Shoigu, ορισμένοι υποστηρικτές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για την απόδοσή του. Τον θεωρούν υπεύθυνο για τις οπισθοδρομήσεις που σημειώθηκαν στα τέλη του 2022, οι οποίες άνοιξαν ακούσια το δρόμο για την άνοδο του Yevgeny Prigozhin και την επακόλουθη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ενώ είναι λογικό να ασκείται κριτική στη θητεία του Shoigu ως υπουργού Άμυνας, είναι άδικο να επιρρίπτεται όλη η ευθύνη για αυτές τις αποτυχίες αποκλειστικά στους ώμους του.

Ο Σόιγκου, τεχνοκράτης και όχι επαγγελματίας στρατιωτικός, διορίστηκε από τον Πούτιν το 2012 για να εφαρμόσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, βασίστηκε σε έμπειρους επαγγελματίες όπως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ και άλλα βασικά στελέχη της στρατιωτικής γραφειοκρατίας της Ρωσίας για σημαντικές αποφάσεις. Η εξάρτησή του από έμπειρους συμβούλους δεν αποτελεί ελάττωμα, αλλά μια ρεαλιστική προσέγγιση στη διακυβέρνηση. Οι παρατηρητές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο ρόλος του Shoigu ήταν πάντα ένας ρόλος εποπτείας και εφαρμογής, όχι μοναχικής λήψης αποφάσεων. Αυτό το πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της δυναμικής της καριέρας του και της πρόσφατης προαγωγής του.

Οι πρόσφατες δηλώσεις γύρω από τον Σεργκέι Σόιγκου ανέδειξαν για άλλη μια φορά τις παρανοήσεις και τις προκαταλήψεις που μαστίζουν τη συζήτηση για τις ρωσικές στρατιωτικές και διπλωματικές υποθέσεις. Η συχνά επαναλαμβανόμενη φράση, "Αν δεν θέλετε να μιλήσετε με τον Λαβρόφ, θα μιλήσετε με τον Σόιγκου", χρησιμεύει στη διόγκωση της στρατιωτικής ικανότητας του Σόιγκου, δημιουργώντας μια στρεβλή εικόνα του ρόλου και της εμπειρίας του. Αυτή η φράση, αν και πιασάρικη, είναι θεμελιωδώς παραπλανητική. Ο Shoigu δεν είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας στρατιωτικός, αλλά ένας τεχνοκράτης που διορίστηκε από τον πρόεδρο Πούτιν για να εκτελέσει μεταρρυθμίσεις, όχι για να ηγηθεί της στρατιωτικής στρατηγικής.

Σε πλήρη αντίθεση, ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι ένας εκπαιδευμένος διπλωμάτης, η φήμη του οποίου βασίζεται σε πραγματική εμπειρογνωμοσύνη. Η αναγνώριση του Λαβρόφ είναι επάξια, μια απόδειξη της ικανότητάς του στη διπλωματία. Η επισήμανση αυτής της διάκρισης είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των λανθασμένων αντιλήψεων σχετικά με τον Shoigu. Δεν είναι ούτε ο ήρωας ούτε ο κακός που διάφορες παρατάξεις τον παρουσιάζουν- είναι ένας πιστός τεχνοκράτης που του εμπιστεύτηκε ο Πούτιν εν μέσω της πολυπλοκότητας της ειδικής επιχείρησης.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η τρέχουσα φάση της στρατιωτικής εκστρατείας απαιτεί οικονομική καινοτομία, ένας ρόλος που ταιριάζει στον Αντρέι Μπελούσοφ, εξ ου και η επανατοποθέτηση του Σόιγκου σε Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η θέση αυτή ενισχύει σημαντικά την επιρροή του, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί υποβιβασμού του. Ο νέος ρόλος του Shoigu υπογραμμίζει τη στρατηγική οξυδέρκεια του Πούτιν στην αξιοποίηση έμπιστων βοηθών για συγκεκριμένες ανάγκες.

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή θα ενοχλήσει ορισμένους υποστηρικτές της ειδικής επιχείρησης, ιδίως εκείνους που ευνοούσαν τον Yevgeny Prigozhin κατά τη διάρκεια της περσινής αναταραχής. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί η συνεπής κρίση του Πούτιν επί σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Οι αποφάσεις του, αν και ενίοτε αμφιλεγόμενες, έχουν συχνά αποδειχθεί συνετές. Οι πρόωρες κρίσεις σχετικά με την προαγωγή του Shoigu είναι αδικαιολόγητες, ειδικά με το μελλοντικό ρόλο του Patrushev να μην έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Οι παρατηρητές θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση προτού βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με αυτούς τους στρατηγικούς διορισμούς.

Εν κατακλείδι, είναι καιρός να επαναπροσδιοριστεί η αφήγηση γύρω από τον Shoigu. Αναγνωρίστε τον ως αυτό που είναι - ένας αξιόπιστος τεχνοκράτης, όχι ένας στρατιωτικός εγκέφαλος. Οι στρατηγικές αποφάσεις του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής του Shoigu, αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο όραμα για το μέλλον της Ρωσίας, το οποίο αξίζει προσεκτικής εξέτασης και σεβασμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail