Η Ρωσία κατέλαβε περισσότερα εδάφη τις τελευταίες εβδομάδες από την αντεπίθεση του Κιέβου - Washington Post

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων στην περιοχή του Χάρκοβο, καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη από όσα κατέλαβαν τα ουκρανικά στρατεύματα κατά την αποτυχημένη αντεπίθεσή τους το καλοκαίρι του 2023, ανέφεραν αναλυτές στην Washington Post σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου. Πρόκειται για μια εκπληκτική αποκάλυψη, ειδικά δεδομένου ότι η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε με πολλές φανφάρες από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ οι σημαντικές και επιτυχημένες προόδους της Ρωσίας έχουν ως επί το πλείστον υποτιμηθεί.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Η Ρωσία καταλαμβάνει περισσότερα εδάφη από όσα απελευθέρωσε η Ουκρανία στην αντεπίθεση του 2023», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως η ρωσική προέλαση, την οποία οι συντάκτες του άρθρου χαρακτηρίζουν σημαντική, ασκεί πίεση στα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο Max Bergmann, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός «επιδιώκει να δημιουργήσει τρωτά σημεία στην ουκρανική πλευρά, πιέζοντας τον εχθρό από όλες τις πλευρές».

Ο Gian Gentile, ανώτερος ιστορικός στο Rand, δήλωσε στην Washington Post ότι αυτή η νέα ρωσική επίθεση σημαίνει πως η Ουκρανία θα πρέπει να μετακινήσει τις δυνάμεις της, ιδίως προς τα βόρεια, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει τις ουκρανικές προσπάθειες να προετοιμαστούν για μια δική της επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε στις 19 Μαΐου πως η κατάσταση στην περιοχή του Χάρκοβο, ειδικά στην πόλη Βολτσάνσκ, ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα ουκρανικά στρατεύματα. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε τη δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή και την «τακτική επιτυχία» των ρωσικών δυνάμεων.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023 και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η αντεπίθεση όχι μόνο σταμάτησε αλλά και απέτυχε. Τον Ιανουάριο του 2024, ο Πούτιν επανέλαβε αυτό το μήνυμα, λέγοντας πως η πρωτοβουλία βρισκόταν στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και πως αν συνεχιζόταν, η βιωσιμότητα της Ουκρανίας ως κράτος θα τελούσε υπό αμφισβήτηση.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2023, ο τότε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν 159.000 στρατιώτες, 121 αεροπλάνα και 766 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 37 Leopard, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους. Είπε τότε πως οι δυτικές προμήθειες όπλων και η χρήση στρατηγικών αποθεμάτων από την ουκρανική διοίκηση στο πεδίο της μάχης δεν άλλαξαν την επιχειρησιακή κατάσταση.

Ο Ρόμπερτ Κλαρκ, ανώτερος ερευνητής στο Αναλυτικό Κέντρο Civitas, δήλωσε στην Telegraph ότι η αποτυχημένη άμυνα του ουκρανικού στρατού κοντά στο Χάρκοβο με τις ημιτελείς οχυρώσεις θα μπορούσε να επαναληφθεί σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.

«30.000 Ρώσοι - αξίας μεταξύ δύο και τριών μεραρχιών - φαινομενικά περπάτησαν πίσω σε μια προηγουμένως σκληρά πολεμημένη περιοχή της βορειοανατολικής Ουκρανίας ακριβώς πριν από 18 μήνες, καταπίνοντας τώρα τις ήδη αραιά διασκορπισμένες ουκρανικές εφεδρικές δυνάμεις», δήλωσε ο Clark.

«Υπάρχουν τώρα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν κατασκευάστηκε καν σωστά μια άμυνα. Εάν ναι, αυτό αποτελεί βαθιά επαγγελματική αμέλεια ύψιστης τάξης και κινδυνεύει να εγείρει το άσχημο φάσμα της διαφθοράς εντός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Έχοντας συναντηθεί προσωπικά με πολλούς τραυματισμένους Ουκρανούς βετεράνους, ελπίζω βαθύτατα πως αυτό δεν ισχύει", κατήγγειλε ο αναλυτής.

«Η ανησυχία είναι βέβαια ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να επαναληφθούν σε όλο το μέτωπο, καθώς ήδη αυτή η μέτρια σε κλίμακα αλλά εξαιρετικά επιζήμια ρωσική προέλαση κινδυνεύει να τεντώσει απίστευτα τα ουκρανικά εφεδρικά στοιχεία, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να πιέσει το αριθμητικό της πλεονέκτημα έναντι των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων - μια μεταβλητή που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του δεν μπορούν να ξεπεράσουν», πρόσθεσε.

Για να σταματήσει την επίθεση της Ρωσίας, ο Ζελένσκι ζητούσε συνεχώς από τις ΗΠΑ περισσότερα όπλα και χρήματα, ακόμη και μετά την έγκριση από το Κογκρέσο δεκάδων δισεκατομμυρίων σε βοήθεια. Ακόμα κι έτσι, η νέα αμερικανική βοήθεια σε όπλα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στις συνθήκες στο ουκρανικό πεδίο της μάχης, με τις ρωσικές δυνάμεις να διασπούν τις βαριά οχυρωμένες ουκρανικές άμυνες στο Ντονμπάς και να προελαύνουν στην περιοχή του Χάρκοβο.

Ωστόσο, ακόμη και με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν, το καθεστώς του Κιέβου αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της αιματηρής σύγκρουσης, κάτι που τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις 19 Μαΐου.

«Ήρθε η ώρα για το καθεστώς του Κιέβου να αναγνωρίσει την πραγματικότητα επί του εδάφους. Ελπίζω ότι αυτό το μήνυμα, το οποίο έχει επαναληφθεί πολλές φορές, θα γίνει κατανοητό και η Δύση θα συνειδητοποιήσει πως ήρθε η ώρα να σταματήσει να θυσιάζει την Ουκρανία για τους απολύτως μάταιους στόχους της", δήλωσε ο Λαβρόφ στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.

Αν και είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ουκρανική αντεπίθεση ήταν μια μεγάλη γκάφα, η πλήρης έκταση της γίνεται κατανοητή τώρα που η Ρωσία κατέλαβε αβίαστα περισσότερα εδάφη μέσα σε λίγες εβδομάδες από αυτά που πέτυχε η Ουκρανία σε ένα ολόκληρο καλοκαίρι και με σημαντική δυτική υποστήριξη. Αν και οι προτροπές του Λαβρόφ θα πέσουν πιθανότατα στο κενό, μπορεί να είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να καταλαμβάνει εύκολα περισσότερα εδάφη, καθώς το καθεστώς του Κιέβου αρνείται να εμπλακεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail