Αποτέλεσμα της ευρωκάλπης: Η Γαλλία προχωρά σε πρόωρες εκλογές

LUDΟVΙC ΜΑRIN | ΑFΡ
Οι πρόσφατες εκλογές της ΕΕ αναστάτωσαν αρκετά το πολιτικό σκηνικό στα κράτη μέλη, προκαλώντας τριγμούς στους κόλπους της εξουσίας. Ως απάντηση στις αποτυχίες του, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ηγέτης της Γαλλίας, αποφάσισε να ταρακουνήσει τα πράγματα διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, όπου οι ηγέτες εκλέγονται απευθείας.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά οι ειδικοί ψιθυρίζουν για έναν πυρετό της δεξιάς που μπορεί να κάνει την προσπάθεια επανεκλογής του Μακρόν λίγο πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, εν μέσω των μουρμούρων, η Μαρίν Λεπέν, του Εθνικού Συναγερμού, χαιρέτισε αυτή την κίνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα της είναι πανέτοιμο να χτυπήσει την εκστρατεία και τη διακυβέρνηση. Η απόφαση του Μακρόν μοιάζει με μια τολμηρή σκακιστική κίνηση σε ένα παιχνίδι με υψηλά στοιχήματα, προσπαθώντας να συμβαδίσει με το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο.

Καθώς η πλοκή πυκνώνει και η αυλαία ανοίγει σε αυτό το πολιτικό θέατρο, είναι σαφές πως οι ηγέτες πρέπει να παραμείνουν συντονισμένοι σε αυτό που θέλει ο λαός και να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν στις εξελίξεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια απροσδόκητη ανακοίνωση την Κυριακή, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου. Ο Μακρόν, έχοντας εξασφαλίσει την επανεκλογή του το 2022 θα δει το τέλος της θητείας του το 2027.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, ο Μακρόν παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των βουλευτικών εκλογών, που προβλέπεται να ξεκινήσουν με τον πρώτο γύρο που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, για να τον διαδεχθεί ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.

Η απόφαση για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης προέκυψε εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τον Ιορδάνη Μπαρδέλα, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», μετά τις αξιοσημείωτες επιτυχίες του στις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Γαλλία. Ο «Εθνικός Συναγερμός» εκτοξεύτηκε μπροστά στις κάλπες, κατέχοντας προβάδισμα 32%, ξεπερνώντας κατάφωρα το κόμμα «Αναγέννηση» του Μακρόν, το οποίο έμεινε πίσω με 15,4% στις ευρωεκλογές. Αυτή η σημαντική διαφορά στην εκλογική υποστήριξη υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για τον Μακρόν να αντιμετωπίσει τη μεταβαλλόμενη πολιτική δυναμική και να εξετάσει την προοπτική νέων εντολών. Καθώς η επιρροή του Μπαρντέλα αυξήθηκε και το κοινό αίσθημα ταλαντεύτηκε, ο Μακρόν αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση για να πλοηγηθεί στο μεταβαλλόμενο ρεύμα της γαλλικής πολιτικής.

Η στάση του Μπαρντέλα απέναντι στον Μακρόν σχετικά με τις προμήθειες ευρωπαϊκών πυραύλων στην Ουκρανία υπογραμμίζει τις διαφορετικές απόψεις εντός της γαλλικής πολιτικής. Ο Bardella αποδοκίμασε έντονα την προσπάθεια του Μακρόν να στείλει γαλλικά στρατεύματα στο έδαφος, δηλώνοντας την αντίθεσή του σε μια τέτοια κίνηση, καθώς ο Μακρόν προσπαθεί να κατευνάσει τους Ουκρανούς και τη Δύση. Επιπλέον, εξέφρασε τη θέση του κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η Μαρίν Λεπέν, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού και νυν επικεφαλής του κοινοβουλίου, χαιρέτισε την απόφαση του Μακρόν, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να αναλάβει τη διακυβέρνηση αν της το αναθέσει ο γαλλικός λαός. Η Λε Πεν διατύπωσε τη δέσμευση του κόμματός της να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η αγοραστική δύναμη και η βιομηχανική αναζωογόνηση, η οποία αποτελεί μείζον ζήτημα για τη γαλλική νεολαία.

Η προοπτική πρόωρων εκλογών εισάγει αβεβαιότητα στον γαλλικό πολιτικό διάλογο, θυμίζοντας την απόφαση του Ζακ Σιράκ να διαλύσει το κοινοβούλιο το 1997, η οποία προκάλεσε σημαντικές πολιτικές αλλαγές. Το ρίσκο του Μακρόν είναι προφανές- μια περαιτέρω πτώση της τύχης του κόμματός του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εναπομένουσα προεδρική θητεία του και ενδεχομένως να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, με αποτέλεσμα μια περίοδο συγκατοίκησης, όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός προέρχονται από αντίπαλα πολιτικά κόμματα, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας στο πολιτικό τοπίο.

Η έγκριση της Λε Πεν για την απόφαση του Μακρόν υπογραμμίζει την ετοιμότητα του κόμματός της για προεκλογική εκστρατεία και διακυβέρνηση, η οποία σηματοδοτεί μια πιθανή πολιτική αναπροσαρμογή στη Γαλλία, γέρνοντας την πλάστιγγα προς μια δεξιά ατζέντα. Η απήχηση της πλατφόρμας του Εθνικού Συναγερμού σε ένα δυσαρεστημένο τμήμα του γαλλικού πληθυσμού αντανακλά την ευρύτερη δυσαρέσκεια με τις τρέχουσες πολιτικές.

Η απόφαση του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση αποτελεί ένα παράξενο βήμα, καθώς χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών υπαρξιακά και ρώτησε το έθνος, αν θέλει να κυβερνηθεί από ένα ακροδεξιό κόμμα ή όχι. Ο Μακρόν δήλωσε ότι δίνει στους ψηφοφόρους με άλλη μια ευκαιρία να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους. Το χαρακτήρισε «πράξη εμπιστοσύνης», λέγοντας πως έχει πίστη στους ψηφοφόρους της Γαλλίας και «στην ικανότητα του γαλλικού λαού να κάνει την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό του και για τις μελλοντικές γενιές». Η απόφαση που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι σκληρή και επακόλουθη: πρέπει να σταθμίσουν αν θα διατηρήσουν το status quo ή θα ξεκινήσουν μια νέα πορεία υπό τη σημαία του Εθνικού Συναγερμού, που θα οδηγήσει τη Γαλλία προς τη δεξιά ιδεολογία.

Καθώς η Γαλλία προετοιμάζεται για μια σεισμική αλλαγή στο πολιτικό της τοπίο, οι επερχόμενες εκλογές θα λειτουργήσουν ως κρίσιμη καμπή, καθορίζοντας την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail