Οι ρωσικές παρεμβολές καθιστούν αναποτελεσματικό μεγάλο μέρος των όπλων που παρέχουν οι ΗΠΑ - WaPo

ΑFΡ / Juni Κriswanto
Freepen.gr - Πολλά πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής που βασίζονται στη δορυφορική καθοδήγηση απέτυχαν να αντέξουν την τεχνολογία παρεμβολής της Ρωσίας μετά την προμήθειά τους στο Κίεβο, ανέφερε την Παρασκευή η Washington Post.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναγκάστηκαν να σταματήσουν εντελώς να χρησιμοποιούν ορισμένα από αυτά τα όπλα λόγω των εκτεταμένων δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας, ανέφερε η εφημερίδα.

Τα πυρομαχικά που επηρεάζονται περιλαμβάνουν βλήματα πυροβολικού Excalibur με καθοδήγηση GPS, πυραύλους για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων HIMARS και βόμβες JDAM που ρίχνονται από αεροσκάφη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν εντελώς τις παραδόσεις των βλημάτων Excalibur πριν από μισό χρόνο, αφού η Ουκρανία ανέφερε ότι είχαν καταστεί αναποτελεσματικά, δήλωσαν στη WaPo ανώνυμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η εφημερίδα ανέφερε πως είχε επίσης εξετάσει μια εσωτερική αξιολόγηση του Κιέβου, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό επιτυχίας των πυρομαχικών έπεσε σε μόλις 10% μέσα σε αρκετούς μήνες. «Η τεχνολογία Excalibur στις υπάρχουσες εκδόσεις έχει χάσει τις δυνατότητές της», αναφέρεται στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι η συνάντηση με τις ρωσικές παρεμβολές έχει διαψεύσει τη φήμη του ως όπλο «μίας βολή, ενός στόχου».

Το σύστημα HIMARS συνήθιζε να γίνεται πρωτοσέλιδο μετά την παροχή του στο Κίεβο το 2022, αλλά το επόμενο έτος «όλα τελείωσαν: οι Ρώσοι ανέπτυξαν ηλεκτρονικό πόλεμο, απενεργοποίησαν τα δορυφορικά σήματα και το HIMARS έγινε εντελώς αναποτελεσματικό», παραπονέθηκε ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος. Εξαιτίας αυτού, το Κίεβο αναγκάστηκε να καταφύγει στην ανάπτυξη του «πολύ ακριβού κελύφους» εναντίον στόχων χαμηλότερης προτεραιότητας, είπε.

Το ποσοστό επιτυχίας των JDAM μειώθηκε επίσης σημαντικά μόλις λίγες εβδομάδες αφότου παραδόθηκαν για πρώτη φορά στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς αποκαλύφθηκε η «μη αντοχή» τους στις παρεμβολές, τόνισε η ουκρανική αξιολόγηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αμερικανικής κατασκευής βόμβες έχαναν τους στόχους τους κατά 200 μέτρα έως 1,2 χιλιόμετρα, ανέφερε.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη WaPo πως το να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στα «αποτυχημένα όπλα» ήταν δύσκολο λόγω μιας «υπερβολικά γραφειοκρατικής διαδικασίας» στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, στην περίπτωση των JDAM, ο κατασκευαστής ήταν σε θέση να παράσχει ένα patch και τα πυρομαχικά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από το Κίεβο, σύμφωνα με τις πηγές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail