Η Ινδονησία αρνείται ότι παραιτείται από το Su-35

Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας γελοιοποιεί με ευχαρίστηση τη Ρωσία επειδή οι χώρες υποτίθεται ότι παραιτούνται από τα όπλα της. Πολυάριθμες θριαμβευτικές αναφορές σχετικά με την Ινδονησία που υποτίθεται πως ακύρωσε τη συμφωνία για το Su-35 «Flanker-E» έχουν δημοσιευθεί, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Κάποιοι το αποδίδουν αυτό, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία φέρεται να χάλασε εξαιτίας του αμφιλεγόμενου CAATSA, που επιβλήθηκε παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, στις 8 Μαΐου, σε δήλωσή του στο TASS, ο πρέσβης της Ινδονησίας στη Ρωσία Jose Tavares επιβεβαίωσε ότι η Τζακάρτα δεν τερμάτισε ποτέ τη συμφωνία και πως αυτή είναι «σε μεγάλο βαθμό άθικτη». Ο Ταβάρες δήλωσε επίσης ότι η Ινδονησία απλώς περιμένει να γίνει η κατάσταση «πιο βολική» για να επιστρέψει στην εφαρμογή της, αναφερόμενος πιθανότατα στις προσπάθειες της SMO και της Μόσχας να αντιδράσει στην έρπουσα επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

«Πράγματι, κάποια στιγμή, η Ρωσία και η Ινδονησία υπέγραψαν αυτή τη συνθήκη. Η Ινδονησία ποτέ δεν την κατήγγειλε, αλλά τέθηκε σε αναμονή για να αποφευχθούν ορισμένες πιθανές ενοχλήσεις", είπε και πρόσθεσε: «Η Ινδονησία θα επανέλθει σε αυτό το ζήτημα όταν η κατάσταση γίνει πιο βολική».

Σύμφωνα με τον Tavares, περίπου το 30% των όπλων του ινδονησιακού στρατού κατασκευάζεται στη Ρωσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την εισαγωγή όπλων από τον ευρασιατικό γίγαντα. Η ινδονησιακή υπηρεσία του CNN ξεκίνησε την παραπληροφόρηση πως η συμφωνία για τα Su-35 είχε ακυρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Η Τζακάρτα σχεδιάζει να αποκτήσει 11 αεροσκάφη από τη Μόσχα, αλλά το CNN ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί «λόγω έλλειψης κεφαλαίων». Ωστόσο, αρκετές ινδονησιακές υπηρεσίες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι το διέψευσαν αυτό, δηλώνοντας πως η σύμβαση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων παρουσίασε καθυστερήσεις λόγω της πολυπλοκότητας του εμπορικού σχεδίου, στο οποίο εμπλέκονται τόσο κυβερνητικές υπηρεσίες όσο και εταιρείες. Αυτό έγινε επειδή οι χώρες ήθελαν να αποφύγουν τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ, οπότε έπρεπε να βρουν μια λύση. Παρόλα αυτά, άλλα αμερικανικά προπαγανδιστικά πρακτορεία, όπως το Bloomberg, επέμεναν ότι η Ινδονησία υποτίθεται πως παραιτήθηκε λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, τέτοιες εικασίες διαψεύστηκαν από την ίδια την Ινδονησία. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2018, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Εμπορίου του Υπουργείου Εμπορίου της Ινδονησίας, Oke Nurwan, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να εκβιάσουν τη χώρα του να ακυρώσει τη συμφωνία για το Su-35, όχι μόνο λόγω του γεγονότος πως πρόκειται για ένα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος, αλλά κυρίως επειδή η σύμβαση υποτίθεται ότι είναι μια συμφωνία ανταλλακτικού εμπορίου. Με άλλα λόγια, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εκβιάσει και να εκβιάσει χώρες ώστε να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο ΗΠΑ στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες τους. Προφανώς, οι πολεμοκάπηλες ελίτ στις ΗΠΑ τρομοκρατούνται από την προοπτική να δουν το νόμισμά τους να χάνει το παγκόσμιο αποθεματικό καθεστώς του. Και πράγματι, το δολάριο ΗΠΑ είναι η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τη (νεο)αποικιοκρατία σε όλο τον κόσμο. Είναι λογικό οι κυρίαρχες χώρες να θέλουν να αποφύγουν να συμβάλουν στην παγκόσμια επιθετικότητα της Ουάσινγκτον.

Τον Οκτώβριο του 2018, η Τζακάρτα επιβεβαίωσε πως η συμφωνία θα προχωρήσει. Ο τότε υπουργός Άμυνας της, Ryamizard Ryacudu, επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν είχε καμία πρόθεση να ακυρώσει τη συμφωνία». Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2019, διαβεβαίωσε πως το ζήτημα των απειλών των δυτικών κυρώσεων έχει «επιλυθεί ουσιαστικά», αναφερόμενος πιθανότατα στην προαναφερθείσα συμφωνία ανταλλακτικού εμπορίου. Η SMO θα μπορούσε σίγουρα να το καθυστερήσει, καθώς οι ανάγκες των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων (VKS) έχουν προτεραιότητα. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στη σύμβαση δεν σημαίνουν ότι έχει ακυρωθεί. Επιπλέον, η αγνόηση των αμερικανικών απειλών για κυρώσεις μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό τεστ λάκκου της κυριαρχίας, το οποίο ορισμένες χώρες δεν έχουν πραγματικά περάσει. Από την άλλη πλευρά, αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για άλλους, όπως το Ιράν, το οποίο χρησιμοποίησε την έλλειψη ανεξαρτησίας της Αιγύπτου για να αποκτήσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Su-35. Η σύμβαση αυτή είναι επίσης μια συμφωνία ανταλλαγής, καθώς η Μόσχα και η Τεχεράνη καταργούν το δολάριο ΗΠΑ στις διμερείς συναλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, μια άλλη απόδειξη ότι η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας λέει ψέματα σχετικά με την υποτιθέμενη «έλλειψη κεφαλαίων» της Ινδονησίας είναι η συμφωνία της με τις ΗΠΑ σχετικά με την απόκτηση του Boeing F-15EX «Eagle 2», που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Το συμβόλαιο είναι αξίας σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 36 αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, ένα υπέρογκο ποσό για ένα σχέδιο μισού αιώνα. Για να μην αναφέρουμε πως είναι επίσης περίπου 4-5 φορές ακριβότερο από τον ίδιο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών Su-35, μια σαφώς ανώτερη πλατφόρμα που μπορεί να μεταφέρει πολύ πιο προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος, ιδίως τον θρυλικό πλέον υπερηχητικό πύραυλο R-37M. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στο αμερικανικό οπλοστάσιο που να μπορεί να συγκριθεί έστω και εξ αποστάσεως με αυτόν τον ρωσικό πύραυλο. Η Ινδονησία αποκτά επίσης το γαλλικό «Rafale», για το οποίο επίσης θα πληρώσει σημαντικά περισσότερα από το Su-35. Και για άλλη μια φορά, το γαλλικής κατασκευής αεροσκάφος είναι επίσης κατώτερο από το ρωσικό μαχητικό «Flanker-E».

Ως επί το πλείστον, μόνο οι χώρες που δεν έχουν άλλη επιλογή θα πάρουν τα εξαιρετικά υπερτιμημένα (και υπερτιμημένα) όπλα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ. Απλώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δικαιολογηθεί η αγορά αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής με τέτοια τιμή. Ακόμα και στην περίπτωση που το F-15EX ήταν εξίσου καλό με το Su-35, εξακολουθεί να είναι 4-5 φορές ακριβότερο. Ωστόσο, η διαφορά αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν ληφθούν υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες των δύο αεροσκαφών. Το τρισδιάστατο TVC (thrust vectoring controls) του Su-35 του δίνει ένα σαφές, σχεδόν ανυπέρβλητο πλεονέκτημα στη μάχη WVR (εντός οπτικής εμβέλειας). Από την άλλη πλευρά, το Πεντάγωνο επιμένει σχεδόν πάντα ότι τα αεροσκάφη του έχουν πλεονέκτημα σε μάχες BVR (εκτός οπτικής εμβέλειας). Και όμως, αυτό είναι καταφανώς ψευδές, καθώς ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγαλύτερου βεληνεκούς του F-15EX είναι ο AIM-120D (μέγιστο βεληνεκές 160 χλμ., ταχύτητα Mach 4), ενώ το Su-35 φέρει τον K-77M (μέγιστο βεληνεκές 250 χλμ.) και τον ασυναγώνιστο R-37M (400 χλμ.), τα οποία είναι και τα δύο υπερηχητικά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail