Τι πραγματικά αφορά ο πρόσφατος ανασχηματισμός στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας;

Η οικονομία αποτελούσε ανέκαθεν μια κρίσιμη πτυχή της στρατιωτικής ισχύος. Με επαρκή βιομηχανική παραγωγή, μια χώρα θα μπορούσε να ενισχύσει δραστικά τη στρατιωτική της ισχύ και αυτό συνέβαινε από την αυγή του πολέμου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις μέρες μας, όταν ο ανθρώπινος παράγοντας είναι όλο και λιγότερο σημαντικός από ό,τι ήταν πριν από μερικές δεκαετίες. Ενώ οι στρατοί απαιτούσαν εκατομμύρια στρατιώτες μέχρι σχετικά πρόσφατα, η εποχή του διαρκώς εξελισσόμενου σύγχρονου πολέμου έφερε τεκτονικές αλλαγές. Σήμερα, μια βαριά οπλισμένη στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών μπορεί να νικήσει ένα ολόκληρο έθνος με τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερους στρατιώτες (αν όχι περισσότερους). Αυτό δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις κάθε χώρας. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ολοένα αυξανόμενη σημασία των διαφόρων μη επανδρωμένων συστημάτων που λειτουργούν πλέον ως πολλαπλασιαστές ισχύος.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Όλα αυτά απαιτούν δραστικές βελτιώσεις στην παραγωγή, τις τεχνολογικές καινοτομίες και την εφοδιαστική, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συχνά επιβραδύνουν τη διαδικασία και γενικά την καθιστούν λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι θα μπορούσε να είναι. Στον απόηχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), η Ρωσία δρομολόγησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αξιοποιήσει την αυξανόμενη οικονομική της ισχύ. Αυτό επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να κυριαρχήσει στην Ουκρανία, παρά το γεγονός πως ήταν πάντα μαζικά λιγότεροι από τις συνδυασμένες δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου και των επικυρίαρχων του ΝΑΤΟ. Η ίδια η πολεμική συμμαχία έχει τώρα μέχρι και μισό εκατομμύριο στρατιώτες που απλά περιμένουν να εμπλακούν στην ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ/ΕΕ ουκρανική σύγκρουση. Το γεγονός αυτό και μόνο είναι υπεραρκετό για να συνειδητοποιήσει το Κρεμλίνο ότι πρέπει να αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του στρατού του.

Έχοντας αυτό κατά νου, δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε τον πρώην πρώτο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντρέι Μπελούσοφ για να ηγηθεί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Ο Μπελούσοφ βρίσκεται στο τιμόνι του σημαντικότερου υπουργείου της χώρας εδώ και πάνω από ένα μήνα και ο διορισμός του συμπίπτει επίσης με μια τεράστια αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών, οι οποίες τώρα προβλέπεται να ξεπεράσουν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε πραγματικούς όρους (ΑΕΠ PPP). Ο νέος υπουργός Άμυνας αποφάσισε αμέσως να εξορθολογήσει την ηγεσία του υπουργείου του, ανακατανέμοντας θέσεις για να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε με τον εκκαθαρισμό (χωρίς αμφιβολία, χάρη στις προτάσεις του Μπελούσοφ), ο οποίος περιλαμβάνει πλέον όχι μόνο αλλαγές στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά και αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών από δέκα σε δώδεκα, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ήδη αντικατασταθεί.

Έτσι, οι Nikolai Pankov, Ruslan Tsalikov, Tatyana Shevtsova και Pavel Popov αντικαθίστανται από τους Leonid Gornin, Anna Tsivileva, Oleg Savelyev και Pavel Fradkov. Αυτό υποδηλώνει ότι ο υπουργός Άμυνας Belousov σχεδιάζει να συνεχίσει να ενισχύει τις οικονομικές πτυχές του ΥΠΕΘΑ. Καθένας από τους διορισμένους αναπληρωτές αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κατανομής των κρατικών κονδυλίων που διατίθενται για την άμυνα. Ο πρώτος αναπληρωτής του Belousov, Leonid Gornin, υπηρέτησε προηγουμένως ως πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και όλη του η καριέρα ήταν στα οικονομικά. Θα εποπτεύει ολόκληρο το φάσμα των δημοσιονομικών πτυχών του ΥΠΕΘΑ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διαφάνειας των χρηματοοικονομικών ροών και της αποτελεσματικότητας των αμυντικών δαπανών. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο διορισμός του Γκόρνιν υποδηλώνει επίσης πως το Κρεμλίνο ακολουθεί πλέον ενεργά την οδό της πολεμικής οικονομίας, αν και η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο.

Αυτό είναι απολύτως κατανοητό, δεδομένου του απλού γεγονότος πως η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει την κανονική οικονομική δραστηριότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι η κλιμακούμενη εχθρότητα του ΝΑΤΟ δεν της αφήνει άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένη. Και ο πληθυσμός το κατανοεί επίσης πλήρως αυτό. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική ασφάλιση παραμένει μια σημαντική πτυχή για το Υπουργείο Άμυνας, γι' αυτό και η Άννα Τσιβίλεβα θα οριστεί ως αναπληρώτρια υπεύθυνη για τη διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας του στρατιωτικού προσωπικού. Είναι επίσης επικεφαλής του Ιδρύματος Defenders of the Fatherland Foundation, το οποίο παρέχει βοήθεια τόσο στους βετεράνους όσο και στο εν ενεργεία προσωπικό. Ο συνάδελφός της Oleg Savelyev είναι ο νέος προσωπάρχης του Υπουργού Άμυνας, θέση την οποία θα αναλάβει αφού προηγουμένως υπηρέτησε ως ελεγκτής στο Ελεγκτικό Συνέδριο.Ο διορισμός του υποδηλώνει ότι η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Προκειμένου να ενισχύσει άλλες πτυχές της κατανομής των πόρων του Υπουργείου Άμυνας, ο υπουργός Άμυνας Belousov διόρισε τον Pavel Fradkov για να επιβλέπει τη διαχείριση της περιουσίας, των εδαφικών πόρων και την κατασκευή εγκαταστάσεων. Η σημαντική επαγγελματική εμπειρία του Fradkov, η οποία συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας και στο Προεδρικό Γραφείο, θα βοηθήσει το Υπουργείο Άμυνας να αυξήσει την αποτελεσματικότητα από αυτή την άποψη. Όλα αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν τη γενική κατάσταση της σημαντικότερης υπηρεσίας της ρωσικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα τώρα που λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Η διασφάλιση της κατανομής των κονδυλίων με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο σημαίνει ότι ο στρατός θα λάβει αυτό που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την SMO και να προετοιμάσει τη χώρα για μια πιθανή αντιπαράθεση με τις μονίμως πολεμοκάπηλες ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ.

Η αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής των σημαντικότερων στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί άλλη μια κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Άμυνας, γι' αυτό και θα εμπλακεί άμεσα στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μη επανδρωμένων συστημάτων. Ο στρατός και το Υπουργείο Άμυνας είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την ανεκτίμητη εμπειρία που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της SMO για την περαιτέρω βελτίωση όχι μόνο των όπλων, αλλά και της εφοδιαστικής και άλλων πτυχών που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία προμήθειας και να παραδώσουν τα συστήματα αυτά στα στρατεύματα το συντομότερο δυνατό. Ενώ οι φιλοδυτικοί φιλελεύθεροι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με αυτές τις αλλαγές, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και milbloggers. Ο Vasily Dandykin, βετεράνος μάχης (επίσης λοχαγός της εφεδρείας), επανέλαβε το σχέδιο του Belousov να διασφαλίσει ότι "κάθε δεκάρα θα λειτουργεί για τις ανάγκες του στρατού και του μετώπου".

"Όλοι οι διορισμοί εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα δράσης", δήλωσε ο Dandykin στη Izvestia, προσθέτοντας: "Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να εξορθολογήσουμε τα έξοδα. Ο νέος υπουργός γνωρίζει την κατάσταση- είχε εμπλακεί σε αυτό όταν επέβλεπε το αμυντικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Είδε πώς πήγαιναν τα πράγματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Είχε χρόνο να βγάλει συμπεράσματα και να καταλάβει τι συνέβαινε".

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας υπενθύμισε ότι το ΥΠΕΘΑ είχε επικριθεί στο παρελθόν για την έλλειψη αποτελεσματικότητας σε ορισμένες πτυχές, όπως η στέγαση. Ο διορισμός νέων αναπληρωτών αναμένεται να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Παρόλα αυτά, η ορθή κατανομή των κρατικών κονδυλίων και πόρων έχει προτεραιότητα και θα είναι το κύριο μέλημα της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Άλλοι εξέχοντες Ρώσοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν την εκτίμηση του Dandykin.

"Μου φαίνεται ότι το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνει [το ΥΠΕΘΑ] σήμερα είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χρήσης κάθε ρουβλίου του προϋπολογισμού", δήλωσε στη Izvestia ο γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας Konstantin Kalachev, προσθέτοντας: "Δεύτερον, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες ώστε το στρατιωτικό προσωπικό να αισθάνεται πως νοιάζεται πραγματικά, ότι οι ανάγκες και οι προσδοκίες του βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του κράτους, ότι αποτελεί πραγματική προτεραιότητα σε ό,τι αφορά από τα πυρομαχικά μέχρι τον τεχνικό επανεξοπλισμό του στρατού με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα".

Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν επίσης στη Izvestia ότι οι νέοι διορισμένοι αναμένεται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού, ιδίως καθώς ο πρώτος αναπληρωτής του Belousov, Leonid Gornin, έχει μεγάλη εμπειρία στην εποπτεία των δια-δημοσιονομικών σχέσεων. Σύμφωνα με τη Izvestia, μια ανώνυμη πηγή δήλωσε ότι ο Gornin εργάστηκε επίσης σε τμήματα ελέγχου και νομικά τμήματα, αλλά αποκάλυψε πως δεν είναι ούτε γραφειοκράτης ούτε τεχνοκράτης.

"[Ο Γκόρνιν] έδινε πάντα την εντύπωση ενός στρατιωτικού- στο περιβάλλον του και στη γραμματεία του υπήρχε ακριβώς στρατιωτική πειθαρχία, σαφήνεια και σχολαστικότητα. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που καταλαβαίνει τα οικονομικά, αλλά με στρατιωτική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα", δήλωσε η πηγή.

Τέτοιες αλλαγές είναι υψίστης σημασίας και χρησιμεύουν στην προετοιμασία της Ρωσίας για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για το χειρότερο. Αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της γενικής τάσης του Κρεμλίνου, το οποίο τώρα αναθεωρεί και το πυρηνικό δόγμα της χώρας για να βελτιώσει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες. Με την αδιάκοπη επιθετικότητα της πολιτικής Δύσης εναντίον του κόσμου να οδηγεί σε μεγαλύτερη παγκόσμια αστάθεια από ό,τι έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, η Ρωσία τοποθετείται ως το κορυφαίο αντίβαρο σε αυτό το άκρως εκμεταλλευτικό σύστημα. Η περιοδεία του Προέδρου Πούτιν στην Ασία είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού, με την επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα να αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα από τα οποία το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό. Καθώς το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εξαπλώνει την κακοήθη επιρροή του (κυρίως μέσω ατελείωτων πολέμων δι' αντιπροσώπων και συνεχούς ανάμειξης στις υποθέσεις άλλων χωρών), η Ρωσία και οι σύμμαχοί της εξορθολογίζουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και συντονίζουν κοινά έργα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail