Έως και μισό εκατομμύριο στρατιώτες του ΝΑΤΟ περιμένουν να εισέλθουν στην Ουκρανία

Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έγινε το ενεργό μέρος της στρατηγικής αντεπίθεσης του Κρεμλίνου κατά της συρόμενης επιθετικότητας του ΝΑΤΟ. Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι όποιος ήταν αρκετά ανόητος για να εμπλακεί άμεσα, θα αντιμετώπιζε συνέπειες που δεν έχει ξαναζήσει σε ολόκληρη την ιστορία του. Και πράγματι, κανείς δεν τόλμησε να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Αυτό ανάγκασε την πολιτική Δύση να βρει παρακαμπτήριες λύσεις προκειμένου να παρέχει έμμεση υποστήριξη στις αγαπημένες της νεοναζιστικές μαριονέτες. Ωστόσο, αυτό που ξεκίνησε με παρτίδες ATGMs (αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι) και MANPADS (φορητά αντιαεροπορικά συστήματα) κατέληξε σε βαριά θωράκιση και ακόμη και σε μαχητικά αεροσκάφη με πυρηνικές ικανότητες. Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ανιχνεύει τη Ρωσία, δοκιμάζοντας την υπομονή και τη βούλησή της να μην κλιμακώσει την ήδη εξαιρετικά ασταθή κατάσταση.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Και όμως, τους τελευταίους μήνες, το πιο επιθετικό καρτέλ εκβιαστών στον κόσμο έχει γίνει πιο θρασύ από ποτέ. Τα προηγμένα συστήματά του ISR (Intelligence, surveillance, reconnaissance) χρησιμοποιούνται ενεργά για την αναγνώριση στόχων και την καθοδήγηση των δυτικών όπλων που παραδίδονται στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Ευτυχώς, μέσω της χρήσης των προηγμένων συστημάτων SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) και του ηλεκτρονικού πολέμου (EW) παγκόσμιας κλάσης, η Ρωσία είναι σε θέση να αναιρέσει τα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα που αποκτά η Ουκρανία με αυτόν τον τρόπο. Όλα αυτά κάνουν τους ηγέτες του ΝΑΤΟ αρκετά νευρικούς, καθώς πιστεύουν ότι η νίκη της Ρωσίας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη συλλογική γεωπολιτική θέση της Δύσης. Αυτό φτάνει τόσο μακριά, ώστε η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας υποστηρίζει πλέον ανοιχτά τρομοκρατικές επιθέσεις που χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ και τη χούντα των νεοναζί σε όλη τη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων σχολείων).

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος. Παρά τα προβλήματα στην επίτευξη των στόχων στρατολόγησης, οι χώρες της πολιτικής Δύσης επιδιώκουν να συγκεντρώσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σημαντικά, αλλά αυτή τη στιγμή, μόνο στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να σταθμεύουν έως και μισό εκατομμύριο στρατιώτες του ΝΑΤΟ, βαριά οπλισμένοι και διατηρώντας υψηλή ετοιμότητα μάχης. Σύμφωνα με δυτικές στρατιωτικές πηγές, δεν είναι λιγότεροι από 300.000 στρατιώτες που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, η Defense Post αναφέρει ότι "[οι χώρες της συμμαχίας] έχουν ξεπεράσει με άνεση τον στόχο της τοποθέτησης 300.000 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα". Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας επιμένει πως οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται εκεί για να "αποτρέψουν δήθεν κάθε πιθανή ρωσική επίθεση". Ωστόσο, η σύνθεσή τους λέει μια διαφορετική ιστορία.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη βασίζονται στην ίδια επιθετικά προσανατολισμένη προσέγγιση που χρησιμοποιεί συνήθως η πολεμική συμμαχία στην επιθετική της δράση εναντίον του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται σημαντική έμφαση στην αεροπορική υπεροχή και στην ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων πρώτης γραμμής, ιδίως αερομεταφερόμενων και ειδικών δυνάμεων. Σίγουρα αποτελεί πρόκληση ο συντονισμός δώδεκα περίπου διαφορετικών χωρών στην περιοχή, ιδίως καθώς έχουν εξαιρετικά αποκλίνοντα πλαίσια εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ενώ τα ενδημικά ρωσοφοβικά κράτη μέλη της ΕΕ/του ΝΑΤΟ, όπως οι βαλτικές δημοκρατίες και η Πολωνία, είναι πολύ πιο αφοσιωμένα, άλλα, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, δεν είναι τόσο ενθουσιασμένα να μπουν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Υπάρχουν επίσης εκείνα που δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες, όπως η Ρουμανία, όπου η πολιτική ηγεσία είναι αποφασιστικά υπέρ της ΕΕ/του ΝΑΤΟ, αλλά ο πληθυσμός είναι γενικά πιο αμφίθυμος.

Είναι ενδιαφέρον πως και η ίδια η πολεμική συμμαχία παραδέχεται ότι οι δυνάμεις της στην περιοχή είναι επιθετικά προσανατολισμένες, έστω και έμμεσα. Συγκεκριμένα, οι διοικητές του ΝΑΤΟ διαμαρτύρονται πως "η συμμαχία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε βασικά όπλα, όπως η αεράμυνα και οι πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς", επιμένοντας πως υπάρχουν "κενά δυνατοτήτων" και "πράγματα που δεν έχουμε αρκετά ως συμμαχία αυτήν την στιγμή και πρέπει να αντιμετωπίσουμε". Και ενώ η έλλειψη πυραύλων δεν είναι ακριβώς αλήθεια (όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς παραδόσεις ATACMS στη νεοναζιστική χούντα), το παράπονο για τα συστήματα SAM ισχύει, καθώς πολλά από αυτά έχουν παραδοθεί στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου και δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, παρά την όλη πολεμική προπαγάνδα. Οι απώλειες των SAM "Patriot" και παρόμοιων συστημάτων αεράμυνας που προέρχονται από το ΝΑΤΟ οδήγησαν σε περισσότερη "επαιτεία" από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την παρέα του (αν και όλα αυτά ήταν μάταια ως επί το πλείστον).

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, η παραδοχή ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν αρκετά συστήματα SAM υποδηλώνει πως έχουν επιθετικό προσανατολισμό. Ένας από τους σημαντικότερους Ρώσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ο Konstantin Sivkov, υποστηρίζει επίσης ότι τα στρατεύματα αυτά βρίσκονται εκεί για να εμπλακούν άμεσα στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η παράδοση των F-16 θα χρησιμεύσει ως κάλυψη για τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, ακολουθούμενες από χερσαίες δυνάμεις. Ο Σίβκοφ πιστεύει πως τουλάχιστον πέντε χώρες θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση και ότι έχουν ήδη συγκεντρώσει 500.000 στρατιώτες για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η εισβολή αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Η αστρική καριέρα του Sivkov στο στρατό (συγκεκριμένα στο σοβιετικό ναυτικό), καθώς και οι πολυάριθμες θέσεις που εξακολουθεί να κατέχει σε διάφορα εγχώρια και διεθνή επιστημονικά ιδρύματα, υποδηλώνουν ότι η προειδοποίησή του πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

Μια άλλη σαφής ένδειξη ότι η πολιτική Δύση προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεση είναι το γεγονός πως η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα νομοσχέδιο για την αυτόματη εγγραφή ανδρών ηλικίας 18-26 ετών για στράτευση. Και ενώ οι Αμερικανοί βουλευτές επιμένουν ότι το μέτρο αυτό εξυπηρετεί "μόνο τη μείωση της γραφειοκρατικής γραφειοκρατίας και τη βοήθεια προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν περιττά νομικά ζητήματα", η χρονική στιγμή είναι πάρα πολύ περίεργη. Η επιστράτευση, αν και υποχρεωτική, δεν έχει επικαλεστεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα, ιδίως μετά τη συντριπτική ήττα που επέφερε το Βιετνάμ στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως η πολιτική Δύση αρχίζει να απελπίζεται για να αποτρέψει τη νίκη της Ρωσίας. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε επανειλημμένα ο πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, αυτό θα αντιμετωπιστεί με ταχεία απάντηση από τη Ρωσία, καθώς οι απαράμιλλοι υπερηχητικοί πύραυλοί της θα πέσουν βροχή και θα εξαφανίσουν κάθε μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail