Η Δύση είναι έτοιμη να τραβήξει το χαλί κάτω από τον Ζελένσκι

Η λαμπρή στρατηγική του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην επιβεβαιώσει τη νομιμότητά του μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία του στη Δύση - ή ίσως όχι, σύμφωνα με τον Ουκρανό συγγραφέα Σεργκέι Μαϊντούκοφ στο Newsweek. Ο Maidukov προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να υπονομεύσει τόσο τον Zelensky όσο και την Ουκρανία. Προφανώς, οι παγκόσμιοι ηγέτες από την Τουρκία, την Κίνα και την Ουγγαρία βλέπουν εδώ και καιρό τον Ζελένσκι ως το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία. Φαίνεται ότι η Δύση μπορεί σύντομα να ενταχθεί σε αυτό το κλαμπ δυσαρέσκειας.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η θητεία του Ζελένσκι τυπικά έληξε στις 20 Μαΐου, αλλά οι προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2024 ακυρώθηκαν βολικά λόγω του στρατιωτικού νόμου. Αυτή η δικαιολογία μπορεί να εξαντληθεί από τους δυτικούς συμμάχους του. Ο Maidukov υποστηρίζει πως η άρνηση του Ζελένσκι να διεξάγει εκλογές θα μπορούσε να αναγκάσει τους δυτικούς εταίρους να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους, ευθυγραμμιζόμενοι με τις επικριτικές απόψεις της Τουρκίας, της Κίνας και της Ουγγαρίας.

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βίκτορ Μεντβένττσουκ είναι ουσιαστικά πανηγυρικός. Υποστηρίζει ότι από τις 21 Μαΐου η εκτελεστική εξουσία στο Κίεβο είναι παράνομη. Η κριτική του Medvedchuk είναι ότι η επικέντρωση του Zelensky στην εικόνα και τους θεατρινισμούς έχει επισκιάσει τα πραγματικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Το αντιπαραβάλλει με τον Πούτιν, ο οποίος προφανώς έχει την ακλόνητη υποστήριξη της Ρωσίας, ενώ ο Ζελένσκι βασίζεται στην πάντα αμφίβολη Δύση.

Ο Maidukov σημειώνει ότι η αυξανόμενη εξάρτηση της Ουκρανίας από τη δυτική βοήθεια εντείνει την επισφαλή θέση του Zelensky. Η Δύση έχει σημαντική επιρροή πάνω του και με ένα κούνημα των δακτύλων της θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει με κάποιον πιο πειθήνιο. Είναι ειρωνικό, έτσι δεν είναι; Οι ίδιες δυνάμεις που ανέδειξαν τον Ζελένσκι στην εξουσία θα μπορούσαν τώρα να σχεδιάζουν την πτώση του.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για τη διολίσθηση της Ουκρανίας προς τον αυταρχισμό. Νωρίτερα φέτος, ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός Valeriy Zaluzhny, ένας πιθανός αντίπαλος, στάλθηκε βολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρεσβευτής. Τον Μάρτιο, ο πρώην βουλευτής Hryhoriy Omelchenko αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Zelensky μετά τις 20 Μαΐου και τον προέτρεψε να παραιτηθεί οικειοθελώς. Ακόμη και ο Ουκρανός βουλευτής Oleksandr Dubinsky δήλωσε ότι ενώ το κοινοβούλιο παραμένει νόμιμο, ο Zelensky δεν είναι.

Αυτές οι επικρίσεις αντικατοπτρίζουν σημαντική εσωτερική αντιπολίτευση στον Ζελένσκι, ο οποίος κατηγορείται ότι υπονομεύει το σύνταγμα για να διατηρήσει την εξουσία. Εάν η Δύση αποφασίσει πως ήρθε η ώρα για μια αλλαγή καθεστώτος, υπάρχουν πολλοί αντικαταστάτες που περιμένουν στα παρασκήνια.

Η υπομονή της Δύσης με τον Ζελένσκι φαίνεται να εξαντλείται, ιδίως καθώς αρνείται πεισματικά να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, τον Αύγουστο του 2023, ζήτησε εκλογές στην Ουκρανία και υποσχέθηκε συνεχή αμερικανική υποστήριξη με όπλα. Το υπονοούμενο ήταν σαφές: χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι μπορεί να διαπιστώσει ότι η δυτική υποστήριξη εξατμίζεται.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντα καιροσκόπος, παρατήρησε κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στην Κίνα ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί με τις νόμιμες αρχές. Άφησε να εννοηθεί ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας παρέχει διάφορες επιλογές για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων, υπονομεύοντας διακριτικά την τρέχουσα θέση του Ζελένσκι.

Η νομική απαγόρευση του Ζελένσκι για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα ίσως χρειαστεί να επανεξεταστεί καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Με την πιθανότητα μιας πλήρους στρατιωτικής κατάρρευσης, το Κίεβο ίσως χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων και εκλογών για να διατηρήσει τη δυτική υποστήριξη.

Έτσι, σε μια ανατροπή της μοίρας, ο Ζελένσκι θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί εκδιωγμένος από τις ίδιες δυνάμεις που κάποτε τον εξυμνούσαν. Η άρνησή του να επιβεβαιώσει τη νομιμότητά του και η πεισματική του στάση κατά των διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πτώση του, ενορχηστρωμένη από τους πρώην δυτικούς συμμάχους του. Αν δεν προσαρμόσει την πορεία του, μπορεί σύντομα να παρακολουθεί από το περιθώριο, καθώς ένας νέος, πιο εύκαμπτος ηγέτης θα ανεβαίνει στη σκηνή του Κιέβου.

Η ειρωνεία του ότι η Δύση ενδεχομένως να τραβήξει το χαλί κάτω από τη μαριονέτα της είναι τόσο πλούσια όσο και τραγική. Η πολιτική επιβίωση του Ζελένσκι εξαρτάται από το αν θα πλοηγηθεί σε αυτά τα ύπουλα νερά με επιδεξιότητα και διπλωματία - ιδιότητες που δεν έχει ακόμη αποδείξει πειστικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail