Ο Τζέφρι Σακς κατακεραυνώνει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας: «Η μία απολύτως αφελής ιδέα μετά την άλλη»

Ο Jeffrey Sachs, παγκοσμίου φήμης καθηγητής οικονομικών και συγγραφέας μπεστ σέλερ, διηγήθηκε πώς προειδοποίησε ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αποτύχουν. Η δήλωσή του έρχεται την ώρα που ο Daleep Singh, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για τα διεθνή οικονομικά, δήλωσε πως μια μεγάλη ροή ρωσικών όπλων εξακολουθεί να τροφοδοτείται με ηλεκτρονικά εξαρτήματα από εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμαχικών χωρών.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Το ποσοστό του ρωσικού οπλισμού στο πεδίο της μάχης με αμερικανικά ή συμμαχικά επώνυμα εξαρτήματα είναι ανησυχητικά και απαράδεκτα υψηλό», ανέφερε το Bloomberg που επικαλέστηκε τον Singh στις 28 Μαΐου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αγωνιστεί να ανακόψουν τη ροή εξαρτημάτων προς τη Ρωσία και κάλεσαν τις εταιρείες να αποτρέψουν τη χρήση αυτών των εξαρτημάτων στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Οι έλεγχοι των εξαγωγών -οι οποίοι στοχεύουν στη διακίνηση αγαθών και όχι στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές- ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν επειδή οι παραγωγοί δεν διαθέτουν τα μεγάλα εσωτερικά τμήματα συμμόρφωσης που έχουν δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα τις τελευταίες δύο δεκαετίες της πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Βάλτε τη δημιουργικότητα και τους πόρους σας σε λειτουργία, γνωρίστε τους πελάτες σας, γνωρίστε τους πελάτες τους και γνωρίστε τους τελικούς χρήστες. Βεβαιωθείτε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν είναι άθελά τους γρανάζια στο οπλοστάσιο της Ρωσίας", απευθύνθηκε ο σύμβουλος.

Ο Singh, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην εφαρμογή του αρχικού γύρου οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας κατά τις πρώτες ημέρες της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα σχόλιά του ήταν «μια επείγουσα έκκληση για εταιρική υπευθυνότητα».

«Χρειάστηκαν δεκαετίες για να οικοδομηθεί η αρχιτεκτονική των οικονομικών κυρώσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Πρέπει να το κάνουμε αυτό με ταχύτητα δίνης για τις εταιρείες τεχνολογίας και αγαθών", πρόσθεσε.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές σε σχέση με αυτό που πίστευαν οι στρατηγιστές ότι θα πετύχαιναν, και προφανώς όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά ακόμη και στον βιομηχανικό. Μάλιστα, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς τόνισε την ίδια ημέρα με τα σχόλια του Σινγκ ότι οι κυρώσεις ήταν «αρκετά άχρηστες».

«Οι κυρώσεις αποδείχθηκαν αρκετά άχρηστες σε σύγκριση με το μεγαλείο που πίστευαν οι στρατηγιστές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Sachs σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Tucker Carlson, προσθέτοντας πως «ο υπόλοιπος κόσμος δεν πιστεύει πολλά για τις ΗΠΑ. Αυτό που κάνουν, τους φαίνεται ότι είναι μια παράξενη χώρα».

Νωρίτερα τον Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι σαρωτικές δυτικές κυρώσεις δημιούργησαν ευκαιρίες ανάπτυξης για τη ρωσική οικονομία, παρά το γεγονός ότι αρχικά προκάλεσαν κάποια προβλήματα. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 16.000 περιοριστικά μέτρα, καθιστώντας τη Ρωσία την χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.

Ο Sachs αφηγήθηκε πως «μιλούσε με ανώτερους αξιωματούχους όλο αυτό το διάστημα, οι οποίοι απλώς πίστευαν ότι η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί ή δεν μπορεί να αντιταχθεί ή θα παραμεριστεί ή θα γονατίσει από τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις ή θα υποκύψει στα αμερικανικά Himars... Απλά η μία απολύτως αφελής ιδέα μετά την άλλη».

Εξήγησε επίσης πώς η Ρωσία κατάλαβε πώς να φέρνει τάνκερ και να έχει ασφαλιστική κάλυψη και τώρα «βγάζει πολλά λεφτά», ενώ οι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί «δεν κατάλαβαν» την προειδοποίηση του Zbigniew Brzezinski ότι «με κάθε τρόπο, το μόνο πράγμα που ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε είναι να οδηγήσουμε τη Ρωσία και την Κίνα μαζί».

Ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος των ΗΠΑ (FED), έχει υιοθετήσει την προειδοποίηση του Μπρζεζίνσκι και πρόσφατα υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και οι κινεζικές προσπάθειες για την ενίσχυση του γουάν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διεθνή χρήση του δολαρίου ΗΠΑ ως αποθήκη αξίας.

«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τη χρήση του ρενμίνμπι [γιουάν] και ο οικονομικός κατακερματισμός μπορούν να επηρεάσουν τη διεθνή χρήση του δολαρίου, πιο εμφανώς ως αποθήκη αξίας και αντανακλώνται στη χρήση του στα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα», δήλωσε ο Waller.

Το μέλος της FED πρόσθεσε ότι οι αναφερόμενοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ ως μέσου συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του στο εμπόριο, τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές και τις συναλλαγές συναλλάγματος.

Στην πραγματικότητα, οι αμερικανικές κυρώσεις όχι μόνο δεν κατάφεραν να καταρρεύσουν οικονομικά τη Ρωσία και να εμποδίσουν την προμήθεια κρίσιμων προϊόντων, αλλά έγιναν μπούμερανγκ και επιτάχυναν την απο-δολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Με τη Ρωσία να έχει ήδη υποστεί το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας που είχαν οι κυρώσεις κατά τους πρώτους μήνες της θέσπισής τους, δεν υπάρχει καμία νέα κύρωση που μπορεί να εισαχθεί σήμερα και να καταστρέψει οικονομικά τη χώρα.

Ωστόσο, παρά την πραγματικότητα αυτή, η Ουάσινγκτον επιμένει να διατηρεί την επιθετική πολιτική της έναντι της Μόσχας, ακόμη και αν είναι μάταιη.

Και ο Sachs, μιλώντας στον Tucker Carlson, είναι προφανώς απογοητευμένος από αυτή την απερίσκεπτη πολιτική: «Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι το Βιετνάμ. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι την προσπάθεια ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι τη Λιβύη. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι το Αφγανιστάν. Τα κάνουμε θάλασσα ασταμάτητα. Δεν είναι έξυπνο αυτό που κάνουμε».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail