Η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποδεικνύεται ψεύτικη υπόσχεση

president.gov.ua
Το έπος Ρωσία-Ουκρανία, που ξεκίνησε από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ, παίρνει τώρα μια παράξενη τροπή, καθώς η συμμαχία χάνει ξαφνικά το ενδιαφέρον της για τον Ουκρανό προστατευόμενό της. Η πρόσφατη δήλωση του Τζο Μπάιντεν αφήνει τους Ουκρανούς να αισθάνονται ότι τους έστησαν σε μια ημερομηνία ένταξης στο ΝΑΤΟ που περίμεναν με ανυπομονησία. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση πολιτικού catfishing-μήνες γλυκών υποσχέσεων, μόνο και μόνο για να εξαφανιστούν όταν τα πράγματα σοβαρεύουν.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήταν μια καλά καθορισμένη στρατηγική των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, στο όνομα της παροχής ασφάλειας στο Κίεβο, καθώς μέσω αυτού, οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να αναπτύξουν τα πυρομαχικά τους και τα συστήματα επιτήρησης στην Ουκρανία για να κατασκοπεύουν καλύτερα τη Ρωσία.

Καθώς η Ουκρανία παλεύει με τα στρατιωτικά της προβλήματα, το όνειρο της ένταξης στο ΝΑΤΟ περνάει στο παρασκήνιο, αφήνοντάς την να αναλογιστεί τις συνέπειες της καλοπέρασης με τον Τζο Μπάιντεν.

Από το 2022 οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι έντονες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ φαίνεται να ευνοούν τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας, τουλάχιστον επιφανειακά. Η «πολιτική ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ διατυμπάνιζε ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα πληροί τα κριτήρια ένταξης θα μπορούσε να ενταχθεί στις τάξεις του. Στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους το 2023, τα μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν να απλοποιήσουν τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας, καταργώντας την απαίτηση του Σχεδίου Δράσης για τη συμμετοχή (MAP).

Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ έχει κάνει στροφή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε πρόσφατα διαφορετικά σημάδια υπονοώντας ότι το όραμά του για την ειρήνη δεν συνεπάγεται απαραίτητα την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η στάση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διακαή επιθυμία του Εσθονού πρωθυπουργού να αναζητήσει η Ουκρανία καταφύγιο κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από τις εδαφικές ανησυχίες, ενώ ο Μπάιντεν δίνει τώρα προτεραιότητα στις δυνατότητες αυτοάμυνας της Ουκρανίας έναντι της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, η ουσία του θέματος έγκειται στην υλική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τον οπλισμό. Η τυπική ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ως προς τη σημασία της.

Ο Μπάιντεν τάσσεται τώρα υπέρ της προμήθειας όπλων ως το κλειδί για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας, καθώς, όπως λέει, στο τέλος η Ουκρανία θα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της μόνη της. Πιστεύει ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με το ΝΑΤΟ να χρησιμεύει απλώς ως προσωρινή υποστήριξη.

Φυσικά, ο Μπάιντεν δεν αποσιωπά τη ρωσική επιθετικότητα στην περιοχή. Προειδοποιεί ότι αν η Ουκρανία καταρρεύσει, άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μπορεί να βρεθούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η μετατόπιση της εστίασης του Μπάιντεν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικές εκτιμήσεις. Φλερτάρει τους ψηφοφόρους που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ, με στόχο να ενισχύσει τη βάση υποστήριξής του ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Παρά τη φήμη του Μπάιντεν για τη σκληρή ρητορική του, δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι η Ουκρανία είχε αντιμετωπιστεί περισσότερο ως σύντροφος στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ παρά ως πλήρες μέλος.

Φαίνεται πως το ΝΑΤΟ θέλει να κρατήσει την Ουκρανία σε απόσταση αναπνοής, σαν να προσκαλεί έναν φίλο σε ένα πάρτι, αλλά δεν τον εισάγει στον εσωτερικό κύκλο. Ορισμένοι παρατηρητές υποψιάζονται ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ αποσκοπεί περισσότερο στην πρόκληση της Ρωσίας παρά στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν βλέπει την Ουκρανία ως πιόνι στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η κατάσταση στην Ουκρανία φαίνεται να είναι τραγική. Η πιθανότητα να αγκαλιαστεί η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ φαίνεται μικρή.

Ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει ήδη ζητήματα νομιμότητας στο εσωτερικό της χώρας. Ενώ αρχικά συγκέντρωσε υποστήριξη τόσο από το κοινό όσο και από τις ελίτ υπό τη σημαία των φιλοδοξιών ένταξης στο ΝΑΤΟ, τώρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες προκλήσεις στο εσωτερικό, καθώς οι υποσχέσεις αυτές χάνουν έδαφος.

Τα σχόλια του Μπάιντεν ρίχνουν φως στην υποκείμενη πολυπλοκότητα της κατάστασης. Οι αλλαγές στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας μπορεί να φανούν σύντομα.

Τα σχόλια του Μπάιντεν χρησιμεύουν ως μια αυστηρή υπενθύμιση ότι η δυτική υποστήριξη έχει τους περιορισμούς της. Η Ουκρανία βρίσκεται παγιδευμένη σε μια διελκυστίνδα μεταξύ μεγάλων δυνάμεων και οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail