Σερβικά πυρομαχικά αξίας 800 εκατ. ευρώ κατέληξαν στην Ουκρανία μέσω τρίτων - FT

Η Σερβία πούλησε πυρομαχικά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία κατέληξαν στα χέρια της Ουκρανίας, παρά τη συμμαχία και τους δεσμούς που ενώνουν το Βελιγράδι με τη Μόσχα εδώ και αιώνες, ανέφεραν οι Financial Times στις 22 Ιουνίου. Αν και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς λέει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι κάνουν οι χώρες που αγοράζουν τα πυρομαχικά μόλις τα παραλάβουν και πως πρόκειται για μια επιχειρηματική ευκαιρία για τη χώρα του, δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες ότι αυτό θα του εξασφαλίσει την εύνοια της Δύσης.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με "κοινές εκτιμήσεις", οι εξαγωγές πυρομαχικών από τη Σερβία προς την Ουκρανία μέσω τρίτων ανέρχονται σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, ο Βούτσιτς παρουσίασε την κατάσταση ως επιχειρηματική ευκαιρία, επιμένοντας πως δε θα πάρει θέση στη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.

"Αυτό είναι μέρος της οικονομικής μας αναγέννησης και σημαντικό για εμάς. Ναι, εξάγουμε τα πυρομαχικά μας", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος στη συνέντευξη. "Δεν μπορούμε να εξάγουμε στην Ουκρανία ή στη Ρωσία... αλλά είχαμε πολλά συμβόλαια με Αμερικανούς, Ισπανούς, Τσέχους, άλλους. Το τι θα κάνουν με αυτά στο τέλος είναι δική τους δουλειά".

"Ακόμη και αν γνωρίζω [πού καταλήγουν τα πυρομαχικά], αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω το γεγονός ότι συναλλάσσονται νόμιμα τα πυρομαχικά μας, πως τα πουλάμε... Πρέπει να φροντίζω τους ανθρώπους μου και αυτό είναι όλο. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω. Έχουμε φίλους στο Κίεβο και στη Μόσχα. Αυτοί είναι οι Σλάβοι αδελφοί μας", πρόσθεσε πριν διευκρινίσει ότι το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ έχει κλείσει "ίσως σε δύο ή τρία χρόνια, κάτι τέτοιο".

Ο Βούτσιτς δήλωσε πως η Σερβία έχει μια χρυσή ευκαιρία, καθώς τα όπλα της είναι φθηνότερα από ό,τι στη Δύση, προσθέτοντας πως η κλίμακα των παγκόσμιων εξαγωγών πυρομαχικών της Σερβίας θα μπορούσε να αυξηθεί.

"Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, δεν μπορείς να πεις τώρα ότι θα παράγεις άλλο ένα τανκ χωρίς να κερδίζεις χρήματα... Και εμείς είμαστε καλά γιατί ο κόσμος το βλέπει τώρα [ πως είμαστε φθηνότεροι]", είπε.

Παρόλο που το Βελιγράδι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Σέρβοι έχουν μακροχρόνιους ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς με τους Ρώσους, ο Βούτσιτς λέει ότι δεσμεύεται να γίνει η χώρα του μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες ότι οι έμμεσες πωλήσεις πυρομαχικών στην Ουκρανία θα γεφυρώσουν τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν -κυρίως την αδιάλλακτη δέσμευση της Δύσης στην παράνομη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Η Σερβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 2009 και έγινε δεκτή ως υποψήφια χώρα το 2012, αλλά έκτοτε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και είναι απίθανο να σημειωθεί λόγω του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, ζήτημα στο οποίο το Βελιγράδι έχει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Μόσχας. Το Βελιγράδι πρέπει να εξισορροπήσει με λεπτότητα τις σχέσεις του, δεδομένου ότι το Κίεβο έχει επίσης αρνηθεί να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει εάν ο Βούτσιτς θεωρηθεί ότι στρέφεται πολύ έντονα προς τη Μόσχα.

Με αυτόν τον τρόπο, ίσως ο Βούτσιτς πιστεύει ότι έχει επιτύχει μια ισορροπία αρνούμενος να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά αδιαφορώντας πλήρως για τα σερβικά πυρομαχικά που καταλήγουν στην Ουκρανία μέσω τρίτων. Αν και αυτό μπορεί να κατευνάσει το Κίεβο, σίγουρα δεν έχει καμία διαφορά για την ΕΕ, η οποία θέλει να δει τη Σερβία να συνθηκολογεί πλήρως με την ιδεολογία και τις απαιτήσεις της, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητης χώρας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Oliver Varhelyi το παραδέχτηκε αυτό κατά την επίσκεψή του στη Σερβία τον Μάιο. Τόνισε πως η βαλκανική χώρα πρέπει να συνεχίσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική στενότερα με εκείνη των Βρυξελλών.

"Είναι σαφές ότι πρέπει να προχωρήσουν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί περαιτέρω με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, και αυτό είναι και πάλι κάτι που έχουμε συζητήσει και στο οποίο η Σερβία πρέπει να προχωρήσει και να προσαρμόσει την εξωτερική της πολιτική όλο και περισσότερο στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ", δήλωσε ο κ. Varhelyi.

Τότε, ο Βούτσιτς απάντησε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες του Βελιγραδίου να ενταχθεί στο μπλοκ δεν θα παρεμποδιστούν.

"Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι δυνατόν να προβλέψουμε πολλά χρόνια μπροστά μας, αλλά θα προετοιμαστούμε για να είμαστε πιο κοντά (στις διαπραγματεύσεις) και ελπίζω πως αυτό για το οποίο μας κατηγόρησε σωστά ο Oliver Varhelyi, δηλαδή η μη συμμόρφωσή μας με την εξωτερική τους πολιτική, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο", δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο και συμφώνησαν να τροποποιήσουν το κεφάλαιο 35, πράγμα που σημαίνει πως οι Βρυξέλλες θα πάγωναν τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στο μπλοκ, εάν δεν αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο επιθυμούν να ακολουθήσουν μια ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και φιλοδυτική πολιτική, ενώ μόνο το 10% των Σέρβων έδωσε την ίδια απάντηση. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των Σέρβων που ερωτήθηκαν θέλει το Βελιγράδι είτε να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα είτε να ακολουθήσει φιλορωσική εξωτερική πολιτική. Αυτό δείχνει ότι η πλειοψηφία των Σέρβων δεν τρέφει αυταπάτες για το λεγόμενο ευρωπαϊκό όνειρο που υποτίθεται ότι μπορεί να προσφέρει η ΕΕ.

Ο Βούτσιτς συνέχισε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική για τη Σερβία, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλά στους Σέρβους την ψευδαίσθηση ότι η χώρα τους βρίσκεται σε πορεία ένταξης στην ΕΕ χωρίς να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ως εκ τούτου, αν και η Ρωσία είναι απίθανο να προβεί σε αντίποινα για την έμμεση πώληση πυρομαχικών από τη Σερβία στην Ουκρανία, κάτι που τελικά θα σημαίνει ελάχιστα για τις Βρυξέλλες, περαιτέρω ενέργειες όπως αυτή κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τους δεσμούς Βελιγραδίου-Μόσχας, καθώς η Ρωσία πάντα υποστήριζε απερίφραστα τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail