Ο Μόντι θα πει "Γεια" στη Ρωσία σύντομα

pixabay / UlisesRomero
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις αρχές Ιουλίου, σε μια κομβική στιγμή, καθώς το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Μόντι θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σηματοδοτώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του για τρίτη θητεία. Αν και οι ακριβείς ημερομηνίες παραμένουν μυστικές, θα ανακοινωθούν από κοινού σύντομα.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για μια αυτόνομη κρατική επίσκεψη. Οι δύο ηγέτες θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να συναντηθούν αργότερα φέτος κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν. Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Μόντι όταν ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2023. Ο Πούτιν εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνάντηση, τονίζοντας την ευκαιρία να συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα και το μέλλον των ρωσο-ινδικών σχέσεων.

Ιστορικά, η Ινδία και η Ρωσία μοιράζονται μια βαθιά ριζωμένη και πολύπλευρη συνεργασία που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Για πάνω από επτά δεκαετίες, η σχέση αυτή έχει ευδοκιμήσει, με την άμυνα να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της εταιρικής τους σχέσης. Η Ρωσία παρέμεινε ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας για δεκαετίες και η συνεργασία τους περιλαμβάνει κοινή έρευνα και ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών. Αξιοσημείωτα παραδείγματα αυτής της συνεργασίας είναι το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα BrahMos και το μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-30.

Εκτός από την άμυνα, ο οικονομικός και ο ενεργειακός τομέας αποτελούν σημαντικούς τομείς της συνεργασίας Ινδίας-Ρωσίας. Οι δύο χώρες είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι και συνεργάζονται σε έργα που αφορούν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, την παραγωγή ενέργειας, ακόμη και την εξερεύνηση του διαστήματος. Αυτή η ισχυρή οικονομική εταιρική σχέση στηρίζει τη στρατηγική τους συμμαχία, καθιστώντας την ζωτικής σημασίας στοιχείο των διμερών τους σχέσεων.

Η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν έναν άλλο κρίσιμο πυλώνα της εταιρικής σχέσης Ινδίας-Ρωσίας. Συμμετέχουν σε κοινά έργα σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, που περιλαμβάνουν τόσο τη βασική έρευνα όσο και τις πρακτικές εφαρμογές. Η ανταλλαγή αυτή προωθεί την καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσεων, εδραιώνοντας περαιτέρω τη συνεργασία τους.

Η συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας εκτείνεται πέρα από τις διμερείς τους σχέσεις σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες. Συνεργάζονται ενεργά στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, του οικονομικού φόρουμ G20, των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Αυτή η πολυμερής συνεργασία αντανακλά το κοινό τους όραμα για μια ισορροπημένη παγκόσμια τάξη και ενισχύει την επιρροή τους στη διεθνή σκηνή.

Η τελευταία σημαντική διμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Νέο Δελχί. Οι ηγέτες συναντήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της SCO τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Σαμαρκάνδη. Η προηγούμενη επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία ήταν το 2019 για το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. Παρά τις επίσημες αυτές συναντήσεις, ο Μόντι και ο Πούτιν διατηρούν τακτική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου. Πρόσφατα, ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Μόντι για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές και ο Μόντι ανταπέδωσε νωρίτερα φέτος, αφού ο Πούτιν κέρδισε την πέμπτη θητεία του ως πρόεδρος. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις υπογραμμίζουν την ισχυρή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ηγετών.

Η σχέση Ινδίας-Ρωσίας έχει αντέξει στον εξωτερικό έλεγχο, ιδίως από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το 2023, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών εκτοξεύθηκε στο ρεκόρ των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω των ινδικών εισαγωγών άνθρακα και πετρελαίου. Αυτή η οικονομική ανθεκτικότητα αναδεικνύει την ευρωστία των δεσμών τους.

Η Ινδία έχει επίσης τοποθετηθεί προσεκτικά όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ινδία πήρε αποστάσεις από ένα έγγραφο που εκδόθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία και περιέγραφε την "ειρηνευτική φόρμουλα" του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, η οποία απορρίφθηκε από τη Ρωσία. Το Νέο Δελχί τόνισε πως μόνο λύσεις αποδεκτές από "και τα δύο μέρη" μπορούν να επιτύχουν μόνιμη ειρήνη στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία, ο Μόντι επανέλαβε την πίστη της Ινδίας σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, υποστηρίζοντας την ειρήνη μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Η επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα συμπίπτει με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμβαθύνουν τη δέσμευση με το Νέο Δελχί μετά την πρόσφατη εκλογική του νίκη. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επισκέφθηκε την Ινδία και υπέγραψε αρκετές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και μία για την αποτροπή της διαρροής ευαίσθητων τεχνολογιών. Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Μόντι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να απομακρύνουν την Ινδία από τη Ρωσία, αλλά έχουν αποτύχει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια.

Συνοψίζοντας, η επίσκεψη του Μόντι στη Ρωσία όχι μόνο επιβεβαιώνει τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας, αλλά υπογραμμίζει επίσης την πολύπλευρη συνεργασία τους στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, της ενέργειας και της επιστήμης. Η συνεργασία τους σε διεθνείς πλατφόρμες όπως ο ΟΗΕ, η G20, οι BRICS και η SCO αντικατοπτρίζει περαιτέρω το κοινό τους όραμα για την παγκόσμια τάξη. Παρά τις πρόσφατες γεωπολιτικές προκλήσεις, αυτή η διαρκής εταιρική σχέση εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο της ασιατικής όσο και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail