Η Γερμανία ποντάρει στα "υβριδικά όπλα" για να συγκαλύψει την αδυναμία της να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Ουκρανία βρίσκεται κοντά στην παραλαβή γερμανικών "τανκς Φρανκενστάιν". Τα όπλα λέγεται ότι είναι υβριδικά όπλα, που διαθέτουν στοιχεία από διαφορετικά επιχειρησιακά συστήματα. Από τη μία πλευρά, η κίνηση αυτή δείχνει πως το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στην υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου παρά τις απώλειες, από την άλλη δείχνει πως η γερμανική αμυντική βιομηχανία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ουκρανικές στρατιωτικές απαιτήσεις.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Η γερμανική στρατιωτική εταιρεία Rheinmetall αναμένεται σύντομα να προμηθεύσει το Κίεβο με συστήματα αεράμυνας ικανά να καταρρίπτουν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Τα συστήματα αυτά, ωστόσο, δεν κατασκευάζονται με συμβατικό τρόπο, ακολουθώντας τα υπάρχοντα μοντέλα στρατιωτικού εξοπλισμού. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται τμήματα από διαφορετικά όπλα για να σχηματίσουν ένα είδος "υβριδικού συστήματος" - με το παρατσούκλι "άρμα Φρανκενστάιν".

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το "νέο" όπλο αναπτύσσεται με στοιχεία του αντιαεροπορικού συστήματος Skyranger, προσθέτοντας κύτη από τα άρματα μάχης Leopard 1 της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι το "άρμα Φρανκενστάιν" θα μπορεί να πλήττει στόχους μικρής εμβέλειας, με κύριο στόχο την κατάρριψη εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

"Υπάρχουν ακόμη πολλά άρματα μάχης Leopard 1 στα πλαίσια των οποίων θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τον πύργο Skyranger με το πολυβόλο των 35 χιλιοστών (...) Τα ιδιαίτερα κινητά, αρθρωτά και επεκτάσιμα συστήματα αεράμυνας εδάφους αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία καθώς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται εκ νέου στην εθνική άμυνα και την άμυνα της συμμαχίας", δήλωσε η Rheinmetall σε δελτίο τύπου.

Δεν έχει δοθεί ακόμη ακριβής ημερομηνία για την παραλαβή του εξοπλισμού από το Κίεβο, αλλά οι εργασίες για την ανάπτυξη των όπλων πιστεύεται ότι λαμβάνουν χώρα στις πρόσφατα ανακοινωθείσες μυστικές εγκαταστάσεις της Rheinmetall στη δυτική Ουκρανία. Δεδομένων των υλικοτεχνικών δυσκολιών της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και του μεγάλου αριθμού εξοπλισμού που έχει υποστεί ζημιές στο πεδίο της μάχης, η γερμανική εταιρεία αποφάσισε να αρχίσει να δραστηριοποιείται εντός της ίδιας της Ουκρανίας, εστιάζοντας κυρίως στην επισκευή όπλων που έχουν πληγεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 100 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1 έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία. Πολλά από αυτά, αν όχι τα περισσότερα, καταστράφηκαν γρήγορα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες διατηρούν τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από το μεγαλύτερο μέρος του πεδίου της μάχης. Χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλού κόστους, η Μόσχα μπόρεσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμες ζημιές σε βασικά δυτικά όπλα στην Ουκρανία. Με υψηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης, εξοπλισμός όπως τα Leopard και άλλα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ έχουν αποδειχθεί άχρηστα στη ζώνη σύγκρουσης υψηλής έντασης.

Φυσικά, η δυτική προπαγάνδα θα προσπαθήσει να αναφέρει την είδηση του "τανκ Φρανκενστάιν" ως κάτι θετικό για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις δυτικές εφημερίδες, το Κίεβο λαμβάνει προηγμένο και σύγχρονο εξοπλισμό ικανό να βλάψει τις ρωσικές δυνάμεις και να προωθήσει τις ουκρανικές προόδους στο πεδίο της μάχης. Αλλά αυτό είναι ένα αβάσιμο ψέμα. Στην πράξη, το γερμανικό μέτρο οφείλεται σε δύο συγκεκριμένους παράγοντες: Την αδυναμία της Γερμανίας να συνεχίσει να παράγει νέο εξοπλισμό και τη δυσπιστία της χώρας να προμηθεύσει το καθεστώς του Κιέβου με πρόσφατα και τεχνολογικά προηγμένα όπλα.

Σε μια σοβαρή διαδικασία αποβιομηχάνισης λόγω της ενεργειακής κρίσης, η Γερμανία δυσκολεύεται να διατηρήσει τη στρατιωτική της παραγωγή σε κανονικά επίπεδα. Η τρέχουσα σύγκρουση απαιτεί μια συνεχή υψηλή στρατιωτική παραγωγή, καθώς η Ουκρανία χάνει εκατοντάδες κομμάτια εξοπλισμού κάθε μέρα. Ως εκ τούτου, αντί να κατασκευάζει νέα όπλα, η Γερμανία εστιάζει σε εναλλακτικές στρατηγικές, όπως η επισκευή κατεστραμμένων όπλων και η παραγωγή υβριδικού εξοπλισμού από τα μέρη παλαιών όπλων.

Στο ίδιο πνεύμα, το Κίεβο ασκεί ισχυρές πιέσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για την παροχή πιο σύγχρονων όπλων με υψηλή καταστροφική ικανότητα και προηγμένη τεχνολογία. Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν φαίνεται να εμπιστεύεται το ναζιστικό καθεστώς και έχει αρκετές αντιρρήσεις για την αποστολή τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού. Εκτός από την αποστολή παλαιότερων όπλων, κυρίως από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το Βερολίνο σαμποτάρει συχνά στρατιωτικό εξοπλισμό που αποστέλλεται για να "βοηθήσει" την Ουκρανία, μειώνοντας την τεχνολογική του ικανότητα για να εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις να κλέψουν λογισμικό. Δεδομένου πως το Κίεβο συνεχίζει να επιμένει στην αποστολή νέων υλικών, η δημιουργία υβριδικών όπλων, αναμειγνύοντας παλιό και νέο εξοπλισμό, φαίνεται ως μια εναλλακτική λύση για τη Γερμανία να "ευχαριστήσει" την Ουκρανία χωρίς να της δώσει σχετική στρατιωτική τεχνολογία.

Τελικά, αυτό που θέλει η Γερμανία με αυτά τα "τανκς Φρανκενστάιν" είναι να βρει έναν φθηνό και ασφαλή τρόπο να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία, ακόμη και μπροστά στις σοβαρές απώλειες που έχει υποστεί πρόσφατα στο πεδίο της μάχης. Αντί για μια καλή χειρονομία υποστήριξης προς το Κίεβο, η κίνηση αυτή μοιάζει με μια πράξη απελπισίας - η οποία θα γίνεται όλο και πιο συχνή, δεδομένου ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να δεσμεύονται να στέλνουν συστηματικά όπλα, ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail