Μια νέα φάση στη μακρόχρονη προσπάθεια της Ινδονησίας να αγοράσει Su-35: Επιβεβαιώθηκε ότι η σύμβαση εξακολουθεί να ισχύει

Freepen.gr - Ο πρέσβης της Ινδονησίας στη Ρωσία Jose Tavares επιβεβαίωσε ότι η χώρα διατηρεί τη σύμβαση για την αγορά 11 μαχητικών αεροσκαφών Su-35S «4++ γενιάς» από τη χώρα, διαψεύδοντας τις πολυετείς εικασίες δυτικών πηγών πως σχεδίαζε να μεταφέρει τον στόλο της σε πλήρως λειτουργικά δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. «Πράγματι, κάποια στιγμή η Ρωσία και η Ινδονησία υπέγραψαν αυτή τη σύμβαση. Η Ινδονησία δεν την κατήγγειλε ποτέ, αλλά τέθηκε σε αναμονή για να αποφευχθούν ορισμένες πιθανές ενοχλήσεις", δήλωσε, κάτι που ερμηνεύτηκε ως αναφορά στην απειλή της Ουάσινγκτον να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Τζακάρτα βάσει του νόμου περί αντιμετώπισης των αμερικανικών αντιπάλων μέσω κυρώσεων (CAATSA) σε περίπτωση που προχωρήσει στην απόκτηση.

Η Τζακάρτα, είπε ο πρέσβης, περιμένει να γίνει η κατάσταση «πιο διαλλακτική» για να επιστρέψει στην υλοποίηση της σύμβασης. Η συμφωνία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ήταν η δεύτερη που υπέγραψε ξένος πελάτης για το Su-35, και ακολούθησε αργότερα το ίδιο έτος μια σύμβαση για πάνω από δύο δωδεκάδες μαχητικά από το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας, το οποίο αργότερα ακύρωσε την απόκτηση λόγω των απειλών του δυτικού οικονομικού πολέμου. 
 
Τον Αύγουστο του 2018 ο γενικός διευθυντής Διεθνούς Εμπορίου του υπουργείου Εμπορίου της Ινδονησίας Oke Nurwan επιβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρέμβουν» για να καταστρέψουν μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία τα Su-35 θα πληρώνονταν με ανταλλαγή. Δύο μήνες αργότερα ο υπουργός Άμυνας Riamizard Riachudu επιβεβαίωσε σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας πως η Τζακάρτα δεν είχε καμία πρόθεση να ακυρώσει τη συμφωνία, δηλώνοντας: «Ποτέ δεν ακυρώνουμε. Συνεχίζουμε την εφαρμογή της σύμβασης». Τον Ιούνιο του 2019 ο υπουργός Ριατσούντ υποστήριξε σχετικά με το ζήτημα των απειλών για δυτικές κυρώσεις ότι «ουσιαστικά το ζήτημα έχει επιλυθεί». Διευκρίνισε πως στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της εξαγοράς: «ορισμένες προκλήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι στη διαδικασία εμπλέκονται τρία υπουργεία της Δημοκρατίας... Το υπουργείο Άμυνας έχει υπογράψει όλα τα έγγραφα, ενώ το υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία έγκρισης», με τις παραδόσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Ωστόσο, αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Τον Μάιο του 2020 ο ρωσικός κρατικός αμυντικός όμιλος Rosoboronexport ανέφερε σχετικά με μια προσφορά για την προσαρμογή του αεροσκάφους στις απαιτήσεις της Ινδονησίας: «Η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει την Ινδονησία με τα τελευταία μαχητικά πολλαπλών χρήσεων Su-35, προσαρμόζοντάς τα όσο το δυνατόν περισσότερο στις ανάγκες του πελάτη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για την αύξηση της μαχητικής αποτελεσματικότητας της ινδονησιακής πολεμικής αεροπορίας». Παρ' όλα αυτά, έκτοτε υπήρξαν ελάχιστα σημάδια προόδου της συμφωνίας.

* πληροφορίες militarywatchmagazine.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail