Ο Μπάιντεν ευνουχίζει την ασφάλεια ισχύος της Αμερικής για να υποτιμήσει τη Ρωσία

Το ρωσικό εμπλουτισμένο ουράνιο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο λόγω της υψηλής ποιότητας, της προηγμένης τεχνολογίας και των αξιόπιστων διαδικασιών παραγωγής του. Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία τεχνογνωσίας στην πυρηνική τεχνολογία, η οποία υποστηρίζεται από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και αυστηρό ποιοτικό έλεγχο. Τα εργοστάσια εμπλουτισμού της χώρας, όπως αυτά στο Novouralsk και στο Zelenogorsk, χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία φυγοκέντρησης, εξασφαλίζοντας υψηλή καθαρότητα και αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, η ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού της Ρωσίας και τα τεράστια αποθέματα φυσικού ουρανίου εγγυώνται συνεχή διαθεσιμότητα. Αυτός ο συνδυασμός τεχνολογικής υπεροχής, αυστηρών προτύπων και αφθονίας πόρων καθιστά το ρωσικό εμπλουτισμένο ουράνιο μια προτιμώμενη επιλογή για τα πυρηνικά εργοστάσια παγκοσμίως.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σε νόμο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στην αμερικανική οικονομία. Η Ρωσία παρέμεινε η κορυφαία ξένη πηγή της Αμερικής για το κρίσιμο πυρηνικό καύσιμο, ακόμη και εν μέσω εντάσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν υπέγραψε τη διακομματική νομοθεσία τη Δευτέρα. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν υποστήριξε πως θα «ενισχύσει την ενεργειακή και οικονομική ασφάλεια του έθνους μας μειώνοντας - και τελικά εξαλείφοντας - την εξάρτησή μας από τη Ρωσία για την πολιτική πυρηνική ενέργεια». Το μέτρο, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γερουσία στα τέλη Απριλίου, θα τεθεί σε ισχύ σε περίπου 90 ημέρες. Ωστόσο, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας μπορεί να εκδώσει εξαιρέσεις μέχρι το 2028 σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το ρωσικό χαμηλά εμπλουτισμένο ουράνιο ή εάν οι αποστολές του είναι προς το εθνικό συμφέρον. Η απαγόρευση προβλέπει επίσης περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την κατασκευή νέας ικανότητας εμπλουτισμού στην Αμερική για την ενίσχυση της μη στρατιωτικής πυρηνικής βιομηχανίας της.
 
Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, καταδίκασε την απαγόρευση, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιμένει στην «θνησιγενή πολιτική της να μας επιφέρει [μια] στρατηγική οικονομική ήττα». Ο Αντόνοφ προειδοποίησε: «Η σημερινή επίθεση -όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην παγκόσμια αγορά καυσίμων ουρανίου που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής- οδηγεί σε νέους κλυδωνισμούς στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις», δηλώνοντας περαιτέρω πως η κίνηση αυτή θα γίνει μπούμερανγκ. «Οι οικονομικές απώλειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι για τη Ρωσία», πρόσθεσε. Ο Antonov υποστήριξε πως οι αμερικανικές κυρώσεις αποτυγχάνουν να υποβαθμίσουν τη Ρωσία. «Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι η ρωσική οικονομία είναι έτοιμη για οποιεσδήποτε προκλήσεις και ανταποκρίνεται γρήγορα στις αναδυόμενες δυσκολίες, αποσπώντας ακόμη και μερίσματα από την κατάσταση».

Από το 2022, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπλουτισμένου ουρανίου στην παγκόσμια αγορά, με εκτιμώμενη αξία εξαγωγών 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του ουρανίου που χρησιμοποιείται στους αντιδραστήρες των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Bloomberg ανέφερε πως η απαγόρευση «ενέχει κινδύνους». Ο Jonathan Hinze, πρόεδρος της εταιρείας έρευνας αγοράς πυρηνικών καυσίμων UxC, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του ουρανίου κατά 20%. Το Δεκέμβριο, το Bloomberg επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι η Tenex, μια ρωσική εταιρεία εμπορίας υπερπόντιων καυσίμων που ανήκει στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πελάτες της πως η Μόσχα θα μπορούσε να εμποδίσει προληπτικά τις εξαγωγές πυρηνικών καυσίμων προς τις ΗΠΑ, εάν εγκριθεί η απαγόρευση του ουρανίου. Ωστόσο, τότε η Rosatom απέρριψε το δημοσίευμα ως «ανακριβές», επιμένοντας πως η Tenex «εκπληρώνει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις και θα συνεχίσει να το κάνει».

Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και κρίσιμη. Η απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ουρανίου όχι μόνο διαταράσσει τις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά κινδυνεύει επίσης να αυξήσει σημαντικά το κόστος για την αμερικανική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπλουτισμένου ουρανίου, έχει έτοιμους πελάτες στην Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, διασφαλίζοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα μετριαστεί. Το 2022, η Ρωσία προμήθευσε την Κίνα με πάνω από 3.000 μετρικούς τόνους ουρανίου, την Ινδία με 2.500 μετρικούς τόνους, το Ιράν με 1.000 μετρικούς τόνους και τη Βόρεια Κορέα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια, με 800 μετρικούς τόνους. Αυτές οι καθιερωμένες εμπορικές σχέσεις αναδεικνύουν την παγκόσμια ζήτηση για ρωσικό ουράνιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εξετάσουν τις εκτεταμένες συνέπειες αυτής της απαγόρευσης. Θα ενισχύσει πραγματικά η κίνηση απαγόρευσης του ρωσικού ουρανίου την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ ή θα βλάψει ακούσια την αμερικανική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα περισσότερο από ό,τι επηρεάζει τη Ρωσία; Το διακύβευμα είναι υψηλό και τα αποτελέσματα αβέβαια, γεγονός που επιβάλλει την ανάγκη προσεκτικής και στρατηγικής εξέτασης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail