Η ΕΕ αντιμετωπίζει έλλειψη μπακαλιάρου λόγω των ρωσικών κυρώσεων - ηγέτες της βιομηχανίας

pixabay / dendoktoor
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει έλλειψη μπακαλιάρου, βασικού συστατικού που χρησιμοποιείται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα σε ολόκληρη την ήπειρο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS η ένωση της ρωσικής αλιευτικής βιομηχανίας, επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι μειωμένες συγκομιδές και οι περιορισμοί στο εμπόριο με τη Ρωσία, τον κορυφαίο παραγωγό μπακαλιάρου στον κόσμο, έχουν ανεβάσει τις τιμές των προϊόντων, αναγκάζοντας ορισμένες χώρες της ΕΕ να αναζητήσουν φθηνότερες επιλογές, δήλωσε ο Γερμανός Ζβέρεφ, διευθυντής της Πανρωσικής Ένωσης Παραγωγών Ψαριών.

«Παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών, οι καταναλωτές δεν εγκαταλείπουν μαζικά [τον μπακαλιάρο], αν και εν μέρει μεταπηδούν σε φθηνότερα λευκά ψάρια, κυρίως το μαύρο μπακαλιάρο», δήλωσε ο Zverev στο TASS.

Οι επιχειρήσεις επεξεργασίας ψαριών αγωνίζονται επίσης να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες εφοδιασμού, πρότεινε, επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση που εξέδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Η σταθερή ζήτηση εν μέσω μειούμενης προσφοράς έχει δημιουργήσει ανισορροπία στην αγορά, πρόσθεσε ο Zverev.

Η τελευταία έκθεση GLOBEFISH του FAO προειδοποίησε για «δραματική μείωση» των αποθεμάτων μπακαλιάρου του Ατλαντικού φέτος. Η βιομηχανία επεξεργασίας ψαριών έχει επίσης επηρεαστεί από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Η απαγόρευση του εμπορίου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιβαρύνει τους Ευρωπαίους μεταποιητές. Απλώς δεν παίρνουν αρκετή πρώτη ύλη", αναφέρεται στη δημοσίευση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail