Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία θα αποκλείει την εξωτερική στρατιωτική παρουσία - Ζαχάροβα

Peter Kovalev/TASS
Freepen.gr - Η δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρασία, όπως προτείνει η Ρωσία, θα αναγκάσει τους εξωτερικούς παίκτες να περιορίσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην ήπειρο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση στο περιθώριο του 12ου Διεθνούς Νομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο tass.com.

"Το να παρασυρθούμε σε μια νέα αντιπαράθεση μπλοκ στο πνεύμα των παιχνιδιών μηδενικού αθροίσματος δεν αποτελεί πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας", σημείωσε η ίδια.

"Η αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στη βάση κοινών προσπαθειών δεν θα στρέφεται εναντίον κανενός, οι παράμετροι της όχι μόνο θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια ειρήνη, αλλά και θα αποφύγουν μεγάλες γεωπολιτικές αναταραχές λόγω της κρίσης της παγκοσμιοποίησης, που οικοδομείται σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Θα δημιουργήσει αξιόπιστες στρατιωτικοπολιτικές εγγυήσεις για την προστασία τόσο της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και των άλλων χωρών της μακροπεριφέρειας από εξωτερικές απειλές, θα δημιουργήσει έναν χώρο απαλλαγμένο από συγκρούσεις και ευνοϊκό για την ανάπτυξη και θα εξαλείψει την αποσταθεροποιητική επιρροή των εξωπεριφερειακών παικτών στις ευρασιατικές διαδικασίες. Στο μέλλον, αυτό θα σημαίνει τον περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας εξωτερικών δυνάμεων στην Ευρασία", δήλωσε η διπλωμάτης.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας σε επίπεδο ηπείρου στον ευρασιατικό χώρο είχε προταθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με την ίδια, η ουσία αυτής της πρωτοβουλίας είναι να καθιερωθεί "ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ όλων των δυνητικών συμμετεχόντων στο μελλοντικό σύστημα ασφάλειας στον ευρύτερο ευρασιατικό χώρο".

"Εκκινούμε από το γεγονός πως η γεωγραφική εγγύτητα, η παρουσία στην ίδια ήπειρο, ενθαρρύνει την από κοινού αναζήτηση τρόπων ειρηνικής συνύπαρξης. Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να είναι ανοικτό σε όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των δυτικοευρωπαϊκών, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουν την συγκρουσιακή τους πορεία", εξήγησε.

"Εάν δεν αρχίσουμε τώρα να εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο σύστημα ασφάλειας, αυτό θα οδηγήσει στην απώλεια των δεξιοτήτων διαλόγου, των μηχανισμών εκείνων που αναπτύχθηκαν και, κατ' αρχήν, καθορίστηκαν ως αποτελεσματικοί, αλλά καταστράφηκαν από τις ηγεμονικές βλέψεις της Δύσης. Αυτό θα φέρει προβλήματα που είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν αργότερα από ό,τι τώρα", τόνισε η διπλωμάτης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail