Οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσιά τους - έκθεση

Peter Kovalev/TASS
Freepen.gr - Οι πυρηνικές δυνάμεις αναπτύσσουν όλο και περισσότερο τα οπλοστάσιά τους καθώς η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), γράφει το tass.com.

"Τα εννέα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) και το Ισραήλ - συνέχισαν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και αρκετά ανέπτυξαν νέα πυρηνικά οπλικά συστήματα ή οπλικά συστήματα με πυρηνική ικανότητα το 2023", αναφέρει η έκθεση. Ένα από τα βασικά ευρήματα του SIPRI είναι ότι ο αριθμός και οι τύποι των όπλων αυξάνονται, καθώς οι χώρες βασίζονται όλο και περισσότερο στην πυρηνική αποτροπή.

Τον Ιανουάριο του 2024, υπήρχαν περίπου 12.121 πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο, εκ των οποίων οι 9.585 ήταν σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, 3.904 από αυτές ήταν τοποθετημένες σε πυραύλους ή αεροσκάφη, μια αύξηση 60% σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τον προηγούμενο Ιανουάριο. Περίπου 2.100 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές βρίσκονταν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού σε βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο, σχεδόν όλες οι πολεμικές κεφαλές ανήκαν στη Ρωσία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Κίνα πιστεύεται ότι έθεσε για πρώτη φορά κάποιες από αυτές σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα, με τη σειρά τους, αναζητούν τρόπο να τοποθετήσουν πολλαπλές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία διαθέτουν ήδη τέτοιες δυνατότητες, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail