Πώς δυτικοί γίγαντες του τουρισμού εμπλουτίζουν παράνομα ισραηλινούς οικισμούς σε κλεμμένη γη

Πριν κλείσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές, να γνωρίζετε ότι οι μεγάλοι δυτικοί τουριστικοί φορείς χρηματοδοτούν και νομιμοποιούν εσκεμμένα τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμβάλλοντας ενεργά σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου.

Στις 23 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης (ELSC) με έδρα την Ολλανδία φέρεται να κατέθεσε ποινική μήνυση κατά της Booking.com στην Ολλανδία. Η εταιρεία, γνωστή για την παροχή υπηρεσιών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κρατήσεων διακοπών, κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και κερδοσκοπία από τα παράνομα έργα επέκτασης των οικισμών του κράτους κατοχής. Η Booking.com φέρεται να διαφημίζει καταλύματα και "εμπειρίες" σε παράνομα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Kit Klarenberg - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Η καταγγελία υπογραμμίζει την υποτιθέμενη συνενοχή της Booking.com στην ισραηλινή γενοκτονία, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε έκθεση του Don't Buy Into Occupation (DBIO), ενός συνασπισμού 25 ευρωπαϊκών και παλαιστινιακών ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του ELSC.

Η έκθεση αποκαλύπτει την εμπλοκή των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που υποστηρίζουν και νομιμοποιούν τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ και το απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων.

Η έκθεση τεκμηριώνει σχολαστικά τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι δυτικές εταιρείες "διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία, τη βιωσιμότητα και την επέκταση των παράνομων εποικισμών".

Μεταξύ των εταιρειών που αναφέρονται είναι η Caterpillar, κατασκευαστής βαρέων μηχανημάτων, της οποίας οι θωρακισμένες μπουλντόζες χρησιμοποιούνται για την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών και την κατασκευή εβραϊκών οικισμών. Η εταιρεία είναι διαβόητα συνδεδεμένη με το θάνατο της νεαρής αμερικανίδας ακτιβίστριας για την ειρήνη Rachel Corrie το 2003. Αναφέρθηκε επίσης η Elbit Systems, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων του Ισραήλ, ο οποίος παράγει σφαίρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οχήματα μάχης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πυραύλους για χρήση κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης γενοκτονίας.

Μαζί με αυτές εμπλέκονται και ορισμένες απροσδόκητες εταιρείες που απευθύνονται στον καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων παρόχων υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής.

Επιπτώσεις στον παλαιστινιακό πληθυσμό

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πώς μια σημαντική συνιστώσα της σύγχρονης δυτικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας εμπλέκεται στενά στη διατήρηση και προώθηση του ισραηλινού σχεδίου κατοχής, συμβάλλοντας ενεργά, επωφελούμενη και συμπράττοντας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού. Όπως ενημερώνει ο Daan de Grefte της ELSC το The Cradle:

"Οι εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκαλούν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνιστούν έγκλημα πολέμου και είναι επιβλαβείς για κάθε προοπτική δικαιοσύνης και ειρήνης στο Ισραήλ/Παλαιστίνη. Οι εποικισμοί αυτοί αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος φυλετικής κυριαρχίας που ισοδυναμεί με απαρτχάιντ. Αρκετές μεγάλες διαδικτυακές τουριστικές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες στα κατεχόμενα εδάφη, οι οποίες αντιβαίνουν στις ίδιες τις δεσμεύσεις των εταιρειών αυτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ παράλληλα νομιμοποιούν την σαφώς παράνομη πολιτική του Ισραήλ για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης. Λειτουργώντας στους εποικισμούς, επιδεινώνουν τις βλάβες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τοπικό παλαιστινιακό πληθυσμό".

Πάρτε, για παράδειγμα, την Airbnb, την αμφιλεγόμενη "εταιρεία ψηφιακού τουρισμού" που προσπάθησε να διαταράξει και να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ξενοδοχειακή βιομηχανία. Προσφέρει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ιδιωτικών κατοικιών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, ο ιστότοπός της απαριθμεί "μεγάλο αριθμό ισραηλινών οικισμών". Οι ιδιοκτησίες αυτές εδρεύουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τα υψίπεδα του Γκολάν της Συρίας.

"Στις περισσότερες περιπτώσεις", παρατηρεί η DBIO, "οι περιγραφές των ακινήτων αναφέρουν την τοποθεσία του οικισμού, αλλά τα ακίνητα αναφέρονται ως ευρισκόμενα στο "Ισραήλ" και δεν ενημερώνουν τους δυνητικούς επισκέπτες ότι το κατάλυμα βρίσκεται" στα κατεχόμενα εδάφη. Τον Νοέμβριο του 2018, η Airbnb ανακοίνωσε πως θα αφαιρέσει περίπου 200 καταχωρήσεις σε οικισμούς, "στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

Η απόφαση ανατράπηκε μόλις έξι μήνες αργότερα λόγω πολλαπλών αγωγών στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το 2020, όταν η εταιρεία εισερχόταν στο χρηματιστήριο, παρέλειψε να αναφέρει το εμπορικό της ενδιαφέρον σε κλεμμένη γη στις καταθέσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σε μια έκθεση δύο χρόνια νωρίτερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωνε πόσο πολλές καταχωρήσεις της Airbnb "κατασκευάζονται σε γη που αναγνωρίζεται από τις ισραηλινές αρχές ότι ανήκει σε ιδιώτες Παλαιστίνιους, στους οποίους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτήν". Η έκθεση προσθέτει:

"[Η Airbnb] συμβάλλει στο να γίνουν οι οικισμοί της Δυτικής Όχθης πιο κερδοφόροι και επομένως βιώσιμοι, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη μεταφορά πολιτών του Ισραήλ στους οικισμούς".

Προορισμός: Occupation

Η Airbnb περιλαμβάνεται σε μια βάση δεδομένων του ΟΗΕ για τις εταιρείες που "εμπλέκονται στην παροχή υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που υποστηρίζουν τη συντήρηση και την ύπαρξη των εποικισμών". Το ίδιο ισχύει και για την Booking Holdings, έναν άλλο αμερικανικό τουριστικό γίγαντα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο κορυφαίος πάροχος ηλεκτρονικών ταξιδιών και συναφών υπηρεσιών στον κόσμο. Η έκθεση της DBIO σημειώνει πως η θυγατρική της εταιρείας Booking.com για την ενοικίαση διακοπών διαφημίζει ξενοδοχεία, ξενώνες και διαμερίσματα βραχείας διαμονής σε οικισμούς σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Ενώ ορισμένες καταχωρίσεις σημειώνουν ότι τα ακίνητα βρίσκονται σε "Παλαιστινιακό έδαφος, ισραηλινούς οικισμούς", άλλες αναγράφουν απλώς "Ιερουσαλήμ" κ.λπ. Σύμφωνα με μια "Δήλωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" της Booking.com του Μαΐου του 2022, οι πελάτες πρέπει να λαμβάνουν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τις καταχωρίσεις στα Κατεχόμενα Εδάφη, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.

Αντ' αυτού, οι καταχωρίσεις διαθέτουν κυρίως αποποιήσεις, καλώντας τους πελάτες να εξετάσουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες της κυβέρνησής τους πριν από την κράτηση, καθώς η περιοχή "μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζεται από συγκρούσεις".

Η ισπανική ταξιδιωτική εταιρεία eDreams και η αμερικανική Expedia Group, η οποία διαχειρίζεται πύλες όπως οι Hotels.com και Trivago, εμπλέκονται επίσης στη διαφήμιση ακινήτων σε παράνομους εβραϊκούς οικισμούς χωρίς να ενημερώνουν τους πελάτες για το παράνομο καθεστώς τους. Οι πελάτες δεν ενημερώνονται για το παράνομο καθεστώς των οικισμών βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντ' αυτού, η εταιρεία κατηγοριοποιεί αυτές τις καταχωρίσεις ως "σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία", ενώ ισχυρίζεται πως αφαιρεί χειροκίνητα τα "παράνομα" ακίνητα, εάν εντοπιστούν από το προσωπικό της ή επισημανθούν από επισκέπτες του ιστότοπου.

Το Tripadvisor και η θυγατρική του Viator προχωρούν ακόμη περισσότερο προωθώντας εκδρομές και δραστηριότητες σε αυτούς τους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκδρομών σε οινοποιεία που έχουν χτιστεί σε παράνομα οικειοποιημένη παλαιστινιακή γη, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται στο Tel Shiloh, το οποίο έχει χτιστεί σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη και διοικείται από τοπικό συμβούλιο εποίκων.

Ο γερμανικός όμιλος TUI Group, μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εταιρείες στον κόσμο, προσφέρει ξεναγήσεις σε αυτούς τους οικισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως μέρος του "Ισραήλ και Ιορδανία" ή "Highlights of Israel". Αυτές οι περιηγήσεις συχνά περιλαμβάνουν επισκέψεις σε τοποθεσίες που έχουν χτιστεί σε κλεμμένη γη, η οποία έχει εκτοπίσει τις αυτόχθονες παλαιστινιακές κοινότητες Βεδουίνων, όπως το Εθνικό Πάρκο Κουμράν - κοινότητες που όλο και περισσότερο εκτοπίζονται βίαια από τα πατρογονικά τους εδάφη και υφίστανται σήμερα ακρωτηριασμένους περιορισμούς στην πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και πολλά άλλα.

Αυτές οι εκδρομές φέρουν τις ονομασίες "Ισραήλ και Ιορδανία" και "Highlights of Israel". Μια άλλη έχει τίτλο "Επιστροφή στην αρχή-Ισραήλ", η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στην κατεχόμενη Βηθλεέμ, στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν και σε αξιοθέατα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η DBIO κατηγορεί ότι οι δραστηριότητες του ομίλου TUI Group προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία "καθώς υποστηρίζουν την ύπαρξη παράνομων οικισμών και συμβάλλουν στην εξομάλυνσή τους". Ο Daan de Grefte της ELSC δηλώνει στο The Cradle πως "τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, προσφέροντας ακίνητα σε εποικισμένη γη, παρέχουν μια κάλυψη κανονικότητας στους εποικισμούς και ενθαρρύνουν τους ανυποψίαστους τουρίστες να επισκέπτονται τους εποικισμούς και να ξοδεύουν τα χρήματά τους εκεί".

"Οι Παλαιστίνιοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στους οικισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα καταλύματα που αναφέρονται σε αυτούς τους ιστότοπους είναι ανοικτά μόνο σε αλλοδαπούς και Ισραηλινούς. Συνεπώς, οι εταιρείες λειτουργούν σε ένα περιβάλλον με έντονες διακρίσεις και επιτρέπουν τη λειτουργία των παράνομων οικονομιών των οικισμών. Με το να δραστηριοποιούνται σε αυτές τις παράνομες οικονομίες που δημιουργήθηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη, οι εν λόγω OTA διατρέχουν τον κίνδυνο να επωφεληθούν από τα εγκλήματα πολέμου που δημιούργησαν τους εποικισμούς. Είναι καιρός να αμφισβητηθεί το κλίμα ατιμωρησίας που περιβάλλει αυτές τις δραστηριότητες, ιδίως τώρα που το Ισραήλ παίρνει πρωτοφανείς ποσότητες παλαιστινιακής γης και η καταστολή του άμαχου πληθυσμού αυξάνεται σε νέα ακραία επίπεδα".

Οικονομικές συνέπειες για το Ισραήλ

Όπως έχει καταγράψει νωρίτερα το "The Cradle", η ζημιά στην οικονομία του κράτους κατοχής που προκλήθηκε από την επιχείρηση "Al-Aqsa Flood" της Παλαιστινιακής Αντίστασης ήταν τεράστια. Έκτοτε έχει καταστραφεί ακόμη περισσότερο, με τρομερές ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικές βιομηχανίες, τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες που επιβαρύνουν τα ήδη καταρρέοντα οικονομικά και κατάρρευση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Τον Φεβρουάριο, ο οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας ήταν "αρνητικές" και ότι είναι πιθανό να επιδεινωθούν περαιτέρω εάν ο πόλεμος παραταθεί, πράγμα που φαίνεται σχεδόν βέβαιο.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ έχει υποστεί ιδιαίτερη καταστροφή. Λίγο καιρό μετά τη ζοφερή εκτίμηση της Moody, ο Yossi Fattal, γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου Οργανωτών Εισερχόμενου Τουρισμού, ενός επαγγελματικού φορέα που εκπροσωπεί ταξιδιωτικούς πράκτορες, ξενοδόχους και άλλες επιχειρήσεις του τομέα, εξέφρασε θλίψη για το πώς το κράτος κατοχής "έχει γίνει μια από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο, όπως η Βόρεια Κορέα".

Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, 250 αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούσαν πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ - ο αριθμός αυτός είναι τώρα μόλις 45. Όπως ανέφερε ο Fattal: "Το Τελ Αβίβ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου:

"Το 80% των πτήσεων σήμερα εκτελούνται από αεροσκάφη από το Ισραήλ που ανήκουν στην [ισραηλινή] εταιρεία El Al... [Αυτό είναι] μια ατυχής νίκη της Χαμάς επί του Ισραήλ. Ο πόλεμος βλάπτει τη στρατηγική εικόνα του Ισραήλ. Το Ισραήλ θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία θα έβρισκε έναν τρόπο να διευκολύνει και να ενθαρρύνει τους τουρίστες να έρθουν εδώ παρά τον πόλεμο... Τα ασφάλιστρα που απαιτούνται για να ταξιδέψει κανείς στο Ισραήλ είναι τεράστια".

Δεν είναι μόνο τα "ασφάλιστρα" που αποτρέπουν τους επισκέπτες, φυσικά. Πέρα από τις ανησυχίες για την ασφάλεια, η γενοκτονία στη Γάζα έχει επιφέρει ένα μοιραίο, πιθανότατα μόνιμο, πλήγμα στις διεθνείς δημόσιες σχέσεις του Ισραήλ.

Η βάναυση, δολοφονική πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής και του εποικισμού γράφεται καθημερινά στις οθόνες των τηλεοράσεων, των υπολογιστών και των συσκευών smartphone σε όλο τον κόσμο, και οι ενέργειες του Τελ Αβίβ προκαλούν παγκόσμια αποστροφή και μποϊκοτάζ όπως ποτέ άλλοτε.

Πολλές υψηλού προφίλ δυτικές επιχειρήσεις και εμπορικά σήματα που αρχικά εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ έχουν αναφέρει σημαντικά πλήγματα στα εισοδήματά τους λόγω των αντιδράσεων των καταναλωτών. Τέτοιες παραδοχές αποδεικνύουν περίτρανα την επείγουσα ανάγκη που αισθάνονται οι πληθυσμοί παντού να λογοδοτήσουν όλες και όλες οι εταιρείες που υποστηρίζουν τη διαγραφή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ από το 1948.

Πρόκειται για έναν εγκληματικό αστερισμό που καλύπτει κάθε πιθανή βιομηχανία και τομέα, με πολλούς παραβάτες να κρύβουν τη συνενοχή και την υποστήριξή τους σε κοινή θέα. Όμως, καθώς οι παγκόσμιες προσπάθειες μποϊκοτάζ και αποεπένδυσης από τη βάση - και όλο και περισσότερο, εγκεκριμένες από κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα - επεκτείνονται, μπορεί να μην υπάρξει ποτέ επιστροφή στην "κανονικότητα" για το Ισραήλ ή τους δυτικούς υποστηρικτές του σε οποιοδήποτε επίπεδο.

 

* Αυτό το άρθρο είναι το πρώτο μιας σειράς για τις δυτικές εταιρείες που επενδύουν και εμπλουτίζουν τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail