Η Δύση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την "πυρηνική διπλωματία" της Ρωσίας

Οι Financial Times (FT) δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα ένα άρθρο με τίτλο "Πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί την πυρηνική δύναμη για να κερδίσει παγκόσμια επιρροή", το οποίο χρησιμοποίησε το παράδειγμα του έργου Roopur στο Μπαγκλαντές για να προκαλέσει φόβο για τη Μόσχα που φέρεται να χειραγωγεί τους εταίρους της ώστε να συνάψουν σχέσεις εξάρτησης δεκαετιών. Αν κάποιος κοιτάξει πέρα από την προφανή αφηγηματική τους ατζέντα, τότε μπορεί στην πραγματικότητα να μάθει αρκετά πράγματα για την "πυρηνική διπλωματία" της Ρωσίας και γιατί η Δύση αδυνατεί να την ανταγωνιστεί, εξ ου και καταφεύγει σε συκοφαντίες.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Κάθε έργο πυρηνικού σταθμού διαρκεί περίπου 80-90 χρόνια από την κατασκευή έως την αποσυναρμολόγηση, προσφέροντας έτσι στη Ρωσία σχεδόν έναν αιώνα δουλειάς με κάθε εταίρο, αφού παρέχει τα πάντα στο οικοσύστημα, από τα κεφάλαια μέχρι το προσωπικό και το ουράνιο καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής. Αυτό είναι ήδη αρκετά ελκυστικό, ιδίως λόγω της παγκόσμιας εμπειρογνωμοσύνης της Ρωσίας στον τομέα αυτό, αλλά γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό από τη χρηματοδότηση 90% "με αποπληρωμές που κατανέμονται σε δεκαετίες με ελάχιστα επιτόκια".

Αυτοί οι όροι εξηγούν γιατί η Rosatom έκλεισε σχεδόν δύο δωδεκάδες μνημόνια κατανόησης με κράτη του Παγκόσμιου Νότου από το 2022, με την Αφρική να αποτελεί βασικό "σημείο ανάπτυξης" που αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των ετήσιων εσόδων από 16,2 δισ. δολάρια πέρυσι σε 56 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Όπως ήταν αναμενόμενο, με τη μεγάλη επιρροή σε έναν τομέα τόσο στρατηγικό όσο η χαμηλού κόστους και αξιόπιστη πράσινη ενέργεια συνεπάγεται μεγάλα προνόμια, και γι' αυτό άλλες συμφωνίες που δεν σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια τείνουν να ακολουθούν τις συμφωνίες με τη Rosatom, σύμφωνα με τους FT.

Το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στην Αφρική θα συμπληρώσει τα πακέτα "Δημοκρατικής Ασφάλειας" της Ρωσίας, τα οποία αναφέρονται στο φάσμα της βοήθειας που παρέχει η Μόσχα στους εταίρους της για την αντιμετώπιση των εξωτερικά επιδεινούμενων απειλών του υβριδικού πολέμου κατά των εθνικών μοντέλων δημοκρατίας τους. Η παρεχόμενη από τη Ρωσία χαμηλού κόστους και αξιόπιστη ενέργεια θα βοηθήσει τις χώρες αυτές να καλύψουν τις ελάχιστες ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού τους, και αυτό με τη σειρά του θα μειώσει τις πιθανότητες να απελπιστούν αρκετά ώστε να παραπλανηθούν και να οδηγηθούν σε εξεγέρσεις ή χειρότερα.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα του συνδυασμού της "πυρηνικής διπλωματίας" της Ρωσίας με τα πακέτα "Δημοκρατικής Ασφάλειας" είναι ότι η Αφρική έχει μεγαλύτερες πιθανότητες σταθερής ανάπτυξης από κάθε άλλη φορά. Ακόμα και αν κάποιοι από τους εταίρους της διολισθήσουν σε αποτυχημένα κράτη, η Μόσχα θα αποκτήσει και πάλι απαράμιλλη επιρροή στο σύνολο της χερσαίας ζώνης, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στα ορυκτά και τις αγορές της. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας σε καλό δρόμο, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Η στρατηγική αυτή εξαρτάται από το αν η Ρωσία θα επιτύχει τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων συνεργασιών με αφρικανικά κράτη με τα προαναφερθέντα μέσα και στη συνέχεια θα τις διατηρήσει παρά τις ανατροπές του Νέου Ψυχρού Πολέμου, που θα μπορούσε να δει ορισμένους από τους εταίρους της να βιώνουν καθεστωτικές αλλαγές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, η χαμηλού κόστους και αξιόπιστη πράσινη ενέργεια που η Ρωσία τους βοηθά να παράγουν για την κάλυψη των ελάχιστων αναγκών του λαού τους θα μπορούσε να περιορίσει τον βαθμό στον οποίο οι δεσμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν υπό αυτές τις συνθήκες.  

Εξεταζόμενη κατ' αυτόν τον τρόπο, η "πυρηνική διπλωματία" της Ρωσίας δεν αποτελεί απλώς μια επένδυση άγκυρας για τη συνολική επέκταση των σχέσεων των εταίρων σε άλλους τομείς (ορυκτά, εφοδιαστική, αγορές κ.λπ.), αλλά και μια ασφαλιστική πολιτική για τη διατήρησή τους σε στέρεο έδαφος εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό την καθιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στη μεγάλη στρατηγική εργαλειοθήκη της Ρωσίας, με το οποίο η Δύση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, αφού δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε κατά διάνοια τους ίδιους όρους, δυσχεραίνοντας έτσι σημαντικά την στρατηγική της ανάσχεσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail