Μην ερμηνεύετε σε πολύ βάθος τη ναυτική επίσκεψη της Ρωσίας στην Καραϊβική

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία στέλνει αρκετά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην Καραϊβική, όπου αναμένεται να επισκεφθούν την Κούβα και τη Βενεζουέλα μόλις φτάσουν κάποια στιγμή σύντομα, κάτι που επιβεβαίωσε στη συνέχεια η Αβάνα. Αυτό συνέπεσε με την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ εν μέσω του επικίνδυνου παιχνιδιού πυρηνικής κότας των τελευταίων στην Ουκρανία και ήρθε καθώς ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε κρυφά πως η χώρα του θα μπορούσε να εξοπλίσει τους εχθρούς των ΗΠΑ όπως ακριβώς εξοπλίζουν τους εχθρούς της Ρωσίας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό το πλαίσιο ίσως ώθησε ορισμένους παρατηρητές να θυμηθούν ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας και ηγέτης του κόμματος Rodina Αλεξέι Ζουράβλεφ δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στα τέλη Ιανουαρίου ότι η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους και τα σχετικά υποβρύχια στην Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα. Εκείνη την εποχή συστήθηκε να μην ερμηνεύσουμε πολύ βαθιά την πρότασή του, καθώς πιθανότατα μοιράστηκε μόνο για λόγους διαφημιστικής προβολής από τα μέσα ενημέρωσης και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στους εταίρους της Ρωσίας εάν προκαλέσει απότομη αύξηση της ανάμειξης των ΗΠΑ.  

Παρομοίως, οι παρατηρητές δεν θα πρέπει επίσης να διαβάσουν πολύ βαθιά ούτε την επερχόμενη ναυτική επίσκεψη της Ρωσίας στην Καραϊβική, δεδομένου ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι παρά μια συμβολική κίνηση που αποσκοπεί στο να δείξει στη Δύση ότι η Ρωσία μπορεί να τοποθετήσει δυνάμεις και στα σύνορά της και πως δεν είναι «απομονωμένη» όπως ισχυρίζονται τα μέσα ενημέρωσης της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποβάθμισαν αυτή την εξέλιξη υποστηρίζοντας ότι δεν τη θεωρούν απειλή, κάτι που είναι αλήθεια, αλλά ίσως έχουν και απώτερα κίνητρα για να το λένε.

Κάποιοι ίσως περίμεναν ότι θα εκμεταλλευόταν αυτή την κίνηση για να δημιουργήσει τον μέγιστο δυνατό φόβο για τη Ρωσία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά μπορεί να υποστηριχθεί πως η προσοχή σε αυτό θα έπαιζε στα χέρια της Μόσχας, καθώς θα της επέτρεπε να προβάλλει πιο πειστικά τα προαναφερθέντα σημεία στο αμερικανικό κοινό. Για το λόγο αυτό, ενώ οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν την επίσκεψη αυτή (τουλάχιστον προς το παρόν), τα δημόσια χρηματοδοτούμενα ρωσικά διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα συμπαθή ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης πιθανόν να την αναβαθμίσουν.  

Το να νιώσουν οι Αμερικανοί πώς είναι να έχουν έναν πυρηνικά οπλισμένο αντίπαλο στην αυλή τους, ίσως πείσει περισσότερους από αυτούς ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να λάβει απτά μέτρα για το πάγωμα της Ουκρανικής Σύγκρουσης πριν οι εντάσεις ξεφύγουν από τον έλεγχο. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που πολλοί αναμένουν να είναι κλειστή, αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για το ποιος θα κερδίσει, αν και ο πρόεδρος Πούτιν έχει ήδη δηλώσει ότι το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία για τη Ρωσία.

Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν σίγουρα κάποιοι πολιτικοί εδώ που απεχθάνονται τον Μπάιντεν για όσα έχει κάνει στη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, και ίσως θέλουν τα μέσα ενημέρωσης να ενισχύσουν τα μηνύματα που στέλνουν αυτά τα επερχόμενα γυμνάσια για να δώσουν στον Τραμπ ένα πλεονέκτημα ως εκδίκηση για την πολεμοκαπηλεία του εν ενεργεία προέδρου. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα, όσο αχνή κι αν φαίνεται προς το παρόν, η Ρωσία να σκέφτεται να πουλήσει στους εταίρους της στην Καραϊβική πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ ή να «διαρρεύσει» αυτό το σενάριο στα μέσα ενημέρωσης της για να το διαδώσουν στους Αμερικανούς.

Συνολικά, η πραγματική σημασία αυτής της επικείμενης επίσκεψης είναι να προκαλέσει ανησυχία στους Αμερικανούς πολιτικούς και στο κοινό, όχι να προετοιμαστεί για επίθεση κατά των ΗΠΑ ή να ενισχύσει την ικανότητα των περιφερειακών εταίρων της να το πράξουν. Οι ανώνυμοι αξιωματούχοι που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα αυτό κατανοούν πολύ καλά τον στόχο της Ρωσίας και γι' αυτό υποβάθμισαν τη στρατιωτική σημασία αυτής της επίσκεψης, αλλά ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τα συμπαθή ανεξάρτητα μέσα ενδέχεται να παρουσιάσουν αυτό το ταξίδι ως κάτι που δεν είναι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail