Νέα δημοσκόπηση δείχνει τη δυσκολία του Μπάιντεν να διατηρήσει την ψήφο των Λατίνων

Η έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία QR για λογαριασμό της ομάδας Voto Latino - η οποία προωθεί την υποψηφιότητα του Μπάιντεν για επανεκλογή - επιβεβαιώνει τη μείωση της υποστήριξης της ισπανόφωνης κοινότητας προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει μπροστά στην πρόθεση ψήφου εντός αυτής της ομάδας έναντι του αντιπάλου του, του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ. Πέρα από την ψήφο των Λατίνων, ο πρώην πρόεδρος προηγείται του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός πως αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, οι οποίες, όπως λέει, έχουν πολιτικά κίνητρα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα El País, ο Μπάιντεν θα λάβει το 59% των ψήφων των Λατίνων στις πολιτείες Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Τέξας και Πενσιλβάνια, ενώ ο Τραμπ θα φτάσει το 39% της υποστήριξης. Ωστόσο, η υποστήριξη προς τον σημερινό πρόεδρο και υποψήφιο των Δημοκρατικών πέφτει στο 47% όταν οι ερωτηθέντες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ άλλων υποψηφίων για την προεδρία πέραν του Τραμπ, όπως ο λεγόμενος αντικαθεστωτικός ανεξάρτητος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, ο οποίος λαμβάνει το 12% της υποστήριξης. Ακολουθεί ο αφροαμερικανός ακτιβιστής Cornel West, με 3%, και ο υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος Jill Stein, με 2%, ενώ το 1% δηλώνει πως δεν γνωρίζει ποιον θα ψήφιζε.

Σε αυτό το σενάριο, ο Τραμπ επηρεάζεται λιγότερο από τον Μπάιντεν και η πρόθεση ψήφου του πέφτει μόλις στο 34%.

"Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μια σημαντική μετατόπιση προς τα δεξιά μεταξύ των Λατίνων ψηφοφόρων. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί που είναι απογοητευμένοι από το δικομματικό σύστημα και σκέφτονται σοβαρά να ψηφίσουν ένα τρίτο κόμμα", δήλωσε η πρόεδρος της Voto Latino María Teresa Kumar, σύμφωνα με την El País.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι νεότεροι άνθρωποι και εντός του λατινοαμερικάνικου εκλογικού σώματος είναι οι πιο διατεθειμένοι να γυρίσουν την πλάτη στον Μπάιντεν και να εξετάσουν άλλες επιλογές, μια ριζική αλλαγή αν αναλογιστεί κανείς τη συντριπτική προτίμηση των Δημοκρατικών μεταξύ των ισπανόφωνων τις τελευταίες δεκαετίες. Ο λόγος αυτής της απώλειας υποστήριξης, εξήγησε ο Kumar στην El País, είναι το πλεονέκτημα που έχει ο Trump έναντι του Biden στην αντίληψη της διαχείρισης της οικονομίας, ένα ζήτημα που θα είναι καθοριστικό σε αυτές τις εκλογές, σε ένα πλαίσιο αύξησης του κόστους ζωής και του πληθωρισμού. Οι ψηφοφόροι δηλώνουν στη δημοσκόπηση ότι η οικονομία θα είναι το κύριο θέμα τους κατά την επιλογή του υποψηφίου.

"Είναι αδύνατο να υπερβάλει κανείς για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και της οικονομίας στο ισπανόφωνο εκλογικό σώμα", αναφέρει η έρευνα. Περισσότερο από το 35% των νέων Λατίνων δηλώνουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση για κρατική βοήθεια τον τελευταίο χρόνο και το 52% παραδέχεται ότι χρειάστηκε να αναβάλει την αγορά σπιτιού ή αυτοκινήτου", αναφέρει το άρθρο.

Το σημείωμα επισημαίνει επίσης ένα άλλο πρόβλημα για την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών: την πιθανή αποχή των Λατινοαμερικανών ψηφοφόρων, ενός εκλογικού σώματος που αποτελείται από εκατομμύρια πολίτες και που αποτελεί κλειδί για όποιον επιδιώξει να επικρατήσει στις εκλογές. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο το 37% των ισπανόφωνων δήλωσαν πως είναι ενθουσιώδεις για να ψηφίσουν, ένα συναίσθημα που είναι μεγαλύτερο μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων από ό,τι των Δημοκρατικών, ένα κόμμα που πρόσφατα κατέγραψε επίσης μια απότομη πτώση της υποστήριξης μεταξύ άλλων ομάδων, όπως οι νέοι, οι Αραβοαμερικανοί και οι προοδευτικοί, λόγω της υποστήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Μια δημοσκόπηση του CBS/YouGov διαπίστωσε ότι το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η οικονομία θα είναι σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει την ψήφο τους, καθιστώντας την ως το νούμερο 1 θέμα, με τον πληθωρισμό να ακολουθεί με 75% και τη δημοκρατία με 74%. Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των δυνητικών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ δήλωσε πως η ποινική καταδίκη του Τραμπ δεν αποτελεί παράγοντα για το πώς θα ψήφιζαν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος νυν ή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορία που καταδικάστηκε για έγκλημα, αφού στις 30 Μαΐου οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο σε 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, με τον δισεκατομμυριούχο να κατηγορεί τις κατηγορίες ως ένα πολιτικά υποκινούμενο "κυνήγι μαγισσών" που αποσκοπούσε να εμποδίσει τις πιθανότητές του να κερδίσει την κούρσα του Νοεμβρίου.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δίνει τόσο μικρή σημασία στις ποινικές κατηγορίες, όταν η οικονομική πολιτική του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της σπατάλης δεκάδων δισεκατομμυρίων που εστάλησαν στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε μια μοναδική στη ζωή του κρίση κόστους ζωής. Υπό την εποπτεία του Μπάιντεν, το χρέος των πιστωτικών καρτών έχει φτάσει στο ποσό ρεκόρ των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με το 60% των Αμερικανών να ζει πλέον από επιταγή σε επιταγή.

Με μια τέτοια πτώση στην ποιότητα ζωής που έχουν βιώσει οι Αμερικανοί, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί υπάρχει μεγάλη λαχτάρα για την επιστροφή του Τραμπ και γιατί όλο και περισσότεροι γυρίζουν την πλάτη στον Μπάιντεν. Αυτό αποτυπώνεται στο ίδιο το γεγονός πως ούτε καν οι ποινικές κατηγορίες δεν μπορούν να αποδυναμώσουν τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις στο πλαίσιο της μεγάλης αδυναμίας να αντέξουν οικονομικά τα απαραίτητα, όπως το φαγητό και η στέγαση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail