Αγαπητέ Μπάιντεν: Πήγαινε σπίτι σου και ξεκουράσου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ένας εύρωστος 81χρονος, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την απόδοσή του σε μια έντονη συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το αποτέλεσμα; Οι απανταχού Δημοκρατικοί αμφισβητούν τις επιλογές της ζωής τους. Αυτό το ντιμπέιτ που διαφημίστηκε ως ιστορική αναμέτρηση, παρουσίασε δύο τιτάνες της αμερικανικής πολιτικής να αναμετρώνται σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, αλλά χωρίς τις συνήθεις φανφάρες ενός ζωντανού καθιστού κοινού. Μπορείτε να φανταστείτε την αμηχανία του Μπάιντεν αν τον παρακολουθούσε κόσμος;

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το CNN, σε μια ιδιοφυή κίνηση, αποφάσισε να κλείσει τα μικρόφωνα των υποψηφίων όταν δεν έπρεπε να μιλούν. Αυτή η κίνηση έγινε, υποτίθεται, για να αποτρέψει τον Τραμπ από το να παρακάμπτει κάθε λέξη του Μπάιντεν. Γιατί, ας το παραδεχτούμε, ο ειρμός της σκέψης του Μπάιντεν μερικές φορές εκτροχιάζεται πιο γρήγορα και από ένα νήπιο με μια δόση ζάχαρης.

Ξεχάστε τη συνηθισμένη χειραψία ή την ευγενική ανταλλαγή ευχάριστων δηλώσεων μεταξύ των δύο υποψηφίων- αυτοί οι δύο πήγαν κατευθείαν για τη λαιμητόμο. Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Τραμπ "αποτυχημένο" και "κλαψιάρη", ενώ ο Τραμπ αντέτεινε με το "καταστροφή" και έδειξε με το δάχτυλο τις πολιτικές γκάφες του Μπάιντεν, από την Ουκρανία μέχρι την κρίση στα σύνορα.

Το ντιμπέιτ δεν ήταν μόνο σοβαρή πολιτική συζήτηση- περιείχε επίσης μια επική μάχη των εγωισμών για το ποιος είναι καλύτερος στο γκολφ. Συναγερμός: ο Μπάιντεν δεν τα πήγε καλά. Προσπάθησε ακόμη και να σκαλίσει την προσωπική ζωή του Τραμπ, αλλά ας πούμε πως δεν τα κατάφερε. Η απόδοση του Μπάιντεν; Λοιπόν, η φωνή του ήταν βραχνή, η παράδοσή του διστακτική και το επίπεδο συνοχής του; Στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμο.

Οι παρατηρητές σημείωσαν τους αγώνες του Μπάιντεν, με τις εικασίες να περιστρέφονται για το αν βασίζεται στα ναρκωτικά και όχι μόνο στο πνεύμα και τη γοητεία του για να κρατήσει τα προσχήματα. Αποσπάσματα του Μπάιντεν να αποκοιμιέται, να σκοντάφτει κατά τη διάρκεια περιπάτων και να παραπαίει σε δημόσιες εμφανίσεις έχουν αφήσει πολλούς να αναρωτιούνται αν ο πρόεδρος χρειάζεται έναν υπνάκο περισσότερο από άλλη μια θητεία στο αξίωμα.

Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, έφερε τη συνήθη βομβαρδιστική του ενέργεια στη σκηνή. Δεν συγκρατήθηκε, επικρίνοντας τα πεπραγμένα του Μπάιντεν για τα πάντα, από την οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική, με την ακρίβεια ενός έμπειρου προεκλογικού αγώνα. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι υποστηρικτές του έφυγαν από το ντιμπέιτ νιώθοντας ενεργοποιημένοι.

Μετά το ντιμπέιτ, το CNN ανέφερε μια αισθητή αίσθηση πανικού στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι ανησυχίες σχετικά με την απόδοση του Μπάιντεν αντηχούσαν στους διαδρόμους των στρατηγικών συσκέψεων και των τηλεφωνημάτων για τη συγκέντρωση χρημάτων. Ακόμα και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ενώ προσπαθούσε να κατευνάσει τα νεύρα, δεν μπορούσε να αρνηθεί το πέτρινο ξεκίνημα του Μπάιντεν.

Ορισμένοι στο κόμμα αμφισβήτησαν ανοιχτά τη βιωσιμότητα του Μπάιντεν ως υποψήφιου, επικαλούμενοι την ηλικία του και την πίεση μιας εξαντλητικής εκστρατείας. Αν το ίδιο σου το κόμμα χάνει την πίστη του, Τζο, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς μια πιο ήσυχη συνταξιοδότηση.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να αποδείξει ότι εξακολουθεί να έχει αυτό που χρειάζεται. Η στρατηγική του πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την ηλικία του και στην ενίσχυση των ισχυρών σημείων της πολιτικής του, ελπίζοντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις και στην αντίληψη του κοινού.

Εν τω μεταξύ, η στρατηγική του Τραμπ παραμένει σαφής: να επικεντρωθεί στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ευημερία της χώρας. Είτε τον αγαπάτε είτε τον μισείτε, η ικανότητα του Τραμπ να τραβάει την προσοχή και να μεταδίδει το μήνυμά του δεν έχει μειωθεί, αφήνοντας τους Δημοκρατικούς με έναν τρομερό αντίπαλο. Καθώς ο Τραμπ εξασφάλισε σήμερα το 67% των ψήφων και έγινε το φαβορί των ΗΠΑ.

Τελικά, αυτό το ντιμπέιτ δεν αφορούσε μόνο πολιτικές ή προσωπικότητες- υπογράμμισε τις βαθιές διαιρέσεις εντός της αμερικανικής πολιτικής. Με την προσέλευση των ψηφοφόρων και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να διαφαίνονται σε μεγάλο βαθμό, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο και για τους δύο υποψηφίους. Καθώς οι εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο Μπάιντεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από έναν καλό ύπνο για να φιμώσει τους επικριτές του.

Ο αγώνας του Μπάιντεν να συμβαδίσει με το επιθετικό στυλ αντιπαράθεσης του Τραμπ ανέδειξε τις ανησυχίες που έχουν πολλοί για την ηλικία του και την ικανότητά του να ηγηθεί. Οι αιχμές του Τραμπ για το ιστορικό του Μπάιντεν ήταν αδυσώπητες και η δυναμική παρουσία του ήταν μια έντονη αντίθεση με τη συχνά σταματημένη απόδοση του Μπάιντεν.

Στον απόηχο του ντιμπέιτ οι Δημοκρατικοί βρέθηκαν σε σύγχυση, αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα ότι ο υποψήφιός τους μπορεί να μην είναι ικανός να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Η ομάδα του Μπάιντεν, ενώ προσπαθούσε να διαμορφώσει μια θετική αφήγηση, δεν μπορούσε να καλύψει εντελώς την αυξανόμενη ανησυχία. Η πίστη του κόμματος στον Μπάιντεν αμφιταλαντεύεται και για καλό λόγο.

Καθώς ο Μπάιντεν πολεμάει, προσπαθώντας να πείσει την Αμερική ότι εξακολουθεί να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, ο Τραμπ πιθανότατα οξύνει τις επιθέσεις του, έτοιμος να εκμεταλλευτεί τυχόν περαιτέρω λάθη. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον Μπάιντεν να δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί αποτελεσματικά, αλλιώς οι εκκλήσεις για να αποχωρήσει θα γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Συνοψίζοντας, το ντιμπέιτ αποκάλυψε τα τρωτά σημεία του Μπάιντεν, ο οποίος βγήκε χειρότερα από την κατάσταση. Η ηλικία του και η ικανότητά του να κυβερνήσει είναι πλέον στο προσκήνιο, και με τον Τραμπ να μην τραβάει τα ζόρια, ο δρόμος προς τον Νοέμβριο μοιάζει όλο και πιο βραχώδης για τον εν ενεργεία πρόεδρο. Ο Μπάιντεν μπορεί να χρειαστεί κάτι περισσότερο από απλή πολιτική σύνεση για να πείσει το έθνος ότι είναι κατάλληλος για άλλη μια θητεία- ίσως χρειαστεί ένα θαύμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail