Η ισραηλινή απειλή για τη Συρία αυξάνεται αθόρυβα

Freepen.gr - Καθώς το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και διατυπώνει ηχηρές απειλές προς τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η απειλή που θέτει για την εμπόλεμη Συρία συνεχίζει να αυξάνεται αθόρυβα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γράφει το southfront.press.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, το Ισραήλ έστειλε αρκετές απειλές προς τη Συρία φτάνοντας μέχρι το σημείο να ορκιστεί να ανατρέψει την κυβέρνηση στη Δαμασκό, αν η χώρα εμπλακεί.

Το Ισραήλ αύξησε επίσης τις επιθέσεις εναντίον στόχων που συνδέονται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και τις θυγατρικές του στο συριακό έδαφος.

Για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών, η ρωσική στρατιωτική ομάδα στη Συρία δημιούργησε ένα δίκτυο παρατηρητηρίων στο μέτωπο των Υψιπέδων του Γκολάν κατά τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης.

Παρά τα μέτρα αυτά, το Ισραήλ συγκέντρωσε μια μεγάλη δύναμη στη βόρεια περιοχή του και καθάρισε σχεδόν όλα τα ναρκοπέδια στο μέτωπο του Γκολάν. Οι κινήσεις αυτές έλαβαν ελάχιστη έως καθόλου προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρόλα αυτά, έδειχναν ότι η απειλή μιας αιφνιδιαστικής ισραηλινής εισβολής στη νότια Συρία ήταν ασυνήθιστα υψηλή.

Ως απάντηση σε αυτή την προφανή απειλή, μια κοινή ρωσο-συριακή άσκηση για την εξάσκηση της υπεράσπισης της "εδαφικής ακεραιότητας" της αραβικής χώρας ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου.

Η άσκηση, η οποία είχε σαφώς ως στόχο να αποτρέψει το Ισραήλ, κάλυψε τον εναέριο χώρο της Συρίας, ορισμένα από τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της νότιας περιοχής, και το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία μειώθηκαν μετά την άσκηση. Ωστόσο, δεν σταμάτησαν. Στις 19 Ιουνίου ένας Σύριος αξιωματικός σκοτώθηκε σε ισραηλινές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευσαν στρατιωτική τοποθεσία κοντά στην πόλη Saidah στο νότιο κυβερνείο της al-Quneitra.

Τα θανατηφόρα πλήγματα έγιναν μόλις δύο ημέρες μετά τη συντριβή ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην αλ-Κουνέιτρα. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή όταν έπεσε από τον ουρανό, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Αργότερα, στις 25 Ιουνίου, ένα κύμα ισραηλινών επιθέσεων πυροβολικού έπληξε την πόλη al-Hmidaiah στην al-Quneitra. Μετά τα πλήγματα, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια πάνω από το κυβερνείο προειδοποιώντας τα συριακά στρατεύματα κατά της παράνομης στρατιωτικής παρουσίας στο μέτωπο του Γκολάν.

Ένα πιο σοβαρό κύμα ισραηλινών επιδρομών στόχευσε τη νότια Συρία στις 26 Ιουνίου. Χτυπήθηκε μια τοποθεσία ραντάρ στη νότια επαρχία al-Suwayda και άλλες τοποθεσίες που φέρονται να συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στα νότια περίχωρα της Δαμασκού. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε.

Αντιμέτωπο με μια αποτυχία κατά της Χαμάς στη Γάζα και φοβούμενο έναν επικίνδυνο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, το Ισραήλ θα μπορούσε να δει μια ευκαιρία να πετύχει μια εύκολη νίκη στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια εισβολή στη Συρία, καθώς αυτή συνάδει με το σχέδιό τους για αλλαγή καθεστώτος στη χώρα και θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ωστόσο, μια τέτοια εισβολή είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι φαίνεται, καθώς θα μπορούσε να καταλήξει να μετατρέψει τη Συρία στο πιο καυτό μέτωπο κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail