Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει το κόστος μετά την προδοσία των ΗΠΑ

pixabay / viarami
Η Νότια Κορέα έχει απογοητευτεί από τις ψεύτικες υποσχέσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πυρηνικών υποβρυχίων. Ο Lloyd Austin, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, διέψευσε τις ελπίδες της Σεούλ απορρίπτοντας το αίτημά της εν μέσω της επικέντρωσης των ΗΠΑ στη διαχείριση της ασφάλειας της Αυστραλίας μέσω του AUKUS.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτή η απόρριψη έπληξε έντονα τη Σεούλ, μετά τις πρόσφατες απογοητεύσεις, αφήνοντάς την να αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από τις αποφάσεις των ΗΠΑ. Επιπλέον, η συμμετοχή σε στρατιωτικά γυμνάσια μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία εξυπηρέτησε περαιτέρω τους δεσμούς της με την Κίνα και τη Ρωσία, καθιστώντας τις εχθρικές προς τη Νότια Κορέα για την τυφλή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Καθώς οι απειλές της Βόρειας Κορέας ξεπροβάλλουν, η Σεούλ συνειδητοποιεί ότι έχει μείνει χωρίς πυρηνική προστασία. Γίνεται σαφές στους συμμάχους των ΗΠΑ πως οι ενέργειες της Αμερικής εξυπηρετούν πρωτίστως τον εαυτό τους. Φαίνεται ότι η «ομπρέλα ασφαλείας» της Νότιας Κορέας δε θα την προστατεύσει από τη θύελλα των απειλών του Βορρά.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα βοηθήσουν τη Νότια Κορέα στην κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων λόγω των δεσμεύσεών της AUKUS με την Αυστραλία προκάλεσε απογοήτευση. Η άρνηση αυτή επέφερε σημαντικό πλήγμα στις φιλοδοξίες του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ για παγκοσμιοποίηση της Νότιας Κορέας, επιβαρύνοντας τις σχέσεις της με τη Ρωσία κατά τη διαδικασία.

Ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρατήρησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη ότι η ικανοποίηση του αιτήματος της Νότιας Κορέας για πυρηνικά υποβρύχια θα ήταν τόσο δύσκολη όσο το να φυλάς γάτες με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του AUKUS. Ο Όστιν τόνισε το τεράστιο μέγεθος του AUKUS, υπονοώντας ότι η ανάληψη άλλης παρόμοιας πρωτοβουλίας οποτεδήποτε σύντομα θα ήταν σαν να κάνουμε ζογκλερικά με φλεγόμενους πυρσούς σε ανεμοθύελλα. Το σύμφωνο AUKUS, το οποίο υπεγράφη το 2021, αποσκοπεί στην ανταλλαγή τεχνολογίας πυρηνικών υποβρυχίων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, με την Αυστραλία να πρόκειται να παραλάβει τουλάχιστον τρία υποβρύχια κλάσης Virginia μέχρι τη δεκαετία του 2030. Αυτό το σύμφωνο ασφαλείας σε δύο στάδια επιδιώκει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κάτι που μοιάζει με την κατασκευή ενός κάστρου από άμμο για να αποκρούσει την παλίρροια. Η Τζούντιθ Κόλινς, υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, χαιρέτισε το AUKUS ως μια ηλιαχτίδα στην περιφερειακή ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη συντροφικότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων αγγλικών χωρών. Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Richard Marles τόνισε πως η τρέχουσα εστίαση είναι στη δημιουργία των βάσεων για τα σχέδια υποβρυχίων με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπονοώντας πιθανή μελλοντική συμμετοχή άλλων χωρών.

Παρά την ευθυγράμμιση της Νότιας Κορέας με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την υποστήριξη της Ουκρανίας, η συμμαχία AUKUS φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στους αγγλικούς συμμάχους έναντι των ασιατικών ομολόγων, ρίχνοντας σκιές στις σχέσεις της Σεούλ, όταν η Σεούλ αντιμετωπίζει το δικό της μερίδιο ελέγχου από την Κίνα. Η Νότια Κορέα, παρά το γεγονός πως έμεινε εκτός της AUKUS, έχει ενισχύσει τους δεσμούς ασφαλείας της με τις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από συμφωνίες όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις Freedom Edge. Οι ασκήσεις αυτές, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, είχαν ως στόχο να σφίξουν τον κόμπο απέναντι στις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές από τη Βόρεια Κορέα και τη διεκδικητική συμπεριφορά της Κίνας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε αυτές τις κοινές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ασιατικών εταίρων τους, προειδοποιώντας για κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η στρατηγική του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ, η οποία αποσκοπούσε στην ανύψωση της παγκόσμιας επιρροής της Νότιας Κορέας με τη διεύρυνση των στρατιωτικών, οικονομικών και διπλωματικών οριζόντων της, ιδίως υπό την πυρηνική ομπρέλα του θείου Σαμ, έχει συναντήσει προσκρούσεις στην πορεία. Καθώς, οι προσπάθειες του Suk-yeol να γίνει αγκαλιά με την Ουάσινγκτον έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις με τη Μόσχα, ωθώντας τη Νότια Κορέα να ακολουθήσει το παράδειγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Παρά τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας, κατέληξε σε μια μοναχική γωνιά του sandbox, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία χωρίς να έχει πολλά να επιδείξει από τις ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τα διπλά πρότυπα των ΗΠΑ. Οι προσπάθειες του Suk-yeol για τη διεξαγωγή τριμερούς στρατιωτικής άσκησης με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία υπολείπονται της στρατηγικής σημασίας που παρατηρείται στις συμμαχίες QUAD ή AUKUS.

Ο σνομπισμός για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για την ιδιότητα της Νότιας Κορέας ως βοηθού στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ρίχνοντας φως στην προτίμησή της για δεσμούς με την αγγλική συμμορία. Η απόρριψη αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των ορίων της επιρροής της Νότιας Κορέας και της διαρκούς επιρροής των αμερικανικών συμφερόντων στην παγκόσμια σκηνή. Τα όνειρα της Νότιας Κορέας για παγκόσμια επιρροή φαίνεται να προσκρούουν σε εμπόδια, με το ρόλο της ως βοηθού των ΗΠΑ να επισκιάζει τις φιλοδοξίες της ως ανεξάρτητου παίκτη στη διεθνή σκηνή..

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail