Οι ΗΠΑ παίζουν ένα επικίνδυνο πυρηνικό παιχνίδι με τη Ρωσία

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radek Sikorski αποκάλυψε στην τελευταία του συνέντευξη στον Guardian ότι "οι Αμερικανοί έχουν πει στους Ρώσους πως αν ανατινάξετε μια πυρηνική βόμβα, ακόμη και αν δεν σκοτώσει κανέναν, θα χτυπήσουμε όλους τους στόχους σας [θέσεις] στην Ουκρανία με συμβατικά όπλα, θα τους καταστρέψουμε όλους. Νομίζω ότι αυτή είναι μια αξιόπιστη απειλή". Αν είναι αλήθεια, και δεν υπάρχει λόγος να υποπτευθούμε πως απλώς το επινόησε, τότε αυτό ισοδυναμεί με το να παίζουν οι ΗΠΑ ένα επικίνδυνο πυρηνικό chicken game με τη Ρωσία.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία διεξάγει επί του παρόντος ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων, ελπίζοντας να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από μια συμβατική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, αλλά κτός αυτού θέλει να σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να καταφύγει σε αυτά τα όπλα εάν οι δυνάμεις αυτές διασχίσουν τον Δνείπερο. Από τη σκοπιά της Ρωσίας, η δύναμη των 100.000 ανδρών που φέρεται να ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για να εισβάλει στην Ουκρανία εάν ξεπεραστούν οι "κόκκινες γραμμές" του, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα εάν επιτεθεί στις πρόσφατα ενοποιημένες περιοχές της.

Εφόσον παραμείνουν στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για τη Ρωσία να συναινέσει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά θα μπορούσαν ρεαλιστικά να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που διασχίσουν τον ποταμό και εμφανιστούν αξιόπιστα να πλησιάζουν τα νέα σύνορα της χώρας αυτής. Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία θα είχε λόγο να τα ρίξει στις δυνάμεις εισβολής ως έσχατη λύση από αυτοάμυνα για την προληπτική εξουδετέρωση αυτής της απειλής σύμφωνα με το πυρηνικό της δόγμα.

Έχοντας ενημερώσει τον αναγνώστη σχετικά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Sikorski μοιράστηκε τη σχεδιαζόμενη απάντηση των ΗΠΑ στην πιθανή έκρηξη πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, θα πρέπει τώρα να είναι ευκολότερο να καταλάβει γιατί αυτό ισοδυναμεί με ένα επικίνδυνο πυρηνικό chicken game. Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ θέλουν η Ρωσία να υποχωρήσει από την εκδηλωθείσα πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει ενδεχομένως τακτικά πυρηνικά όπλα εάν η δύναμη εισβολής του ΝΑΤΟ που φέρεται να αριθμεί 100.000 στρατιώτες διασχίσει τον Δνείπερο, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ρωσία επιτύχει ένα στρατιωτικό πέρασμα.

Αν αυτή η ακολουθία γεγονότων εξελιχθεί - οι γραμμές του μετώπου καταρρέουν, το ΝΑΤΟ επεμβαίνει συμβατικά στην Ουκρανία, η δύναμη εισβολής του που φέρεται να αποτελείται από 100.000 άνδρες διασχίζει τον Δνείπερο, η Ρωσία ρίχνει τακτικές πυρηνικές κεφαλές εναντίον τους και στη συνέχεια οι ΗΠΑ χτυπούν όλες τις δυνάμεις τους στις νέες ενοποιημένες περιοχές - τότε θα ξεσπάσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήσει τις ΗΠΑ να επιτεθούν άμεσα σε οποιονδήποτε στόχο εντός των συνόρων της, αφού είτε θα απαντήσει με τρόπο "τιτάνιος προς τιτάνιο" είτε θα μπει στο κυνήγι εξαπολύοντας πυρηνικό πρώτο πλήγμα.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το χειρότερο σενάριο είναι το ΝΑΤΟ να αποφύγει τα σχέδια εισβολής του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ρωσικής στρατιωτικής επέλασης. Αν όμως εξακολουθούν να τα πραγματοποιούν, τότε θα πρέπει να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στη δυτική πλευρά του Δνείπερου και ιδανικά να βασιστούν σε έναν ουδέτερο μεσολαβητή όπως η Ινδία για να μεταφέρουν στη Ρωσία ότι δεν σκοπεύουν να περάσουν, ακόμη και αν πλησιάσουν. Οτιδήποτε άλλο είναι ένα επικίνδυνο πυρηνικό chicken game που θα μπορούσε κυριολεκτικά να προκαλέσει την αποκάλυψη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail