Η Αυστραλία εμπιστεύτηκε τη Δύση με το AUKUS, αλλά έλαβε...

https://warriormaven.com/china/china-warns-us-uk-australia-about-aukus-submarine-project
Στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS, η Αυστραλία έλαβε πυρηνικά υποβρύχια από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αρχικά, υπήρχαν προσδοκίες ότι τα υποβρύχια αυτά θα κατασκευάζονταν στο εσωτερικό της χώρας, δίνοντας ώθηση στις ευκαιρίες απασχόλησης. Ωστόσο, αργότερα αποκτήθηκαν από τα μέλη της AUKUS.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τη διάθεση πυρηνικών ραδιενεργών αποβλήτων στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια εκ περιτροπής επισκέψεων, τα πυρηνικά υποβρύχια της AUKUS εναποθέτουν τα ραδιενεργά τους απόβλητα στην Αυστραλία. Ορισμένοι νομοθέτες ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, συμπεριλαμβανομένης της διάκρισης μεταξύ ραδιενεργών υλικών χαμηλής και υψηλής ραδιενέργειας και της δημιουργίας μιας εγκατάστασης αποθήκευσης για περιορισμό.

Η ανησυχία αυτή εντάθηκε μετά τις συζητήσεις για την πιθανή ένταξη της Ιαπωνίας στην AUKUS. Η Αυστραλία εξέφρασε επιφυλάξεις έναντι της απόφασης της Ιαπωνίας το 2021 να απελευθερώσει επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ένταξη της Ιαπωνίας στην AUKUS θα αυξήσει πιθανότατα την ποσότητα των αποβλήτων που ενδέχεται να απορριφθούν στην Αυστραλία, προοπτική στην οποία αντιτίθενται τα πράσινα και περιβαλλοντικά κόμματα. Ωστόσο, τα κόμματα των Εργατικών και των Φιλελευθέρων τάσσονται υπέρ της υποστήριξης του AUKUS και της κατασκευής μιας εγκατάστασης αποθήκευσης.

Οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο η Αυστραλία να μετατραπεί σε παγκόσμια αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων, εάν η κυβέρνηση Αλμπανέζε δεν τροποποιήσει τους προτεινόμενους νόμους AUKUS. Μια έρευνα υπό την ηγεσία των Εργατικών ζήτησε ειδική νομοθεσία για την απαγόρευση της αποδοχής πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανεξάρτητη γερουσιαστής Λίντια Θορπ τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, προειδοποιώντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει την Αυστραλία σε χώρο απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αφορά τη διαχείριση, αποθήκευση ή διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων από τα υποβρύχια AUKUS, κατηγοριοποιώντας τα σε γενικές γραμμές ως αυστραλιανά, βρετανικά ή αμερικανικά υποβρύχια. Ωστόσο, η επιτροπή της Γερουσίας επεσήμανε πως αυτή η ευρεία διατύπωση έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της κυβέρνησης να απορρίψει τα πυρηνικά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ασυμφωνία, η επιτροπή συνιστά την τροποποίηση του νομοσχεδίου ώστε να γίνεται διάκριση μεταξύ της αποδοχής πυρηνικών αποβλήτων χαμηλού επιπέδου και της απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων υψηλού επιπέδου.

Ενώ η κυβέρνηση έχει εκφράσει την προθυμία της να δεχθεί απόβλητα χαμηλής ραδιενέργειας από πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια εκ περιτροπής επισκέψεων στη Δυτική Αυστραλία, οι ανησυχίες παραμένουν. Παρόλο που τα απόβλητα χαμηλού επιπέδου αποτελούνται κυρίως από ελάχιστα ραδιενεργά αντικείμενα, όπως προστατευτικός εξοπλισμός και μαντηλάκια, οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν είναι σαφείς.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις, η διάθεση των ενδιάμεσων και υψηλών αποβλήτων δεν αναμένεται πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2050. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τον τόπο διάθεσης των ραδιενεργών αποβλήτων από τα υποβρύχια, προκαλώντας την αντίδραση των περιβαλλοντολόγων που φοβούνται τον εκτοπισμό των ιθαγενών πληθυσμών.

Τα έργα υποδομής στο HMAS Stirling στη Δυτική Αυστραλία ενδέχεται να περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση για την αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων χαμηλής ραδιενέργειας. Ο γερουσιαστής Thorpe επανέλαβε τις ανησυχίες των εμπειρογνωμόνων και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων υψηλού επιπέδου στην Αυστραλία, τονίζοντας την ανάγκη να κλείσουν τα παραθυράκια και να αποτραπεί στις μελλοντικές κυβερνήσεις να ανατρέψουν τις αποφάσεις τους.

Η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ρυθμιστικής αρχής για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού, η οποία θα επιβλέπει τις πτυχές της ασφάλειας των υποβρυχίων που κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των προτύπων ασφαλείας κατά τη διαχείριση των πυρηνικών δραστηριοτήτων και αντικατοπτρίζει ευρύτερες ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Έμμεση υποστήριξη για την αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων μπορεί να προέρχεται από το κατεστημένο της άμυνας και της ασφάλειας, το οποίο μπορεί να τη θεωρεί ζωτικής σημασίας για την AUKUS και τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας, για στρατηγικούς λόγους, αλλά μπορεί να μην εγκρίνει αυτόματα την απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων στην Αυστραλία.

Αντίθετα, αντιρρήσεις στην πρόταση αυτή εκφράζονται από διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών Πρασίνων, οι οποίοι αντιτίθενται σθεναρά τόσο στην AUKUS όσο και στην αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων εντός της Αυστραλίας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τους δυνητικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνδέονται με την αποθήκευση αυτή.

Υπογραμμίζεται η σημασία της προσεκτικής εξέτασης και των αυστηρών κανονισμών σχετικά με τη διάθεση πυρηνικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Το θέμα είναι ιδιαίτερα πολιτικά φορτισμένο, χωρίς να υπάρχει σημαντικό δημόσιο ή πολιτικό κίνημα που να συσπειρώνεται υπέρ της απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων στην Αυστραλία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail