Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ έχουν πει στην Ουκρανία ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει οποιεσδήποτε ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται από την άλλη πλευρά των συνόρων - όχι μόνο εκείνες στην περιοχή κοντά στο Χάρκοβο.
Η ανεπαίσθητη αλλαγή στα μηνύματα - η οποία οι αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής - έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν αθόρυβα στο Κίεβο το πράσινο φως να χτυπήσει εντός της Ρωσίας σε απάντηση σε μια διασυνοριακή επίθεση στην πόλη του Χάρκοβο. Τότε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η πολιτική αυτή περιοριζόταν στην περιοχή του Χάρκοβο, μεταξύ άλλων περιορισμών.
Από τότε οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικά όπλα για να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας τουλάχιστον μία φορά, καταστρέφοντας στόχους στην πόλη Μπέλγκοροντ, και κατάφεραν να συγκρατήσουν τη ρωσική επίθεση. Αλλά Ουκρανοί και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πιέσει τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς τους, επιτρέποντας στην Ουκρανία να χτυπήσει οπουδήποτε μέσα στη Ρωσία.
Η δημοσιοποίηση αυτού του γεγονότος τώρα δεν αλλάζει αυτό που κάνει η Ουκρανία. Φαίνεται πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απερίσκεπτη χειρονομία για να εκνευρίσει τους Ρώσους. Ίσως αυτό να είναι το σχέδιο του Μπάιντεν - να πιέσει τους Ρώσους να πιέσουν τον ρυθμό του πολέμου και να βάλουν τέλος στα χρήματα που η Ουάσινγκτον ρίχνει στην Ουκρανία. Γιατί το λέω αυτό;
Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Ουκρανία εκτοξεύει Himars, Storm Shadows και άλλα όπλα που προμηθεύει η Δύση στη Ρωσία - κυρίως στο Μπέλγκοροντ και την Κριμαία για να είμαστε ακριβείς. Επομένως, δεν έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση όπου η Ουκρανία κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας από την Ουάσιγκτον να της δώσει το πράσινο φως για να περάσει στην επίθεση. Αντιθέτως, η Ουκρανία είναι πολύ δραστήρια, εξαπολύοντας επιθέσεις, κυρίως εναντίον πολιτικών στόχων, οι οποίες έχουν αποφέρει μηδενικά αποτελέσματα στη μείωση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το άρθρο του Politico, αυτό δεν αποτελεί "αλλαγή πολιτικής". Όχι, είναι απλώς "μηνύματα". Η βλακεία αυτού του σχολίου, αν αληθεύει, δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αποδεδειγμένης ανικανότητας της ομάδας Μπάιντεν. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευαν πυραύλους Stinger στους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, η κυβέρνηση Ρέιγκαν είχε την ευθυκρισία να μην τρίψει αυτό το γεγονός στα μούτρα των Σοβιετικών. Ναι, ήταν κατά κάποιο τρόπο ένα ανοιχτό μυστικό εκείνη την εποχή, αλλά τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Σοβιετικοί αποδέχθηκαν την παρωδία ως το κόστος της συναλλαγής και της αποφυγής μιας κλιμάκωσης που θα απαιτούσε από τους Σοβιετικούς να αντιδράσουν εναντίον αμερικανικών στόχων.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε προφανώς να παίξει με τη φωτιά και κοροϊδεύει ανοιχτά τους Ρώσους. Ενώ ο Πούτιν έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζει αυξανόμενη εσωτερική πίεση για να αντεπιτεθεί στη Δύση, και να αντεπιτεθεί σκληρά.
Έχω ακούσει από έναν Αμερικανό φίλο που βρίσκεται στο Μπέλγκοροντ ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν απεγνωσμένα να χτυπήσουν την πόλη τις τελευταίες δύο ημέρες. Η ρωσική αεράμυνα φαίνεται να έχει αναχαιτίσει τους περισσότερους, αν όχι όλους, από αυτούς τους πυραύλους.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Πρώτον, τα πυραυλικά συστήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν περιορισμένο βεληνεκές. Κανένα δεν είναι ικανό να φτάσει πάνω από 200 μίλια μέσα στο ρωσικό έδαφος. Έτσι, κανένα χτύπημα από αυτά τα όπλα δεν πρόκειται να βλάψει σημαντικά τις υλικοτεχνικές βάσεις ή τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. Ναι, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές, αλλά τίποτα που να μην μπορεί να αποκατασταθεί.
Δεύτερον, η Ουκρανία έχει περιορισμένη προμήθεια και η Δύση δεν είναι σε θέση ούτε οικονομικά ούτε βιομηχανικά να παράγει εγκαίρως αντικαταστάσεις. Αν και δεν είμαι μυημένος στα στρατιωτικά σχέδια της Ρωσίας, δεν θα με εξέπληττε αν η Ρωσία υπολογίζει ότι η Ουκρανία θα ξεμείνει από πυραύλους. Ταυτόχρονα, η Ρωσία φαίνεται να εντείνει τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ουκρανικών εκτοξευτών και συστημάτων πυροβολικού. Οι Ουκρανοί πρέπει να φέρουν τους εκτοξευτές τους κοντά στις γραμμές του μετώπου, οι οποίες ωθούνται σταθερά προς τα δυτικά κάθε μέρα, προκειμένου να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος.
Νομίζω ότι ο πραγματικός σκοπός της "ανακοίνωσης" του Τζέικ Σάλιβαν είναι περισσότερο για πολιτική κατανάλωση στην Ουάσιγκτον - δηλαδή, να δημιουργήσει την αντίληψη ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν επιθετικά για να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να χτυπήσουν τους Ρώσους. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Ο Σάλιβαν, λόγω της εμπειρίας του, σκέφτεται μόνο με όρους πολιτικής, π.χ. να γυαλίσει την εικόνα του Μπάιντεν ως σκληρού ηγέτη. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι και οι Ρώσοι ακούνε και πιθανότατα βγάζουν το συμπέρασμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν επιθέσεις εναντίον Ρώσων πολιτών. Ακόμα και αν τα ουκρανικά πλήγματα προκαλέσουν μικρή πραγματική ζημιά, πρόκειται για κατάφωρη επίθεση κατά της Ρωσίας και θα απαντηθεί. Αυτό είναι που κάνει τόσο επικίνδυνα ηλίθια σχόλια όπως αυτό.