Ουκρανοί διοικητές διαμαρτύρονται για «φρέσκους νεοσύλλεκτους» που στέλνονται «απλά για να πεθάνουν»

Αμερικανική έκθεση επισημαίνει σημαντικά προβλήματα στην ανοικοδόμηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ιδίως καθώς οι διοικητές της πρώτης γραμμής θα οδηγήσουν τους ανεπαρκώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους, οι οποίοι θα κληθούν βάσει του νέου νόμου περί επιστράτευσης, «απλώς να πεθάνουν». Η ίδια έκθεση αναφέρει επίσης πως η Ουκρανία στρατολογεί πλέον φυλακισμένους, καθώς η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού έχει προφανώς παραλυτικές επιπτώσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Είχαμε τύπους που δεν ήξεραν καν πώς να αποσυναρμολογήσουν και να συναρμολογήσουν ένα όπλο», δήλωσε ένας αναπληρωτής διοικητής τάγματος με το διακριτικό Schmidt στην Washington Post στις 2 Ιουνίου, όταν παραπονέθηκε ότι σπαταλούνταν εβδομάδες για να διδάξουν στους νεοσύλλεκτους βασικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της σκοποβολής.

Ο Schmidt παραπονέθηκε επίσης πως οι διοικητές «σπαταλούν πολύ χρόνο [στην πρώτη γραμμή] με τη βασική εκπαίδευση [του] νέου πεζικού» και πως οι νεοσύλλεκτοι στέλνονται να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις «απλά για να πεθάνουν».

Σύμφωνα με την Washington Post, «Με τη Ρωσία στην επίθεση, τα επίμονα παράπονα αποτελούν υπενθύμιση ότι ένας πρόσφατα υιοθετηθείς νόμος επιστράτευσης που αποσκοπεί στη διεύρυνση της δεξαμενής των ανδρών που μπορούν να κληρωθούν είναι μόνο ένα βήμα για την επίλυση των προβλημάτων προσωπικού του στρατού».

Ωστόσο, η κατάσταση είναι προφανώς απελπιστική, καθώς οι κρατούμενοι των φυλακών μπορούν πλέον να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό «με αντάλλαγμα την ευκαιρία της αποφυλάκισης», μια πολιτική που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τη Μόσχα, αλλά που το Κίεβο και η Δύση είχαν αρχικά προπαγανδίσει ως ένδειξη του αγώνα του ρωσικού στρατού. Αντίθετα, το ρωσικό πρόγραμμα, με πρώτο επικεφαλής τον Yevgeny Prigozhin, ήταν για τη στρατολόγηση για την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner και μια ευκαιρία για τους φυλακισμένους να επιτύχουν τη λύτρωση, ενώ το ουκρανικό πρόγραμμα είναι προφανώς μια απελπισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι παραλυτικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ο νέος νόμος για την επιστράτευση αυστηροποιεί τους όρους στρατολόγησης για την αναπλήρωση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος έχει εξαντληθεί από τη διετή σύγκρουση με τα ρωσικά στρατεύματα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τον νόμο τον Απρίλιο, ο οποίος μειώνει την ηλικία κατάταξης από τα 27 στα 25 έτη, διευρύνει τις εξουσίες των αξιωματικών κατάταξης και εισάγει ποινές για τους λιποτάκτες με τεράστια πρόστιμα ή/και φυλάκιση.

Τα ουκρανικά στρατεύματα είναι σημαντικά λιγότερα και εξαντλημένα και υπερφαλαγγίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις, και παρόλο που είναι αδύνατο να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, το καθεστώς του Κιέβου επιμένει στη συνέχιση του πολέμου, ακόμη και αν οι στρατεύσιμοι, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων, είναι άπειροι και δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

«Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών για την πρόσληψη (κρατουμένων), καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οπότε θέλουν πραγματικά να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης Ντένις Μαλιούσκα στους δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν μια φυλακή στο Κίεβο στις 30 Μαΐου.

Ένας εκπρόσωπος της 5ης ταξιαρχίας, που χρησιμοποιεί το διακριτικό Vladyslav, δήλωσε στο Reuters ότι η ταξιαρχία του είχε στρατολογήσει «περίπου 90 άτομα από τη φυλακή και στρατολογούσε και άλλους». Αν και ο Βλάντισλαβ δήλωσε πως όσοι εντάχθηκαν στην ταξιαρχία του «θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστές μονάδες, μόνο για κρατούμενους και ότι οι διοικητές θα τους παρακολουθούν στενά», παραδέχθηκε πως «δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια να λιποτακτήσουν, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα των πυρών που θα μπορούσε να στοχεύσει η Ρωσία σε μια άτακτη αποχώρηση».

Ο Maliuska εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το θέμα της λιποταξίας, λέγοντας ότι οι κρατούμενοι θα ντροπιαστούν από τα μέσα ενημέρωσης, «αν υπάρχει ένας μόνο λιποτάκτης ή ένα μόνο έγκλημα, αυτό θα ήταν το είδος του πράγματος στα μέσα ενημέρωσης που θα αποτελούσε κακή δημοσιότητα για εμάς».

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση με το ανθρώπινο δυναμικό είναι τόσο απελπιστική που η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) αναγκάζει ιερείς και ενορίες διαφόρων χριστιανικών δογμάτων να παροτρύνουν τους πιστούς να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης εκπρόσωπος της φιλορωσικής αντίστασης στη Χερσώνα.

«Οι αξιωματούχοι της SSU που εποπτεύουν τις εκκλησίες και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις, μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου για την κινητοποίηση, ανάγκασαν τους κληρικούς των δογμάτων που εποπτεύουν να πείσουν τους ενορίτες να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι οδηγίες ελήφθησαν στην Ευαγγελική Χριστιανική Εκκλησία Βαπτιστών, την Ευαγγελική Εκκλησία της Πίστης, την Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
«Οι αξιωματούχοι της SSU παρενοχλούν συνεχώς τους Ουκρανούς κληρικούς να συνεργαστούν με την απειλή της αναγκαστικής επιστράτευσης των ίδιων των κληρικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι στρατιωτικοί κομισάριοι βρίσκονται σε υπηρεσία κοντά σε ουκρανικές εκκλησίες για να κρατούν άνδρες στρατιωτικής ηλικίας κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, συμπεριλαμβανομένων γάμων και κηδειών.

Αν και πολλοί Ουκρανοί προσφέρθηκαν με ενθουσιασμό εθελοντικά στην αρχή του πολέμου, ο αρχικός ενθουσιασμός μειώθηκε καθώς αποκαλύφθηκε η πραγματικότητα του πολέμου και η αναγνώριση της αναπόφευκτης νίκης της Ρωσίας εγκαθιδρύθηκε μεταξύ των απλών πολιτών. Αυτές οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό σφράγισαν τη μοίρα της Ουκρανίας και ούτε καν μια νέα παροχή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας δεν μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση, πόσο μάλλον οι ανεκπαίδευτοι άνδρες που αναγκάζονται να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Φαίνεται ότι σε ολόκληρη την Ουκρανία, μόνο το καθεστώς του Κιέβου αρνείται να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άπειροι και χωρίς κίνητρα στρατεύσιμοι θα συνεχίσουν απλά να «πεθαίνουν».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail