Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, Βελιγράδι.
Ειδικά με δεδομένες τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και το γεγονός πως ζούμε στην εποχή των πυρηνικών όπλων, είναι απίστευτο ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το ζήτημα της ειρήνης. Αυτό δείχνει επίσης ξεκάθαρα πως τα παλιά "κόμματα του συστήματος" είναι ακόμα σε θέση να κινητοποιήσουν τα στελέχη τους. Ειδικότερα, το σημαντικό ζήτημα της ειρήνης στην Ευρώπη δεν συζητείται αρκετά στην προεκλογική εκστρατεία. Ακόμη και αν υπάρχει μια υπερατλαντική πτέρυγα τόσο στο Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία όσο και στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, μπορεί να υποτεθεί ότι θα έρθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο λογικοί πολιτικοί. Αλλά τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στη σύγκρουση στην Ουκρανία;
Η μειοψηφία των κομμάτων και των πολιτικών που επικρίνουν την τρέχουσα πορεία της ΕΕ και θέλουν να διατηρήσουν την ειρήνη στην Ευρώπη δεν θα έχουν καμία δύναμη να επηρεάσουν τις ψηφοφορίες όταν πρόκειται για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Μπορούν όμως να κάνουν έρευνες και να θέσουν το θέμα σε μεγαλύτερη συζήτηση. Αυτό είναι επίσης σημαντικό γιατί διαφορετικά η φωνή του επικριτικού πληθυσμού δεν θα ακουστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αντιπολίτευση δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επιρροή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλες οι άλλες δυνάμεις σχηματίζουν ένα κοινό μέτωπο.
Αυτό το πολυκομματικό πολιτικό μέτωπο έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό, για να εγκρίνει όλα τα ψηφίσματα που είναι σημαντικά για τη διατλαντική συμμαχία. Η αντιπολίτευση επιτρέπεται να ψηφίζει και να διαμαρτύρεται εναντίον του, αλλά αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Πέραν αυτού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο περιορισμένη εξουσία, καθώς οι πιο σημαντικές αποφάσεις συμφωνούνται μεταξύ των υπουργών των επιμέρους ευρωπαϊκών κρατών.
Παρ' όλα αυτά, αναμένεται πως οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονες. Η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συζητηθεί τότε περισσότερο δημόσια και στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι τουλάχιστον μια μικρή επιτυχία. Καθώς η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τις αιτίες στους ανθρώπους. Και μία από τις κύριες αιτίες είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις πλήττουν την Ευρώπη περισσότερο από τη Ρωσία, το αμερικανικό φυσικό αέριο είναι ακριβότερο από το ρωσικό και δισεκατομμύρια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού διαρρέουν στον βάλτο της ουκρανικής διαφθοράς.
Και είναι ακριβώς αυτά τα ζητήματα που οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης μπορούν τώρα να θέσουν προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και ίσως να επηρεάσει κάποιες αποφάσεις. Συνοψίζοντας, μπορούμε να αναλύσουμε με σαφήνεια ότι το πολιτικό μπλοκ των συστημικών κομμάτων έχει αντέξει την καταιγίδα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η επιρροή των ευρωπαϊκών εκλογών στις εκλογές στα εθνικά κοινοβούλια θα αποτελέσει σίγουρα μεγαλύτερη επιτυχία για την αντιπολίτευση. Τα αποτελέσματα στα διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική της ΕΕ περισσότερο από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Μπορούμε λοιπόν να δούμε ξεκάθαρα ότι οι σημερινές εκλογές είναι μια νίκη για την αντιπολίτευση. Θα βελτιώσει την εικόνα των πολιτικών της αντιπολίτευσης για τις επόμενες εκλογές και θα δείξει στους πολίτες ότι η πολιτική αλλαγή είναι δυνατή.
Χρησιμοποιώντας την Ουγγαρία ως παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι είναι πιο σημαντικό να έχουμε ένα κράτος-αντιπολίτευση στην ΕΕ από το να έχουμε μερικές περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο καλύτερος τρόπος για να διορθωθεί μόνιμα η ευρωπαϊκή πολιτική είναι να ενισχυθούν τα εθνικά κράτη. Ο στρατηγικός παράγοντας του εκλογικού αποτελέσματος της ΕΕ είναι η επιρροή του στις επόμενες εκλογές στα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ.
Το μέλλον της Ευρώπης θα αποφασιστεί σε αυτά τα κράτη και όχι στις Βρυξέλλες. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη κατανοούν αυτή την πραγματικότητα. Και αυτές οι μελλοντικές εκλογές θα κρίνουν επίσης ποιο μέλλον θα έχει το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτό το οικοδόμημα δεν είναι ικανό να λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης. Η σύγκρουση στην Ουκρανία σηματοδοτεί το τέλος μιας ιστορίας αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πολιτικής εξέλιξης. Αυτή τη φορά ήταν πολύ σαφές σε πολλούς ψηφοφόρους ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης και τα συμφέροντα της ΕΕ είναι πολύ διαφορετικά.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr