Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
"Λέμε στους Ουκρανούς: "Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν δεν έρθετε στο τραπέζι, η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα στερέψει"", είπε. "Και λέτε στον Πούτιν: 'Πρέπει να έρθει στο τραπέζι και αν δεν έρθεις στο τραπέζι, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς όλα όσα χρειάζονται για να σε σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης'", δήλωσε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Keith Kellogg, ο οποίος επινόησε το σχέδιο μαζί με τον Fred Fleitz.
Οι δύο σύμβουλοι, οι οποίοι διετέλεσαν επιτελάρχες στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Τραμπ, δήλωσαν στο Reuters στις 25 Ιουνίου ότι προβλεπόταν κατάπαυση του πυρός με βάση την υπάρχουσα γραμμή του μετώπου. Διευκρίνισαν ότι ο Τραμπ "ανταποκρίθηκε θετικά".
"Δεν ισχυρίζομαι πως συμφώνησε με αυτό ή πως συμφώνησε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν ευχαριστημένοι που πήραμε την ανταπόκριση που πήραμε", δήλωσε ο Fleitz.
Στα μέσα Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέβαλε ειρηνευτικές προτάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης με την αναγνώριση του καθεστώτος της Κριμαίας, της Χερσώνας, της Ζαπορόζιε, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως περιοχές της Ρωσίας, την εδραίωση του καθεστώτος της Ουκρανίας ως αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά, την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της χώρας και την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων. Το Κίεβο απέρριψε την πρωτοβουλία.
"Η Ουκρανία έχει μια απολύτως ξεκάθαρη αντίληψη και αυτή διατυπώνεται στην ειρηνευτική φόρμουλα που πρότεινε ο πρόεδρος (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, αναφέρεται σαφώς εκεί - η ειρήνη μπορεί να είναι μόνο δίκαιη και η ειρήνη μπορεί να βασίζεται μόνο στο διεθνές δίκαιο", δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποδόλιακ.
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα εξαναγκάσει το καθεστώς του Κιέβου σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς "ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις εναπόκεινται στην Ουκρανία".
Ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, ο Ζελένσκι νομοθέτησε την απαγόρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να πιέσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί ειρήνη με τη Μόσχα, αφού ο Ζελένσκι δεν έχει καταργήσει το διάταγμα, ο οποίος αντίθετα προωθεί τους δικούς του γελοίους όρους ως μέσο για την επίτευξη ειρήνης, όπως η σύλληψη του Πούτιν.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Steven Cheung, σχολίασε το σχέδιο των Kellogg και Fleitz στο Newsweek: "Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερο μέρος του κόστους της σύγκρουσης, καθώς οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει σημαντικά περισσότερα, κάτι που δεν είναι δίκαιο για τους φορολογούμενους μας. Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν ο Donald J. Trump ήταν πρόεδρος. Τόσο λυπηρό".
Ο Τσανγκ αναφέρεται στις περίφημες δηλώσεις του Τραμπ πέρυσι, στις οποίες είπε πως αν επανεκλεγόταν πρόεδρος, θα έλεγε στον Ζελένσκι: "Τέρμα" και ότι "πρέπει να κάνετε μια συμφωνία", προτού επαναβεβαιώσει πως θα έκανε μια ειρηνευτική συμφωνία "μέσα σε μια μέρα, μια μέρα".
Παρόλο που δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Μόσχα είναι δεκτική στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ, ειδικά καθώς ένας σημαντικός στόχος είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, τουλάχιστον η κυβέρνησή του, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, έχει πρόθεση να εγκαθιδρύσει την ειρήνη, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, ο οποίος υποκινεί τον αέναο πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι προφανώς απογοητευμένη από τις προθέσεις του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ πραγματική προοπτική ότι ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, ο οποίος προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις.
Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζέιμς Σίνγκερ, δήλωσε στο Newsweek στις 25 Ιουνίου: "Ο Ντόναλντ Τραμπ επαινεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν με κάθε ευκαιρία και έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα σταθεί απέναντι στον Πούτιν".
Αυτή ακριβώς η αντίδραση δείχνει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προτιμούσε να συνεχίσει να σπαταλά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων για να στηρίξει τον ουκρανικό στρατό, ώστε ο πόλεμος να μην καταλήξει γρήγορα, ο οποίος τελικά θα καταλήξει μόνο με έναν τρόπο - την αποφασιστική νίκη της Ρωσίας.
Για τον λόγο αυτό, δεν είναι περίεργο που η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στο σχέδιο των Kellogg και Fleitz είναι θετική, έστω και αν αυτή επισφραγίστηκε με την προειδοποίηση ότι η ειρήνη πρέπει να λάβει υπόψη της την "πραγματική κατάσταση των πραγμάτων στο έδαφος".
"Η αξία κάθε σχεδίου έγκειται στις αποχρώσεις και στο να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση των πραγμάτων στο έδαφος", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. "Δεν γνωρίζουμε για τι είδους σχέδιο μιλάμε ή τι προβλέπεται σε αυτό".
"Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων επί τόπου. Παραμένουμε ανοιχτοί στις διαπραγματεύσεις και για να αξιολογήσουμε το σχέδιο, πρέπει πρώτα να το γνωρίσουμε", πρόσθεσε.
Το αν ο Τραμπ θα εκλεγεί πρόεδρος μένει να φανεί, αλλά η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα σηματοδοτούσε μια αργή αποκλιμάκωση των εχθρικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον που υποκίνησε ο Μπάιντεν. Αν εκλεγεί, είναι πολύ απίθανο να τελειώσει ο πόλεμος σε "μία μέρα", αλλά τουλάχιστον δείχνει προθέσεις για τον τερματισμό των μαχών, μια βάση ενός ειρηνευτικού σχεδίου που θα δουλέψει και ένα τέλος στην απαγόρευση των διαπραγματεύσεων του Ζελένσκι με τη Μόσχα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr